Kan domstoler redde kloden?

Del

Verden over tyr enkeltpersoner og interesseorganisasjoner til domstolene i "klimasaker". Hvordan funker det? Tirsdag 6. februar tar juristene debatten.

Collage som viser flom i Nesbyen, skogbrann i Hellas og representanter for Naturvernforbundet foran isskulptur med Grl. §112
Flere klimasaker handler om at lovgiveren ikke gjør det den burde for å imøtekomme klimautfordringene. NTB NTB

Klimasøksmålene byr på en del dilemmaer. Er det f.eks. domstolene eller lovgiver som avgjør ambisjonsnivået i klimalovgivningen?

Flere klimasaker handler om at lovgiveren ikke gjør det den burde for å imøtekomme klimautfordringene. Saksøkerne mener at internasjonale rettsregler eller landets egen grunnlov stiller strengere krav til innsats enn den enkelte lov.

Saksøkerne satser på at domstolene stepper inn og korrigerer lovgivningen, men hvor går grensen mellom den lovgivende og den dømmende makten?

Et panel av jurister og forskere med blant annet Christina Voigt og Mads Andenæs tar debatten  6. februar. Arrangementet er åpent for alle og finner sted i Universitetet i Oslos formidlingsarena Domus Bibliotheca ved Universitetsplassen. Flere av paneldeltagerne er engasjert i fakultetets Faggruppe for klimarett.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Christina Voigt - portrettbilde
Christina Voigt arbeider hovedsakelig med internasjonal og nasjonal miljørett, særlig klimarett med aktiv deltagelse på nasjonale og internasjonale arenaer.
Last ned bilde

Lenker

Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.

Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye