Norges mest ekstreme lokalmatopplevelse tildelt hederspris
Vestnorsk matkultur på sitt beste
Mange norske kjøttprodukter bærer bygdas navn, som gjerne forbindes med det ville, vakre og ekstreme. Og ja – det er ekstremt godt gjort å gjenopplive smalahove. En hverdagsrett på 40-tallet til utdøende matrett på 70-tallet til i dag å ha en ny delikatesserenessanse, slik pinnekjøtt fra Vestlandet har banet vei. Æresprisen går til Vossakjøt AS. som gir tradisjonsmat og regional særegenhet til Matnasjonen Norge, sa Nina Sundqvist, adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat under utdelingen av hedersprisen under NM i kjøtt på Sentralen i Oslo.
- For Vossakjøt er hedersprisen fra Stiftelsen Norsk Mat fantastisk gledelig og oppmuntrende, sa Willy Roger Jacobsen, eier av Vossakjøt AS. Med sin omsetning på 60 millioner og 16 ansatte er Vossakjøt en hjørnesteinsbedrift i Voss. I tillegg til produktene til Vossakjøt produserer de også lokalmat og -drikke med sterk forankring på Voss, med Vossaost, Vossalaks og Vossabrygg. Sammen utgjør det et bredt sortiment med spesialiteter fra matbygda Voss.
Puster nytt liv i gamle tradisjoner
Vossakjøt ivaretar kjøtthåndtverket med grobunn i regionens lange tradisjoner, egenart og historiske referanser - der sauen på mange måter spiller hovedrollen, sies det i begrunnelsen. Samtidig bruker de sin erfaring og kompetanse fra kjøtt til lekent å utvikle nye produktkategorier som øl, ost og laks der røyksmaken fra eldhuset framkommer tydelig. Bedriften tok et samfunnsansvar og kjøpte et naturutsatt eldhus hos en konkurrent for å sikre at «lukten og røyken i vegga» skulle bestå, sier Sundqvist.
Av viktige signalprodukter utmerker Smalahove og Vossakorv seg som også har Spesialitet og er produkter som stadig blir mer ettertraktet i markedet. - For Vossakjøt som kvalitetsleverandør er Spesialitet svært viktig for å få dokumentert og bragt budskapet frem til markedet om at Vossakjøt setter kvalitet fremfor pris, sier Willy Roger Jacobsen.
Om hedersprisen
Stiftelsen Norsk Mats hederspris er en pris som deles ut av Stiftelsen Norsk Mat til en virksomhet, person eller aktør i kjøttbransjen som har utmerket seg på en helt spesiell måte. I år ble hedersprisen delt ut for 8. gang under NM i kjøttprodukter som i år fant sted på Sentralen i Oslo.
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom