FINN.no

Ny jobbundersøkelse: - Høyere optimisme i arbeidsmarkedet enn før pandemien

Del

Ferske tall fra FINN viser rekordantall ledige stillinger, et brennhett sommerjobbmarked og at de fleste av oss er positive til fremtiden i arbeidslivet.

OPTIMISME: Mens godt over halvparten av nordmenn trodde arbeidsledigheten ville øke for ett år siden, tror kun 2 av 5 det samme i år, viser en fersk undersøkelse fra FINN og Schibsted. Foto: Getty.
OPTIMISME: Mens godt over halvparten av nordmenn trodde arbeidsledigheten ville øke for ett år siden, tror kun 2 av 5 det samme i år, viser en fersk undersøkelse fra FINN og Schibsted. Foto: Getty.

2021 viste seg å bli tidenes år for stillingsmarkedet i Norge, og tall for årets første kvartal tyder på at tendensen fortsetter i 2022. 

I perioden januar til og med mars 2022 var det nesten 50 prosent økning i antall stillingsutlysninger på FINN jobb sett mot samme periode i 2021. I tillegg var det i underkant av 29 millioner besøk inn til annonsene i denne perioden, som tilsvarer en økning på ca. 15 prosent sett mot i fjor. 

 - 2021 var et knallgodt år for det norske arbeidsmarkedet, og i 2022 fortsetter denne tendensen. Det er fremdeles et rekordhøyt antall stillingsutlysninger ute på FINN jobb og svært gode muligheter for de som er på jobbjakt, eller kunne tenke seg å bytte jobb, forteller Christopher Ringvold, som er jobbanalytiker og leder for FINN jobb.

Færre bekymret for arbeidsledighet
Årets jobbundersøkelse fra FINN, som er gjennomført i samarbeid med Schibsted og Norstat, viser også at optimismen er tilbake i arbeidslivet. Mens godt over halvparten av nordmenn trodde arbeidsledigheten ville øke for ett år siden, tror kun 2 av 5 det samme i år. 

I tillegg ser man at kun 1 av 10 arbeidstakere er bekymret for å miste jobben de kommende 12 månedene, mens andelen som mener det ville vært lett for å finne ny jobb er på det høyeste nivået siden før 2019 - med ca. halvparten av respondentene som svarer dette. 

- Det er godt å se at optimismen i arbeidsmarkedet virkelig er tilbake -  ja faktisk høyere enn den var før pandemien. Nordmenn har troen på fremtiden, og svært mange er også fornøyde med jobben de har i dag - 3 av 4 svarer dette i undersøkelsen vår, forteller Ringvold i FINN. 

STOR ØKNING I ANTALL STILLINGSUTLYSNINGER: Ifølge Christopher Ringvold i FINN jobb er det mange muligheter for arbeidstakere nå. Foto: Caroline Roka/FINN. 

Bransjene med størst vekst i 2022
Mot slutten av 2021 så man en spesielt høy økning i antall stillingsutlysninger i bransjene som hadde vært hardt rammet av korona, som feks. butikk og varehandel. 

Også i 2022 er disse blant bransjene som som vokser mest, i tillegg til Bygg og anlegg, Barn, skole og undervisning, og Industri og produksjon. 

Topp 5 bransjer med flest stillingsutlysninger i første kvartal 2022:
1. Helse og omsorg (33% økning fra samme periode i 2021)
2. Bygg og anlegg (16% økning fra samme periode i 2021)
3. Butikk og varehandel (106% økning fra samme periode i 2021)
4.  Barn, skole og undervisning (61% økning fra samme periode i 2021)
5. Industri og produksjon (54% økning fra samme periode i 2021)

Ser man på type stillingsfunksjoner med flest ledige stillinger, så ligger fortsatt håndverker på topp, mens kundeservice også har sett en solid økning (over 120 prosent) sett mot første kvartal i 2021. 

