Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp; gir regjeringen skryt for å delta på møtet om atomvåpenforbud

Del

Selv om Norsk Folkehjelp mener at Norge bør undertegne og ratifisere forbudstraktaten, vil Norsk Folkehjelp gi regjeringen skryt for at den ved å være først ut i NATO til å melde seg som observatør til statspartsmøtet, brøt vekk fra forventningen i alliansen om at alle medlemslandene må være med på å både ignorere og trykke ned FN-flertallet som støtter forbudstraktaten. Det førte til at også Tyskland, Nederland og Belgia (som alle har amerikanske atomvåpen på sitt territorium) også sluttet seg til som observatører.

Jørn Osmundsen holder det norske innlegget. Foto: Grethe Østern Norsk Folkehjelp
Jørn Osmundsen holder det norske innlegget. Foto: Grethe Østern Norsk Folkehjelp

På møtet i FN i Wien i går holdt alle de fire NATO-landene innlegg som markant skiller seg fra tidligere innlegg som kritiserte forbudstraktaten. Selv om de fire NATO-landene alle sammen understreket at de ikke vil undertegne og ratifisere forbudstraktaten fordi NATO bygger sin sikkerhet på atomvåpen, sa de i FN i går at de ønsker samarbeid med landene bak forbudstraktaten. Som Tyskland sa: «Både skeptikere og tilhengere av forbudstraktaten kan arbeide skulder om skulder om kjernefysisk nedrustning». Også Norge sa at de «søker konstruktiv dialog mellom alle stater for å fremme kjernefysisk nedrustning og motvirke polarisering».

Norsk Folkehjelp mener at det norske innlegget i FN i dag var bedre enn man har hørt på mange år fra Norge. Spesielt er vi glade for at regjeringen i innlegget i FN i Wien pekte på at det er viktig å arbeide for å trekke oppmerksomhet til atomvåpens humanitære konsekvenser, inkludert for helse, kritisk infrastruktur, miljøet, jord, og luft. «Dette flytter fokuser fra det strategiske domenet til de de katastrofale konsekvensene enhver bruk av atomvåpen vil ha for mennesker og miljøet,» het det i det norske innlegget. Norge skrøt også av en internasjonal konferanse om atomvåpens humanitære konsekvenser som Østerrike organiserte dagen før statspartsmøtet begynte denne uken, der det ble lagt fram ny kunnskap som understreker hvorfor det haster med å avskaffe atomvåpen.

 -Under Erna Solberg sluttet Norge helt å snakke om atomvåpens humanitære konsekvenser og å finansiere forskning og kunnskapsformidling om dette. I Hurdalsplattformen lovet den nye regjeringen å igjen fokusere på atomvåpens humanitære konsekvenser. Men vi har dessverre ikke sett noen initiativer fra utenriksminister Anniken Huitfeldt på dette området ennå. Derfor var det godt å høre i dag at regjeringen bekreftet i FN at dette skal være et norsk innsatsområde. Nå ser vi fram til konkrete tiltak, sier Westhrin.

 Westhrin peker på at konferansen i Østerrike denne uken om atomvåpens humanitære konsekvenser var den fjerde i en rekke som startet i Oslo i 2013. Hun mener at Norge nå igjen bør invitere alle land i verden til en slik konferanse om det atomvåpen faktisk handler om: risiko og masseødeleggelse.

 Det norske innlegget sa også at Norge vil fortsette å støtte tiltak som fremmer bred deltakelse i nedrustningsprosesser og støtte initiativer som involverer den yngre generasjon i dette arbeidet.

-Dette er musikk i våre ører. Men da må regjeringen også sette av midler i statsbudsjettet til dette, sier Westhrin.

 For mer informasjon ta kontakt med Grethe Østern på telefon: 90078208.

Norges innlegg er vedlagt pressemeldingen.TPNW statement.

Fakta: Norsk Folkehjelp er på statspartsmøtet for FN-traktaten som forbyr atomvåpen i i FN i Wien. Det er fire NATO-land til stede som observatører: Norge, Tyskland, Nederland og Belgia. Det har blitt holdt mange viktige innlegg, men da de fire NATO-landene holdt sine respektive innlegg, våknet pressen opp. Vedlagt er et bilde av den norske diplomaten Jørn Osmundsen som holder det norske innlegget, mens fotografene flokket seg foran ham.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jørn Osmundsen holder det norske innlegget. Foto: Grethe Østern Norsk Folkehjelp
Jørn Osmundsen holder det norske innlegget. Foto: Grethe Østern Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Dokumenter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Historisk FN-møte satte kursen for atomvåpennedrustning24.6.2022 15:48:42 CEST | Leserinnlegg

I FN i Wien vedtok det første statspartsmøtet for FN-traktaten som forbyr atomvåpen Sankthansaften en banebrytende 50-punkters handlingsplan og en sterk og klar politisk erklæring. Det historiske møtet, som fant sted i en tid med økende risiko for atomkrig, satte kursen for arbeidet fremover med å iverksette denne unge og viktige traktatens mål om å få verdens ni atomvåpenstater til å ruste ned sine arsenaler. Den kursen må Norge følge.

Norsk Folkehjelp krever skjerpede rutiner i Norfund etter en historisk dom for drap på miljøaktivist i Honduras.21.6.2022 15:38:56 CEST | Pressemelding

Den honduranske forretningsmannen, og tidligere rådgiver for det norske statlige investeringsfondet Norfund, David Castillo, ble i går dømt til 22 år og 8 måneder i fengsel for å ha planlagt drapet på miljøaktivisten Berta Caceres. Caceres (42) ble skutt og drept i eget hjem i 2016 for å ha kjempet mot utbyggingen av et stort vannkraftverk i Rio Blanco-området i Honduras.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom