Klarna

Netthandelsåret 2022: Oslo og Tydal kommune på netthandelstoppen

Del
Mens det ble netthandlet mest per innbygger i Tydal i Trøndelag i 2022, er Oslo det fylket hvor det ble netthandlet klart mest fra i løpet av fjoråret.

Det viser salgsstatistikk fra Klarna og de mer enn 13000 norske nettbutikkene som benytter seg av deres betaling- og shoppingløsninger. Mellom en tredjedel og halvparten av all netthandel i Norden går gjennom Klarna.

– Spesielt tidlig i 2022 og gjennom julehandelen ble det brukt klart mest på nett av innbyggerne i Oslo. Det skyldes nok dels at mange Oslo-innbyggere for alvor fikk øynene opp for netthandel under pandemien. Inn mot jul handler nok også den økte netthandelen både fra Oslo og landet ellers om at mange har blitt langt mer prisbevisste. Det store flertallet av nordmenn, hele 78 prosent, opplever nemlig at det er enklere å finne lave priser på nett enn i fysisk butikk, sier markedsdirektør i Klarna Norge Thomas Elvestad.

  • Oslo er det fylket i Norge hvor det per innbygger ble handlet mest på nett i løpet av 2022. Der handlet de hele ni prosent mer enn landsgjennomsnittet. Deretter følger Troms og Finnmark, som ligger seks prosent over landsgjennomsnittet. Minst ble det handlet i Agder. De netthandlet 15 prosent mindre enn gjennomsnittsnordmannen i fjor.
  • Klarnas salgsstatistikk fra 2022 viser også at enkelte varekategorier er overrepresentert i forskjellige fylker. Mens innbyggerne i Oslo handlet mer mote og klær enn landsgjennomsnittet, er sport og fritid favorittkategorien i Troms og Finnmark.
  • Gjennomsnittsinnbyggeren i trøndelagskommunen Tydal handlet hele 55 prosent mer på nett enn gjennomsnittet blant alle nordmenn, og er den kommunen i Norge hvor det per innbygger ble handlet klart mest fra på nett i 2022. Deretter følger Berlevåg i Troms og Finnmark (48 % over landsgjennomsnittet) og Eidfjord i Vestland (45 % over landsgjennomsnittet).
  • Bærum og Asker er de to av landets 10 mest folkerike kommuner hvor det ble netthandlet mest per innbygger i perioden. Minst blant disse ble det netthandlet i Kristiansand og Stavanger.

Økt netthandel i fjerde kvartal 2022

Klarna gjør hvert kvartal en global undersøkelse i 17 store vestlige markeder hvor handlevaner og preferanser undersøkes. I fjerde kvartal 2022 oppga et økende antall forbrukere, både i Norge og globalt, at de foretrakk å handle på nett.

– Nordmenn er mer opptatt av å gjøre gode kjøp. Da byr netthandelen på flere muligheter. Spesielt i forbindelse med Black Week og jul oppga et økende antall nordmenn at de skulle handle mer på nett, og da gjerne for å få de laveste prisene. Vår prissammenligningstjeneste Prisguiden har også hatt en kraftig vekst, blant annet en dobling i forespørsler om prisvarsler i perioden, sier Elvestad.

Nesten 1 av 4 nordmenn (23 %) oppga at de handlet ukentlig eller oftere på nett i fjerde kvartal. Det er en økning på 10 prosent fra samme kvartal i 2021.

– Kvartalsundersøkelsen viser at nordmenn fremdeles er blant dem som netthandler minst. Samtidig økte andelen som foretrekker å handle på nett fremfor i fysisk butikk mer i Norge enn i noen av de andre landene i siste kvartalet i fjor, sier Klarna Norges markedsdirektør, Thomas Elvestad.

Av de spurte som har en klar mening foretrekker 28 prosent av nordmenn å handle på nett mot 32 prosent for fysisk butikk.

I løpet av fjerde kvartal i fjor er det klær og sko flest oppgir de har netthandlet månedlig (45 %). Deretter følger kategoriene underholdning og elektronikk (30 %).

Søndag og mandag er de største netthandelsdagene

Klarnas tall og undersøkelser for den norske netthandelen viser også at søndag og mandag fremdeles er de største netthandelsdagene i Norge. Tidspunktet hvor flest handler på nett er utover kvelden, med en klar topp som skjer rundt klokken 21.

Disse fylkene handlet mest på nett i 2022

Fylke

Shoppingindeks, per innbygger**

Favorittkategori***

Oslo

109

Klær og sko

Troms og Finnmark

106

Sport og fritid

Møre og Romsdal

105

Underholdning 

Nordland

105

Elektronikk

Trøndelag

103

Underholdning

Viken

103

Smykker og accessorier

Vestland

98

Elektronikk

Vestfold og Telemark

97

Hus og hage

Innlandet

96

Sport og fritid

Rogaland

87

Barneprodukter

Agder

85

Helse og skjønnhet

Disse 10 kommunene handlet mest på nett i 2022

Kommune

Fylke

Shoppingindeks, per innbygger**

Tydal

Trøndelag

155

Berlevåg

Troms og Finnmark

148

Eidfjord

Vestland

145

Årdal

Vestland

144

Bykle

Agder

141

Rødøy

Nordland

137

Steigen

Nordland

137

Vardø

Troms og Finnmark

137

Lierne

Trøndelag

136

Austevoll

Vestland

136

Netthandel i de 10 mest folkerike norske kommunene i 2022****

Kommune

Shoppingindeks, per innbygger**

Bærum

117

Asker

115

Lillestrøm

113

Oslo

109

Trondheim

100

Drammen

96

Fredrikstad

92

Bergen

87

Kristiansand

82

Stavanger

80

* Klarnas Shopping Pulse, som oppdateres kvartalsvis, undersøker kontinuerlig utviklingen av forbrukernes shoppingvaner i 13 land på tre kontinenter. Den siste oppdateringen fra Q4 2022 inneholder innsikt fra en undersøkelse med 21 770 respondenter (1383 nordmenn), samt Klarnas egen shoppingdata fra mer enn 450 000 nettbutikker i hele verden. Landene som inngår i undersøkelsen er Norge, Sverige,, Finland, USA, Australia, Storbritannia, Irland, Tyskland, Østerrike, Nederland, Belgia, Frankrike, Italia, New Zealand, Polen, Portugal og Spania.

** Indeks 100 representerer gjennomsnittsnordmannens netthandling gjennom Klarna i perioden 1. januar-31.desember 2022. Et høyere eller lavere tall vise om innbyggerne i fylket/ kommunen handlet mer eller mindre per person i gjennomsnitt enn landsgjennomsnittet gjorde. Indeksen er justert i forhold til folkemengde.

*** Indeksen for “favorittkategori” er regnet ut i forhold til det nasjonale gjennomsnittet, og er ikke nødvendigvis den kategorien som det selges mest av i alt, men som det selges mer av her enn i landet for øvrig.

**** SSB, 2022

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Thomas Elvestad, markedsdirektør, Klarna Norge
Thomas Elvestad, markedsdirektør, Klarna Norge
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Klarna

Klarna
Klarna
Biskop Gunnerus' gate 14A
0185 Oslo

21 01 89 91https://www.klarna.com/no/

Siden 2005 har Klarna jobbet med å revolusjonere bankbransjen for privatkunder. Med over 150 millioner aktive kunder globalt og 2 millioner daglige transaksjoner møter Klarna forbrukernes raskt skiftende behov ved å spare dem for tid og penger, samtidig som de får hjelp til å holde seg informert, og ha kontroll over sin egen personlige økonomi.

Globalt har mer enn 500 000 butikker, inkludert H&M, Saks, Sephora, Macys, Ikea, Expedia Group og Nike, integrert Klarnas innovative teknologi for å levere en sømløs shoppingopplevelse – både på nett og i fysisk butikk. Klarna har mer enn 6000 ansatte og er aktive i 45 land. For mer informasjon, besøk Klarna.com 

Følg pressemeldinger fra Klarna

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Klarna på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Klarna

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom