Nofima blant instituttene som lykkes best – har hentet over 120 millioner fra EU

Norske forsknings- og innovasjonsmiljøer har hentet et rekordhøyt beløp på over 11 milliarder kroner hjem i Horisont 2020. Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
Instituttsektoren har stått for nesten en tredel av beløpet, og Nofima er en av aktørene som har gjort det sterkest.
125 millioner kroner
Matforskningsinstituttet har hentet hjem 11,8 millioner euro i Horisont 2020. Det er om lag 125 millioner kroner, etter dagens kurs.
SINTEF-konsernet, Simula, NORCE og Folkehelseinstituttet er de eneste instituttene som har mottatt flere forskningskroner fra Brussel.
Administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen gleder seg over resultatene til Nofima i konkurranse med aktører fra hele Europa.
– For oss er det viktig å være med på å løse de store samfunnsutfordringene. Internasjonalt samarbeid øker også kvaliteten på forskningen. Det gir ny kunnskap som igjen frembringer nye muligheter for norsk næringsliv, sier han.
Vil gjøre det enda bedre
Nofima koordinerer i dag fem Horisont 2020-prosjekter, og har deltatt i til sammen 21.
Neste år blir Horisont 2020 til «Horisont Europa». Det nye programmet vil være mer omfattende og ha et budsjett på nesten 100 milliarder euro.
– Målet er å gjøre det enda bedre i Horisont Europa. Dette er viktig med tanke på myndighetenes ambisjoner for norsk deltakelse og innovasjon, sier Øyvind Fylling-Jensen.
– Grunn til å være imponerte
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier han er imponert over innsatsen så langt.
– Når det kommer til å hente hjem penger til forskning og innovasjon fra Brussel er det all grunn til å være imponerte over norske miljøer, deriblant Nofima, sier Asheim.
– Takket være EØS-avtalen har Norge tilgang på verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Det vi får utav å delta er både penger til viktig forskning men også tilgang på mye kunnskap og kompetanse i hele Europa. Samarbeid på tvers av landegrenser er helt avgjørende for å finne løsninger på de utfordringene vi står i, sier han.
Strategisk satsing
Nofima ble etablert i 2008 og har under 400 ansatte. Det internasjonale fokuset i organisasjonen står sterkt, og er et resultat av en strategisk og langvarig satsing, ifølge Fylling-Jensen.
Instituttets ledelse bestemte seg tidlig for å la forskerne prøve seg på EU-utlysninger, og satte derfor av interne midler til internasjonal nettverksbygging. Midlene kom i tillegg til prosjektevalueringsmidlene (PES) fra Forskningsrådet.
– Gode nettverk er helt avgjørende for å lykkes, sier Cathrine Finne Kure, seniorforsker og leder for EU-gruppa i Nofima.
EU-gruppa ble skapt for å styrke fagområder og å støtte opp om forskerne som ville jobbe internasjonalt.
– Den strategiske satsingen har vært spesielt viktig for motivasjonen og tilretteleggingen i organisasjonen. Sterke forskningsmiljøer og hardt arbeid er også nøkkelfaktorer, sier Finne Kure.
Nøkkelord
Kontakter
Emil BremnesKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 478 81 719emil.bremnes@nofima.noBilder





Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom