NorSIS

Norsk sikkerhetsmiljø har kåret årets Master of Cyber Security

Del

Under HackCon, den årlige konferansen for norsk informasjonssikkerhetsmiljø, stakk Martin Ingesen av med tittelen «Master of Cyber Security». –HackCon og særlig denne konkurransen er viktig for å samle, utvikle og inspirere informasjonssikkerhetsmiljøet i Norge. Derfor er vi i NorSIS stolt samarbeidspartner for Master of Cyber Security, sier vår direktør Lars Henrik Gundersen.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Martin Ingesen vant årets konkurranse foran Magnus Paulsen og Alexander Hatlen. Alle tre har vært med før. Ingen av dem har helt bestemt seg for hva de skal bruke premiepengene på, men ser for seg å bruke det på bilverkstedsregning, innkjøp i byggevarehus og bedre kaffe på IT-avdelingen.  

Konkurransen har vært en årlig begivenhet siden 2017, og går over en måned før vinneren kåres i en superfinale på siste dag av HackCon. Alle som vil kan delta og det koster ingenting. Deltagerne svarer på 40 spørsmål om generell sikkerhet i et samfunnsperspektiv, informasjonssikkerhet på teknisk nivå, personellsikkerhet, fysisk sikkerhet og administrativ sikkerhet, det vil si styring, jus og standarder. I tillegg til heder, ære og diplom får de tre beste pengepremier. 

I år var det 421 deltagere. 63 av disse svarte riktig på alle spørsmål i første runde som er svært bra og viser at det var høyt nivå på årets deltagere. 21 deltagere kvalifiserte seg til finalerunden. Siden årets HackCon konferanse for første gang var digital, ble finalen avgjort i en spennende Kahoot.

Årets vinner er Martin Ingesen fra Vikersund
Martin har deltatt i konkurransen siden første gang den ble arrangert i 2017. Med bachelor i IT og programmering fra NITH/Westerdals og en master i informasjonssikkerhet fra NTNU på Gjøvik jobber han nå som sikkerhetstester i sitt eget selskap, Kovert AS. 

Han bruker konkurransen som et avbrekk fra jobben og sier han lærer mye av å være med. Særlig i de innledende rundene, der det legges opp til at deltagerne finner frem til svarene ved å bruke ulike hjelpemidler. 

Magnus Paulsen fra Ålesund tok andreplassen
Magnus har bakgrunn fra IT-drift, men har bygget på IT-kompetansen sin ved siden av jobb, og er nå sikkerhetsrådgiver i Ålesund kommune. Han sier at nysgjerrighet og interesse for å finne ut av hvordan ting virker eller henger sammen, er den viktigste drivkraften i egen kompetanseutvikling. 

At årets Master of Cyber Security konkurranse var mer praktisk rettet enn tidligere passet ham derfor godt. Å løse praktiske oppgaver gir nyttige erfaringer og kan gjøre at du oppdager nye verktøy eller nye måter å løse ting på.   

Tredjeplassen gikk til Alexander Hatlen fra Horten
Alexander jobber som nettverk- og sikkerhetsansvarlig i Horten kommune. Han har bygget seg opp fra lærling, og jobber nå målrettet med å bedre sikkerheten, men også brukervennligheten, i Horten kommune. 

Han mener gamification er god måte å lære IT-sikkerhet på. Det å måtte nøste flere tråder for å finne én løsning, slik flere av oppgavene i årets konkurranse var lagt opp, er både morsomt og lærerikt. Av fagfolk som inspirerer ham trekker han frem Morten Marstrander og Matteo Malvica som laget SNIcat og Kevin Mitnick. 

Hvordan få flere til å studere og jobbe med informasjonssikkerhet? 
Vinnernes tips til dette, er å bruke konkurranser, både som en del av studiene og i forbindelse med fagkonferanser for å løfte opp faget. Slik som Master of Cyber Security. Dette vil inspirere og engasjere ale som jobber med og i sikkerhet. Det kan samtidig bidra til å rekruttere nye studenter. I tillegg er det viktig å tydeliggjøre hvor stort behov det er for denne typen kompetanse i samfunnet, både nå og fremover. Sist, men ikke minst, må utdanningsinstitusjonene og studiene som tilbys sørge for å være aktuelle. Dersom de ikke følger den lynraske utviklingen på feltet, vil ikke studentene klare å «henge med» når de kommer ut i jobb. 

Fire kvinner i finalen
En av utfordringene for informasjonssikkehetsfaget, både for rekruttering til studier og stillinger i bransjen, er den lave kvinneandelen. Derfor er det svært gledelig at det var fire kvinner blant de 20 finalistene. NorSIS håper dette vil inspirere enda flere kvinner som jobber med og i sikkerhet til å melde seg på neste års konkurranse.  

HackCon – en viktig møteplass for informasjonssikkerhetsmiljøet
Konferansen har vært arrangert hvert år siden 2006. Arrangørenes mål er å skape en arena med praktiske foredrag med et høyt faglig nivå. I tillegg er nettverksbygging svært viktig. 

- Det norske informasjonssikkerhetsmiljøet er fortsatt lite. Derfor er det er både nyttig og viktig å ha et nettverk med fagfolk å kunne diskutere med, lære fra og bli inspirert av, sier Lars Henrik Gundersen. Vi ser frem til å være en aktiv bidragsyter også til neste års konferanse, avslutter han.

NorSIS har deltatt på HackCon i mange år og er en av partnerne for «Master of Cyber Security» konkurransen. Vi bidrar blant annet med spørsmål til deltagerne. De andre partnerne for årets konkurranse var HackCon-konferansen, digi, Evry, Cybron, DataEquipment, Experis og mnemonic.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages
Last ned bilde
Martin Ingesen
Martin Ingesen
Last ned bilde
Magnus Paulsen
Magnus Paulsen
Last ned bilde
Alexander Hatlen
Alexander Hatlen
Last ned bilde

Om NorSIS

NorSIS
NorSIS
Teknologivn. 22 (bygg A)
2815 Gjøvik

(+47) 40 00 58 99http://www.norsis.no

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet.

Formålet til NorSIS er å bidra til at informasjonssikkerhet blir en naturlig del av målgruppenes hverdag. Dette oppnår vi gjennom bevisstgjøring om trusler og sårbarheter, opplysning om konkrete tiltak og påvirkning til gode holdninger. Senterets definerte hovedmålgruppe er norske virksomheter i privat og offentlig sektor. Aktiviteten er særlig rettet mot små og mellomstore private virksomheter og kommunesektoren, så vel som den enkelte innbygger.

Følg saker fra NorSIS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NorSIS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NorSIS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom