Stortinget

Ny leder i EOS-utvalget

Del

Stortingets presidentskap har innstilt Astri Aas-Hansen som ny leder i EOS-utvalget. Kristin Krohn Devold er foreslått som ny nestleder.

Astri Aas-Hansen. Foto: EOS-utvalget
Astri Aas-Hansen. Foto: EOS-utvalget

Astri Aas-Hansen er i dag nestleder for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget). Svein Grønnern leder utvalget. Vervene har de hatt siden juli 2019.

I dag ble det klart at Stortingets presidentskap foreslår Aas-Hansen som ny leder. Hun er dommer i Oslo tingrett og har blant annet bakgrunn som statssekretær i Justisdepartementet.

− Utvalget gjør en svært viktig jobb

Kristin Krohn Devold, som er innstilt som ny nestleder i utvalget, er administrerende direktør i NHO Reiseliv. Hun har tidligere vært forsvarsminister. Også Jan Arild Ellingsen og Olav Lysne er foreslått som nye utvalgsmedlemmer.

− Vi har sikret kandidater med solid og bred erfaring til disse viktige vervene, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

− Utvalget gjør en betydningsfull jobb for demokratiet vårt ved å sikre at enkeltpersoners rettssikkerhet og personvern blir ivaretatt. De hemmelige tjenestene må av natur være underlagt strengt hemmelighold. Derfor er jobben utvalget gjør svært viktig, sier Trøen.

I tillegg til Grønnern går Øyvind Vaksdal og Eldfrid Øfsti Øvstedal ut av utvalget.

Innstillingen kan leses her, og vil behandles i Stortinget 17. juni.

Dette er EOS-utvalget

EOS-utvalgets rolle er å kontrollere de hemmelige tjenestene på vegne av Stortinget. Utvalget skal føre løpende kontroll med at tjenestene holder seg innenfor regelverket, spesielt for å hindre at enkeltpersoner blir utsatt for ulovlig overvåking.

De hemmelige tjenestene er Politiets sikkerhetstjeneste, Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetsavdeling og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. EOS-utvalget oppnevnes av, men er uavhengig av Stortinget.

EOS-utvalget er et av Stortingets eksterne kontrollorganer, som du kan lese mer om her.

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakt for pressehenvendelser til Stortingets presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse.

Tel:+47 920 10 681

Bilder

Astri Aas-Hansen. Foto: EOS-utvalget
Astri Aas-Hansen. Foto: EOS-utvalget
Last ned bilde
Stortingspresident Tone W. Trøen. Foto: Stortinget
Stortingspresident Tone W. Trøen. Foto: Stortinget
Last ned bilde

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom