Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Gro H. Brundtland og 46 europeiske toppolitikere går imot Trumps Palestina "plan"

Del

I et brev til EUs visepresident, Joseph Borrell, kritiserer tidligere europeiske politikere i sterke ordelag USAs plan for Israel og Palestina. Blant de 46 som har undertegnet brevet er Gro Harlem Brundtland.

Dette brevet (på trykk i Aftenposten) gir et tydelig og viktig signal til europeiske ledere om at den såkalte fredsplanen fra den amerikanske presidenten Donald Trump ikke er den rette veien fremover. En varig og stabil fredsløsning kan ikke bygges med annektering av palestinsk jord og med å totalt overkjøre legitime krav fra den palestinske siden. Nå er tiden kommet for Norge å være tydelige, og anerkjenne Palestina.

Norges holdning så langt har vært å avvente en fredsavtale før en anerkjenner Palestina. Norge har betraktet en slik anerkjenning som et unilateralt steg. Trump-planen er helt klart et unilateralt steg – og Israel er nå i ferd med å annektere områder som klart er definert som palestinske. Palestinerne står tilbake maktesløse og trenger den beskyttelsen som en formell statsdannelse gir, sier Generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp.

I brevet til EU  står det: "Peace to Prosperity” er ikke et veikart for en levedyktig to-statsløsning, og heller ikke til noen annen legitim løsning på konflikten. Planen legger opp til en formalisering av den nåværende virkeligheten på det okkuperte palestinske territoriet, der to folk bor side om side uten like rettigheter. En slik løsning har karaktertrekk som ligner på apartheid - et begrep vi ikke tar lett på å bruke.

Nå er tiden kommet for Norge å være tydelige, og anerkjenne Palestina. Norges holdning så langt har vært å avvente en fredsavtale før en anerkjenner Palestina. Norge har betraktet en slik anerkjenning som et unilateralt steg. Trump-planen er helt klart et unilateralt steg – og Israel er nå i ferd med å annektere områder som klart er definert som palestinske. Palestinerne står tilbake maktesløse og trenger den beskyttelsen som en formell statsdannelse gir, sier hun.

For intervju og ytterligere kommentarer:

Henriette Killi Westhrin, Generalsekretær Norsk Folkehjelp 907 96 835

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

907 96 835

Bilder

Lenker

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Over 1000 parlamentarikere fra hele Europa advarer mot Israels planlagte annektering av Vestbredden24.6.2020 13:22:10 CESTPressemelding

Fire samfunnstopper og politikere fra Israel, sammen med 1080 parlamentarikere fra hele Europa, advarer i et brev mot Israels planlagte annektering av Vestbredden.Blant de norske underskriverne er Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og Åsmund Aukrust fra Ap.Norsk Folkehjelp mener at den varslete annekteringen fortjener en sterk reaksjon og mottiltak fra Norge og verdenssamfunnet og applauderer initiativet og bidrar til å spre brevet..

58 norske organisasjoner krever en slutt på blokaden av Gazastripen – stopp kollektiv avstraffelse nå!5.5.2020 08:00:00 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet. Organisasjonene som er tilsluttet krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet. Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom