Norges mest ekstreme lokalmatopplevelse tildelt hederspris
Vestnorsk matkultur på sitt beste
Mange norske kjøttprodukter bærer bygdas navn, som gjerne forbindes med det ville, vakre og ekstreme. Og ja – det er ekstremt godt gjort å gjenopplive smalahove. En hverdagsrett på 40-tallet til utdøende matrett på 70-tallet til i dag å ha en ny delikatesserenessanse, slik pinnekjøtt fra Vestlandet har banet vei. Æresprisen går til Vossakjøt AS. som gir tradisjonsmat og regional særegenhet til Matnasjonen Norge, sa Nina Sundqvist, adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat under utdelingen av hedersprisen under NM i kjøtt på Sentralen i Oslo.
- For Vossakjøt er hedersprisen fra Stiftelsen Norsk Mat fantastisk gledelig og oppmuntrende, sa Willy Roger Jacobsen, eier av Vossakjøt AS. Med sin omsetning på 60 millioner og 16 ansatte er Vossakjøt en hjørnesteinsbedrift i Voss. I tillegg til produktene til Vossakjøt produserer de også lokalmat og -drikke med sterk forankring på Voss, med Vossaost, Vossalaks og Vossabrygg. Sammen utgjør det et bredt sortiment med spesialiteter fra matbygda Voss.
Puster nytt liv i gamle tradisjoner
Vossakjøt ivaretar kjøtthåndtverket med grobunn i regionens lange tradisjoner, egenart og historiske referanser - der sauen på mange måter spiller hovedrollen, sies det i begrunnelsen. Samtidig bruker de sin erfaring og kompetanse fra kjøtt til lekent å utvikle nye produktkategorier som øl, ost og laks der røyksmaken fra eldhuset framkommer tydelig. Bedriften tok et samfunnsansvar og kjøpte et naturutsatt eldhus hos en konkurrent for å sikre at «lukten og røyken i vegga» skulle bestå, sier Sundqvist.
Av viktige signalprodukter utmerker Smalahove og Vossakorv seg som også har Spesialitet og er produkter som stadig blir mer ettertraktet i markedet. - For Vossakjøt som kvalitetsleverandør er Spesialitet svært viktig for å få dokumentert og bragt budskapet frem til markedet om at Vossakjøt setter kvalitet fremfor pris, sier Willy Roger Jacobsen.
Om hedersprisen
Stiftelsen Norsk Mats hederspris er en pris som deles ut av Stiftelsen Norsk Mat til en virksomhet, person eller aktør i kjøttbransjen som har utmerket seg på en helt spesiell måte. I år ble hedersprisen delt ut for 8. gang under NM i kjøttprodukter som i år fant sted på Sentralen i Oslo.
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom