Klarna

Nordmenn på julestresstoppen: Dette øker julestresset mest

Del

Nordmenn er blant de nasjonalitetene som blir mest stresset i ukene før julaften, og er i særklasse dem som oppgir julegavehandel som den viktigste grunnen til stressøkningen. Samtidig er vi blant landene hvor færrest bruker nettbutikker og flest foretrekker å handle i fysisk butikk.

Det viser en stor internasjonal rapport om julehandel i 18 land i Norden, Vest- og Syd-Europa, USA og Australia som betalings- og shoppingløsningen Klarna har fått gjennomført. Hele 18 735 respondenter ble i høst spurt om sitt forhold til jul og julehandel.

Hele 3 av 10 nordmenn (31 prosent) oppgir at stressnivået deres øker noe eller mye i forbindelse med julen. Av disse oppgir de aller fleste, hele 60 prosent og klart mest blant alle landene i undersøkelsen, at stresset er forårsaket av det å kjøpe gaver.  Det er typisk kvinner, og gjerne de i 40-50 årene, som blir mest stresset av gavekjøp.

Nordmenn blant de som handler minst på nett

– Det økte stressnivået blant nordmenn på gavejakt kan ha noe sammenheng med det faktum at vi, sammen med spanjolene, er de som i minst grad planlegger å handle julegavene våre på nett. Det å planlegge og gjøre unna mer av dette fra sofakroken på en PC eller telefon må nødvendigvis være mindre stressende enn å jakte julegaver i et kjøpesenter. Den høyere andelen stress blant kvinner henger nok også sammen med at de tar et større ansvar for gaveinnkjøp til barn og alt annet praktisk i forbindelse med julen, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Mens i gjennomsnitt 33 prosent av de spurte i alle de 18 landene oppgir de skal gjøre de fleste av sine juleinnkjøp på nett, er andelen i Norge på 27 prosent. I Sverige oppgir til sammenligning hele 39 prosent at de skal gjøre det meste av julehandelen på nett.

Liker julegavehandel minst, men bedre på planlegging enn gjennomsnittet

Nordmenn er også de i undersøkelsen, sammen med sveitsere, som oppgir at de liker innkjøp av julegaver minst. Bare 35 prosent sier seg helt eller delvis enig i at de er glade i å handle julegaver. Samtidig oppgir flere nordmenn enn gjennomsnittet at de følger et budsjett når de handler julegaver (34 %). 4 av 10 sier sier også at de planlegger innkjøpene sine.

Stressforsker: Stress er opplevde krav som overstiger det man føler man klarer

Den erfarne stressforskeren og førsteamanuensisen ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Vestfold. Hilde Grønningsæter tror at årsakene til stress før jul er sammensatt, og at man ikke kan peke på èn eller enkle faktorer som gjelder alle.

– Stress oppstår når kravene man opplever, utenfra eller innenfra, overstiger det man føler man klarer. Det kan skyldes alt fra at du opplever du ikke har penger til å kjøpe de gavene du skulle ønske du kunne ha kjøpt, til at du synes det er stressende med overfylte butikker, eller at du føler at tiden Ikke strekker til for å gi dine barn og familie alle de hyggelige tingene du selv vokste opp med til jul.

Unngå stress: Planlegg, avklar forventninger og sett av tid til julekos

Ifølge henne kan også kortvarig stress mobilisere energi og krefter som gjør at vi får gjort mer enn det vi ellers hadde vært motivert for å gjøre. Ønsker du å redusere stresset, må du enten redusere kilden til stress, eller du må gjøre deg selv bedre til å tåle det stresset du blir utsatt for.

– Kortvarig julestress kan være ubehagelig, men er ikke farlig. Vil du redusere stresset er det viktig å planlegge, avklare forventninger med de rundt deg til hva en fin jul kan være og ikke si ja til alt, og alle slags julearrangementer. Lag en plan og følg den, også når det gjelder gaver. For noen kan netthandel redusere stress, for andre kan de bli stresset av usikker leveringstid, varebytte og så videre. Dette må hver og en finne ut av selv. Sett av litt tid til julekos hver dag, gå en liten tur, pust i magen, og tenk på helsen din. Julen er en fantastisk tid, nettopp på det mørkeste hvor vi trenger den mest, sier den erfarne stressforskeren ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Vestfold, Hilde Grønningsæter.

Dette øker julestresset til nordmenn mest:

1. Kjøpe julegaver

2. Finansielle bekymringer

3. Sosiale sammenkomster

4. Skape en perfekt jul

5. Manglende tid til å få utført alt som skal gjøres

Kontakter

Bilder

Om Klarna

Klarna
Klarna
Biskop Gunnerus' gate 14A
0185 Oslo

21 01 89 91https://www.klarna.com/no/

Klarna ble grunnlagt i 2005 med en klar ambisjon om å få slutt på utrygg netthandel. I dag er selskapet en av Europas største banker, kjent for enkle, sikre og smidige betalingsløsninger.

Med mer enn 5000 medarbeidere i hele 19 markeder, er Klarna løsningen for mer enn 250 000 bedrifter. Klarna tilbyr kortbetaling, faktura og delbetaling, og gir dermed kundene mulighet til å selv bestemme når og hvordan de ønsker å betale.

I 2014 slo vi oss sammen med SOFORT og dannet Klarna Group.

Følg pressemeldinger fra Klarna

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Klarna på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Klarna

Footway Group og Klarna inngår et langvarig marketing-partnerskap for økt vekst11.1.2022 08:02:00 CET | Pressemelding

I dag annonserte Klarna og Footway Group et omfattende og langvarig partnerskap for å øke veksten for Footway Groups merkevarer globalt. Partnerskapet inneholder en omfattende bruk av Klarnas brede tilbud av marketing-tjenester samt innføring av Klarnas fleksible betalingsløsninger i 10 nye markeder utenfor Norden. Partnerskapet er sentralt for vekststrategiene til både Footway Group og Klarna.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom