Kistefos

Nordens største Kusama-skulptur avduket på Kistefos

Del

Den formelig vokser opp av vannet, en gedigen rød og hvit-prikkete kreasjon laget av den verdensberømte japanske kunstneren Yayoi Kusama. Skulpturen bærer navnet Shine of Life og er den største skulpturen av Kusama i Norden.

Yayoi Kusama, Shine of Life, 2019.
Kistefos
 © YAYOI KUSAMA
Courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai and Victoria Miro, London/Venice. © YAYOI KUSAMA
Photo: Einar Aslaksen
Yayoi Kusama, Shine of Life, 2019. Kistefos  © YAYOI KUSAMA Courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai and Victoria Miro, London/Venice. © YAYOI KUSAMA Photo: Einar Aslaksen

Stedsspesifikt verk

Verket er laget stedsspesifikt for Kistefos og er inspirert av naturen, vannet og industrien på området. Arbeidet med å få en Kusama-skulptur til Kistefos startet allerede i 2012, og 26.5.2019 er målet endelig oppnådd.

-       Kusama er en éner i kunstverdenen, og vi er utrolig stolte av å kunne presentere et gedigent verk av henne på sesongåpningen i år, sier direktør Egil Eide.

 Avdukingen ble foretatt av den japanske ambassadøren Tauchi og Christen Sveaas selv.

Med ønske om en bedre verden

Dette sier Yayoi Kusama selv om verket: 

My eternal soul is now rising up to the universe.

Together with people from all over the world, I want to sing the hymn of humanity for superlative peace and hope for the future.

My prayers for the world to be filled with love and hope is wished upon Shine of Life.

It is my great hope that this thought is conveyed to everyone, through sharing Shine of Life with you.

Kort bio - Kusama

Yayoi Kusama (født 1929, Japan) er anerkjent som en av verdens mest betydningsfulle kunstnere i moderne tid. Hun begynte å male bilder inspirert av hallusinasjonene sine i barndommen, og har gjennom sin 70 år lange karriere utviklet et unikt visuelt språk, umiddelbart gjenkjennelig over hele verden. Dette inkluderer hennes kjente polkadotter.

 Siden debuten på New Yorks avantgardescene på slutten av 50-tallet, har Kusamas kunstneriske univers utviklet seg kontinuerlig og omfatter konseptuell kunst, minimalisme, surrealisme og popkunst.

 Kusamas kunstnerskap dekker de fleste formidlingsformer, som maleri, installasjon, skulptur, video og performance. For Kusama handler kunsten om å utslette grensene mellom seg selv og omverden, kroppen og kunsten.

De seneste årene har Kusamas kunst skapt publikumsrekorder i USA, Europa, Asia, Latin-Amerika og senest i Skandinavia på Louisana Museum of Art i København, Moderna Museet i Stockholm og på Henie Onstad på Høvikodden.

Men det skjer også en rekke andre spennende begivenheter på Kistefos i år: 

TEMPO TEMPO TEMPO

Gruppeutstillingen TEMPO TEMPO TEMPO åpner samtidig, 26. mai i Nybruket kunsthall. Utstillingen favner både installasjoner, grafikk, maleri og performance, og viser verker av åtte yngre kunstnere fra den norske kunstscene: Ragna Bley, Marthe Ramm Fortun, Ane Graff, Yngve Holen, Sandra Mujinga, Urd J. Pedersen, Eirik Sæther og Fredrik Værslev.


Flertallet er verkene er laget spesielt for Kistefos og er i likhet med Kusamas verk Shine of Life direkte inspirert av Kistefos-området.

The Twist

18. september åpner også det nye spektakulære museumsbygget The Twist, tegnet av de anerkjente arkitektene i Bjarke Ingels Group (BIG). The Twist er et museum, en skulptur og en bro – alt i ett. Bygget skrur seg i en "umulig form” og spenner 60 meter over Randselva.

Museet vil by på skiftende utstillinger av internasjonalt kaliber, og vil fungere som en naturlig forlengelse av oppdagelsesferden gjennom skulpturparken.

Kontakt

For høyoppløselige bilder eller intervjuer med aktuelle personer, vennligst ta kontakt med pressekontakt Maria Sandvik, 99649229, marianordbysandvik@gmail.com.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Yayoi Kusama, Shine of Life, 2019.
Kistefos
 © YAYOI KUSAMA
Courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai and Victoria Miro, London/Venice. © YAYOI KUSAMA
Photo: Einar Aslaksen
Yayoi Kusama, Shine of Life, 2019. Kistefos  © YAYOI KUSAMA Courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai and Victoria Miro, London/Venice. © YAYOI KUSAMA Photo: Einar Aslaksen
Last ned bilde
©YAYOI KUSAMA
Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo / Singapore / Shanghai, Victoria Miro, London / Venice
©YAYOI KUSAMA Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo / Singapore / Shanghai, Victoria Miro, London / Venice
Last ned bilde
Foto: Urd J. Pedersen, TEMPO TEMPO TEMPO, 2017, Linosnitt på papir
Foto: Urd J. Pedersen, TEMPO TEMPO TEMPO, 2017, Linosnitt på papir
Last ned bilde
The Twist: Illustrasjon av Bjarke Ingels Group (BIG).
The Twist: Illustrasjon av Bjarke Ingels Group (BIG).
Last ned bilde

Lenker

Om Kistefos

Kistefos
Kistefos
Samsmoveien 41
3520 Jevnaker

+47 61 31 03 83https://kistefosmuseum.com

Kistefos er Nord-Europas største utendørs skulpturpark for samtidsskulpturer, og kan by på kunst og opplevelser for hele familien i vakre omgivelser.

Skulpturparken

Parken har 42 skulpturer av markante samtidskunstnere - mange av dem direkte inspirert av naturen, historien og beliggenheten til Kistefos. Verkene spenner fra det monumentale til det unnselige, det dypsindige til det lekne.

Kunstutstillinger

Kistefos har to ulike utstillingslokaler – det ærverdige Nybruket, og fra og med 18. september 2019, vårt nye flotte museumsbygg The Twist. Sistnevnte vil, med sin spektakulære beliggenhet over Randselva, by på varierte lyskilder og utsikt over elven. Besøkende vil få se verker fra Norges og verdens mest innflytelsesrike og aktuelle kunstnere.

Industrimuseum

Kistefos´ historie startet med produksjonen av tremasse i 1889. I dag kan besøkende oppleve Skandinavias eneste intakte tresliperi i vår ”levende fabrikk”. 

Opprinnelse

Stiftelsen Kistefos ble opprettet i 1996 og kom i stand ved gaver fra Christen Sveaas og Jevnaker kommune. Christen Sveaas er barnebarn av Anders Sveaas, grunnleggeren av A/S Kistefos Træsliperi. 

Følg saker fra Kistefos

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kistefos på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kistefos