Arkivverket

Ny kildeutgave fra Arkivverket: Christen Prams rapporter fra Norge 1804–05

Del

Fra herskapshus i Trondheim til fiskerbondens stue på Ørland. Christen Prams rapporter fra Norge 1804–05 er en enestående kilde til norsk historie.

I herskapshusene i Trondheim skinte det i sølvtøy når byens overklasse inviterte til selskaper, og gode viner ble satt på bordet. I fiskerbondens stue på Ørland ble en tranlampe brukt til belysning, og luften var tung og trykkende – det luktet våte sjøklær, fiskeslo og tran. 

Disse kontrastene i det norske samfunnet er noe av det vi får beskrevet i embetsmannen, forfatteren og norgespatrioten Christen Prams rapporter fra Norge. Fra juni 1804 til februar 1805 var han på reise i Norge på vegne av Kommersekollegiet i København.

Prams omfattende rapporter fra denne reisen er en rik kilde til norsk historie på begynnelsen av 1800-tallet. Hovedsaken i Prams rapporter er beskrivelser av næringslivet. Han skrev om jordbruk og husdyrhold, om skogbruk og fiske, om handel og håndverk, om bergverk og manufakturer. Samtidig gir rapportene innblikk i befolkningens boforhold, klesdrakt og matvaner.

Reisen var lang og krevende – den gikk gjennom Sverige, Østfold, Kristiania, Hedmark og Gudbrandsdalen til Trøndelag og Møre og Romsdal. På tilbaketuren besøkte han også Kongsberg, Drammen, Eiker, Telemark og Vestfold.

Kildeutgaven Christen Prams rapporter fra Norge er utgitt av Gerd Mordt og er femte bind i serien «Kildeutgivelser fra Riksarkivet». Rapportene er utgitt med fyldige registre og ordforklaringer.

Det blir boklansering i Riksarkivbygningen ​torsdag 27. februar kl. 12.00–13.30.

Boka kan bestilles fra bokbestilling@arkivverket.no. Pris kr 250. Porto kommer i tillegg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Arkivverket

Arkivverket
Arkivverket
Postboks 4013 Ullevål Stadion
0806 Oslo

480 55 666http://www.arkivverket.no/

Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.

Følg saker fra Arkivverket

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Arkivverket

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom