Norge har de korteste lovene, men stor interesse for lovgivning

Ifølge fagansvarlig for Lovkonferansen 2019, førsteamanuenis Jon Christian Fløysvik Nordrum, er lovene i Norge de korteste i verden. De nordiske landene lager lover på sin helt egen måte, hvor delegering, dialog og deltakelse står sentralt.
Deltagelse og dialog blir det også på Lovkonferansen - et rikholdig program borger for det.
Konferansen åpnes av statssekretær Paul Chaffey, og språkdirektør Åse Wetås er blant de som holder innlegg.
Bedre lovspråk og digitalisering
Temaet for konferansen er utfordringer ved lovgivning i det 21. århundre. Blant spørsmålene som tas opp, er hva som er bra og hva som kan forbedres ved den norske lovgivningsmodellen. Hvordan målsettingen om et bedre lovspråk kan nås, og hvordan vi på en god måte kan digitalisere lovgivning og forvaltning står også sentralt.
– Det har vært stor interesse for lovkonferansen, og vi har nå rundt 450 påmeldte som representerer 14 av 15 departementer, ca. 20 direktorater og tilsynsorganer, fem universiteter, i tillegg til kommuner, politi, advokatfirmaer, forlag og ulike interesseorganisasjoner. Vi mener selv vi har satt sammen et godt program, og med bred deltagelse vil vi få gode diskusjoner om de ulike temaene, sier Nordrum.
Startskudd for klarsspråk og lovgivningslære
Ifølge Nordrum er konferansen det virkelige startskuddet for fakultetets satsing på klarspråk og lovgivningslære. Satsingen er mulig takket være Intensjonsavtalen mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Universitetet i Oslo om klarspråk i juridisk utdanning og forskning. Avtalen gjelder for 10 år, og finansierer satsingen med 3 millioner i året.
Emnet lovgivningslære startet opp i 2016, og vil fra høsten 2019 gi undervisning i form av "Lovlab" hvor studentene blant annet skal produsere lovutredninger - "Jusstudentenes offentlige utredninger" på oppdrag av eksterne oppdragsgivere - blant annet NAV og Oslo kommune.
– Med satsingen på klarspråk og lovgivningslære er vi i gang med å forme en ny generasjon jurister som kan bidra til at norske lover ikke bare er korte, men også språklig sett gode. Lover skal ikke bare formuleres og vedtas, de skal og kunne leses og forstås av de lovene gjelder, forteller Nordrum. Han er og opptatt av å få frem et lover må utformes slik at de legger til rette for digitalisering.
Konferansen streames
Nordrum uttrykker og et håp om at konferansen skal nå bredere ut enn til deltagerne når den streames. – Vi håper også å få Universitetet i Bergen og Tromsø med på å vise konferansestrømmen på storskjerm, avslutter han.
Kontaktinformasjon
Jon Christian Fløysvik Nordrum
Nøkkelord
Kontakter
Steinar Hafto MyreKommunikasjonssjef
Tel:+47 22 85 00 32 / +47 924 15 962s.h.myre@jus.uio.noBilder


Lenker
Om UiO - Det juridiske fakultet

Domus Juridica, Kristian Augusts gate 17
0162 Oslo
22 85 95 00http://www.jus.uio.no
Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Samisk rettsspråk25.11.2024 10:33:47 CET | Pressemelding
Sameloven gir regler om bruk av samisk i lover og forskrifter, i forvaltningen og i domstolene. Samerettssymposiet 2024 del 2 tar for seg statusen til samisk som rettsspråk anno 2024.
Samiske barns rett til opplæring25.11.2024 08:56:05 CET | Pressemelding
Barnekonvensjonen gir samiske barn som urfolk rett til eget språk og egen kultur – men de formelle rettighetene står ofte i sterk kontrast til opplevd virkelighet. Samerettssymposiet 2024 del 1 tar for seg samiske barns rett til språk.
Hvorfor behandler vi truede dyr så dårlig?20.8.2024 13:22:45 CEST | Aktuelt
Trofèjakt og handel med truede dyrearter er svært utbredt i Norge og verden, og den kriminelle delen av dette er omfattende. Pengesummene som skifter hender er enorme. Jakten og handelen påfører dyr store lidelser, og truede arter blir enda mer truet.
Konkurransekultur ved Det juridiske fakultet4.3.2024 12:01:24 CET | Pressemelding
Fersk læringsmiljøundersøkelse viser at halvparten av studentene ved Det juridiske fakultet i Oslo mener det er usunn konkurransekultur ved fakultetet
Kan domstoler redde kloden?4.2.2024 10:26:50 CET | Pressemelding
Verden over tyr enkeltpersoner og interesseorganisasjoner til domstolene i "klimasaker". Hvordan funker det? Tirsdag 6. februar tar juristene debatten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom