Ny Landbruks- og matminister hedret Alpeost fra Elnesvågen

Norsk Alpeost, fra TINE fikk tildelt Spesialitet-merket av Landbruks- og matminister Bård Hoksrud under åpningen av Matstreif på Rådhusplassen i Oslo.
- Det er en hedersbetegnelse for oss og TINE Norsk Alpeost å motta Spesialitet-merket fra Matmerk. Denne helt nye osten får en spennende høst med lansering, deltakelse i Oste-VM i Bergen i november, profilering i Meny-butikkene og nå også dette. Det viser igjen at 3 år med produktutvikling gir resultater! Veldig gøy for alle oss i TINE, sier May-Liss Heggland, som er utvikler hos Tine.
Knasende god
Norsk Alpeost er en smaksrik, fast gulost ystet av kumelk. Osten ystes på melk fra gårder rundt Romsdalsalpene, ved TINE Meieriet Elnesvågen som ligger i Fræna kommune i Romsdal .
Lengre modning på sør-europeisk vis gir optimal smaksbalanse og osten får en god aromatisk sødme og fyldighet. Den er også fruktig og har en lang og behagelig ettersmak. Den lange modningen fører også til at det dannes tyrosin-krystaller (tyrosin er en aminosyre fra protein i melken), som kan kjennes som små saltkorn som knaser litt i tennene når en spiser osten. Dette indikerer lang modning, og er et kvalitetsstempel for osten.
- Alpeosten passer meget godt når du skal kose deg med et ostefat eller tapas. Den er også godt egnet i matlaging. En sopprisotto eller en kremet pastarett med revet Alpeost kan anbefales! Prøv den også til Raclette eller i ostefondue, sier utvikler Heggland
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og drikke . Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Fylkesmann Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Geir-Rune Larsen vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202517.12.2025 12:39:53 CET | Pressemelding
Avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfag. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen delte ut prisen på Nasjonalbilioteket i Oslo.
Lokalmat i kraftig vekst: Ny rekord med 13,55 milliarder kroner3.12.2025 12:16:30 CET | Pressemelding
Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før - altså totalt opp med 10,25 %! Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