Topp 5 stillingsfunksjoner i første kvartal 2022:

 1. Håndverker (14% økning fra samme periode i 2021)
 2. Salg (64% økning fra samme periode i 2021)
 3. Helsepersonell (36%økning fra samme periode i 2021)
 4. Ingeniør (9% økning fra samme periode i 2021)
 5. Kundeservice (123% økning fra samme periode i 2021)

Fortsatt ubalanse i tilbud og etterspørsel
I fjor så man at den ekstremt raske økningen i etterspørsel etter arbeidskraft resulterte i en ubalanse i markedet med tanke på antall potensielle kandidater. Ifølge Ringvold i FINN jobb, er dette fortsatt merkbart i 2022.

- Antall stillinger har fortsatt å øke raskere enn tilgangen på kandidater. Det bidrar til ubalanse i markedet -  med stor etterspørsel etter arbeidskraft på den ene siden og lav tilgang på arbeidskraft på den andre siden. For arbeidstakere betyr det at man har et eksepsjonelt høyt volum av tilgjengelige stillinger tilgjengelig, sier Ringvold: 

- I tillegg er det fortsatt færre søkere per stilling enn før pandemien, noe som gir lavere konkurranse om jobbene. Median antall søknadsklikk per annonse på FINN jobb gikk ned med over 34 prosent i 2021 sett mot 2020, og i første kvartal 2022 ser vi at det er en nedgang på 28 prosent. Det er med andre ord fortsatt arbeidstakers marked. 

Brennhett sommerjobb-marked
Det er  ikke bare stillingsmarkedet generelt sett som har hatt solid vekst i årets første kvartal. Også tilbudet av sommerjobb-stillinger har vært ekstremt høyt i årets tre første måneder. 

- Det var en økning på over 80 prosent i antall nye stillingspubliseringer i første kvartal i år innenfor sommerjobbsegmentet sett mot samme periode i fjor. Sammenligner man samme periode i 2022 mot 2019, som var et normalt år uten korona, var det over 100 prosent økning i antall stillingspubliseringer. For de som er på jakt etter en sommerjobb, er dette svært gledelige nyheter, etter noen år med manko på slike stillinger. Det er svært gode sjanser for å finne seg en jobb nå, med mye ledig innenfor en rekke ulike bransjer, sier Ringvold:

- Det gjelder imidlertid å være kjapp. Sommerjobb-stillingene er veldig populære. “Sommerjobb" er for eksempel det mest brukte søkeordet på FINN jobb. I tillegg ser vi at trafikken inn til sommerjobbstillinger har økt fra i fjor - med nesten syv prosent. Interessen er med andre ord stor. 

Topp 10 mest brukte søkeord på FINN jobb i første kvartal 2022:

 1. Sommerjobb 
 2. Jurist
 3. Offshore
 4. Sykepleier 
 5. Sjåfør
 6. Elektriker
 7. Psykolog
 8. Lagermedarbeider
 9. HR
 10. Miljøterapeut

Bransjene med flest ledige sommerjobb-stillinger:

1. Helse og omsorg
2. Transport og logistikk
3. Butikk og varehandel
4. Restaurant, mat og uteliv
5. Ideelle organisasjoner

Om jobbundersøkelsen 
Årlig webintervju-undersøkelse i regi av FINN og Schibsted, gjennomført av Norstat. Undersøkelse om arbeidslivet gjort blant over 2000 respondenter i den yrkesaktive befolkningen (18-67 år) i perioden uke 6-7 2022. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

OPTIMISME: Mens godt over halvparten av nordmenn trodde arbeidsledigheten ville øke for ett år siden, tror kun 2 av 5 det samme i år, viser en fersk undersøkelse fra FINN og Schibsted. Foto: Getty.
OPTIMISME: Mens godt over halvparten av nordmenn trodde arbeidsledigheten ville øke for ett år siden, tror kun 2 av 5 det samme i år, viser en fersk undersøkelse fra FINN og Schibsted. Foto: Getty.
Last ned bilde
Christopher Ringvold - jobbanalytiker og leder for FINN jobb (foto: Caroline Roka/FINN).
Christopher Ringvold - jobbanalytiker og leder for FINN jobb (foto: Caroline Roka/FINN).
Last ned bilde

Om FINN.no

FINN.no
FINN.no
Grensen 5-7
0159 Oslo

+47 22 86 44 10http://www.finn.no

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom