Norges Blindeforbund

Ny generalsekretær i Blindeforbundet fra 4. januar

Del

Per Inge Bjerknes (41) har sin første arbeidsdag som Blindeforbundets generalsekretær 4. januar. Han har sett dårlig hele livet, men lært seg punktskrift i løpet av det siste året.

Per Inge Bjerknes er ny generalsekretær i Norges Blindeforbund.
Per Inge Bjerknes er ny generalsekretær i Norges Blindeforbund.

Per Inge Bjerknes er fra Mysen i gamle Østfold, men har flyttet til Oslo for å ta fatt på jobben som generalsekretær.

– Den viktige rollen Blindeforbundet har i samfunnet, og i livet til enkeltmennesker og deres familier, motiverer meg veldig. Jeg trives med å jobbe i skjæringspunktet mellom politikk og fag, og å bygge et felles lag med både tillitsvalgte og ansatte. Organisasjonen har oppnådd mye, men har ambisjoner om å oppnå mer fremover og det har jeg lyst til å bidra i.

Per Inge Bjerknes og hans eldre bror er begge født sterkt svaksynte og ble senere blinde, så familien kom tidlig med i Blindeforbundets arbeid. Bjerknes har vært aktiv i barne- og ungdomsarbeid blant synshemmede, men ble dratt inn i partipolitikk som ung voksen.

Bjerknes var i mange år del- og heltidspolitiker for Senterpartiet i Østfold fylkeskommune.  Fra 2011 til 2014 var han fylkesvaraordfører. Han satt i ledelsen av samferdsel, nærings- og miljøkomiteen i åtte år. Fram til nyttår var han sjefingeniør i Statens vegvesen. 41-åringen har inntil han begynte i Blindeforbundet, jobbet som spesialrådgiver i Viken fylkeskommune.

Fra svaksynt til blind

Etter hvert ble synet til Per Inge dårligere, og han ble gradvis blind. De siste 15 årene har han verken kunne lese med øynene eller fingrene. Istedenfor har han brukt syntetisk tale på datamaskinen og voice-over på iPhone når han som politiker har pløyd seg gjennom mengder med saksdokumenter, eller når han leser bøker på fritiden.  

Sommeren 2019, bestemte han seg for å lære seg synshemmedes skriftspråk; punktskrift (blindeskrift), og har allerede blitt en habil punktbruker. Motivasjonen var på topp. Å knekke lesekoden har svært givende:

-  Jeg er veldig glad i litteratur. Det var nesten som en ny verden åpnet seg. Det er en utrolig mestringsfølelse å kunne lese bøker selv og ikke være avhengig av en innleser, sier Per Inge. Han vil fortsatt vil høre på lydbøker, men synes det er fint å kunne ha valget mellom lyd og punkt.

Karsten Aak, som har fungert som generalsekretær, vil gå tilbake til sin stilling som assisterende generalsekretær.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Mia Jacobsen, tlf 958 74 292
Generalsekretær Per Inge Bjerknes, tlf 909 14 145

Bilder

Per Inge Bjerknes er ny generalsekretær i Norges Blindeforbund.
Per Inge Bjerknes er ny generalsekretær i Norges Blindeforbund.
Last ned bilde

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg saker fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Blindeforbund

Punktskriftens dag 4. januar: Nordmenn støtter krav om blindeskrift på melk og salmiakk4.1.2021 07:00:00 CETPressemelding

En undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blindeforbundet, viser at 59 % mener det bør komme krav om punktmerking av matvarer og at tre av fire mener det er viktig at produkter som kan være farlige (vaskemidler og kjemiske produkter) blir merket med punktskrift, eller blindeskrift som det også kalles. I tillegg oppgir nesten 80 % (79 %) at de mener at viktig offentlig informasjon også må komme i punktskrift.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom