Eventyrlig vekst: Lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder
Salget av lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder både i verdi og volum. Siste året har det vært en eventyrlig vekst og en omsetning på totalt 12.3 milliarder kroner. Veksten omfatter alle salgskanaler og alle fylker.

- Dette er virkelig flotte tall! 12,3 milliarder i omsetning, økning i alle salgskanaler og i alle fylker. Økt etterspørsel etter lokalmat og drikke - til tross for høye priser og økonomisk press - viser at forbrukerne virkelig ønsker å handle disse produktene, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da årets salgstall ble lagt fram.
- Med vekst i volum og verdi og over hele landet, er vi på god vei mot det ambisiøse målet om å omsette 25 milliarder kroner innen 2035, fortsatte en blid statsråd.
Økning på hele 12,2 %
Den totale omsetningen for norsk lokalmat- og drikke var på 12,3 milliarder kroner for perioden 2023-2024, med en økning på 12,2 % sammenlignet med foregående år.
Lokalprodusert mat og drikke styrker dermed sin posisjon i både innen dagligvarehandelen og storhusholdningsmarkedet. Det er i tillegg et godt og økende salg hos Bondens Marked, gårdsbutikker, Reko-ringer o.l.
Lokalmat øker mer enn mat generelt
- Med all fokus på dyrtid og tomme lommebøker, turte jeg ikke å håpe på en sånn eventyrlig vekst. Når lokalmat- og drikke øker med 11,2 % i butikk, mens øvrige mat og drikkekategorier øker med 7%, er det bare å ta fram smilet. Dette betyr at forbrukeren vil ha mer av det rike utvalget og mangfoldet norske lokalmatprodusenter gir, sier en fornøyd Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat og tilføyer:
- Lokalmat har blitt en viktig del av hverdagen for mange, fra butikkhyller til restaurantbord og direkte fra bonden til forbrukeren. Dette har også ringvirkninger i alle fylker og skaper lokale arbeidsplasser. Om det offentlige også kommer mer på banen og kjøper inn lokalmat til sine kjøkkener, så blir det virkelig vei i vellinga, avslutter Sundqvist.
Salgstallene er utarbeidet i samarbeid med Reiler Consulting.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder



Dokumenter
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom