Ny forskning om luftsmitte: Dråper fra pusten vår kan sveve i timevis

Når vi snakker, ler, hoster og puster kommer det både små og store dråper ut av munnen vår. Hvis du har et virus i kroppen kan disse dråpene utgjøre en smittefare for andre. En ny rapport har sett på hvordan disse dråpene oppfører seg under ulike forhold.
Ifølge blant andre norsk helseinformasjon må smittestoffer befinne seg i partikler mindre enn fem mikrometer for å utgjøre luftbåren smitte. FFIs rapport nyanserer dette bildet.
I følge rapporten kan respiratoriske dråper med en utgangsstørrelse på opptil 50 mikrometer i diameter holde seg svevende i timevis, avhengig av forholdene. Denne kunnskapen kan få betydning for smitteverntiltak og gjøre oss bedre forberedt på fremtidige pandemier, mener forskerne.
Har potensial for luftsmitte
– Respiratoriske dråper med utgangsstørrelse på opptil 50 mikrometer har potensial for å bidra til såkalt luftsmitte. Vi trenger virusspesifikke data for å fastslå om dette er tilfelle eller ikke, men aerosolfysikken tilsier at dette er en mulighet, sier forskningsleder Anders Helgeland ved FFI.
Hvor stor smittefaren er kommer an på flere forhold, blant annet hvor lenge viruspartikler kan holde seg infeksiøse i dråper og dråpekjerner, hvor mye virus ulike dråper inneholder og hvor store mengder virus som må til for å forårsake smitte. Dette vil variere fra virus til virus, understreker Helgeland.
FFI og flere samarbeidspartnere har søkt Forskningsrådet om støtte til to nye prosjekter for å forske videre på innendørs smittespredning.
Les rapporten her: Luftbåren smitte av virale luftveisinfeksjoner fra et aerosolfysisk perspektiv.
Nøkkelord
Kontakter
Ved spørsmål, kontakt kommunikasjonsenheten.
Vakttelefon kontortid: 63 80 71 30
Vakttelefon utenom kontortid: 993 87 130
Bilder


Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Forsvarsanalysen 202514.2.2025 15:36:52 CET | Presseinvitasjon
FFI overrekker årets forsvarsanalyse til forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 18. februar. I 2025 preges utviklingen av Forsvaret av et dystert bakteppe. Samtidig er Forsvarets nye langtidsplan historisk, både i økning og enighet.
SIX Robotics skal industrialisere norsk dronesvermteknologi13.2.2025 12:07:10 CET | Pressemelding
De siste årene har FFI utviklet en dronesverm med kunstig intelligens der overvåkingsdroner og angrepsdroner samarbeider. FFI inngikk i fjor en lisensavtale og en samarbeidsavtale med det norske teknologiselskapet SIX Robotics med tanke på å industrialisere teknologien.
Hva kan Forsvaret lære av krigen i Ukraina?20.9.2024 15:39:17 CEST | Presseinvitasjon
I høst vil Russlands krig mot Ukraina ha vart i 1000 dager. Hvilke slutninger kan vi gjøre om strategi, operasjoner, materiell, ledelseog logistikk i moderne kriger, basert på erfaringene fra Ukraina? Det er tema for FFI-frokost 24. september.
FFI-frokost: Forsvarets materiellinvesteringer - når vi målene?7.5.2024 11:48:46 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 8. mai inviterer vi til FFI-frokost i Deichman Bjørvika - og digitalt - for å snakke om materiellinvesteringer. Forsvarssektorens evne til å løse morgendagens oppgaver avhenger av dagens evne til å investere i de rette prosjektene og at prosjektene gjennomføres på en effektiv måte.
FFI-frokost: Forsvarets digitale grunnmur11.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 12. mars inviterer Forsvarets forskningsinstitutt til frokostmøte om Forsvarets digitale grunnmur. Delta fysisk i Deichmansalen eller følg arrangementet digitalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom