Nå starter den norske grønnsaksesongen for fullt
- Det er en fantastisk innsats grønnsaksprodusentene gjør for å sikre oss norske varer denne sesongen, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Produsentene bretter opp ermene og står på for å få nok arbeidskraft til å gjøre den viktige jobben som er forbundet med våronna og sesongens arbeid. Med stor ekstra innsats går grønnsaksproduksjonen nesten som normalt i disse utfordrerne koronatider, heldigvis.
Nå høstes grønnsakene på løpende bånd. De norske tomat- og agurkprodusenter er for lengst i gang med sesongen. Det er stor aktivitet i veksthusene rundt omkring i landet.
I Østfold og Vestfold høstes grønnsakenes konge, asparges. Den popper opp som det første symbol på at frilandsesongen er i gang, sammen med rabarbra som også er på markedet nå.
På løpende bånd, nå i mai, følger hjertesalat, reddiker, neper og nykål. Det er bare å nyte herlighetene etter hvert som de kommer. La det bugne på tallerken.
- Det er et kulinarisk høydepunkt å servere norsk asparges, sier Toril Gulbrandsen. Hun anbefaler sin enkle favoritt; ovnsbake asparges, med noen dråper olje og sitron og serverer den med et dryss av smakfull hardost. Om du ønsker den kokt så pass på. Asparges skal ikke koke lenge. Den grønne knapt ett minutt i kokende vann med litt salt og sukker, litt ettersom hvor tykke de er. Den hvite litt lenger.
For første gang i historien høstes også en liten eksklusiv avling av hvit asparges hos Hvasserasparges. Den blir sikkert å se på menyen hos noen av restaurantene som starter opp i disse dager. Det er et fantastisk. Det er nok mange kokker som vil glede seg ekstra over den norske sesongen i år samtidig som de selv starter opp sine restauranter.
Nyt sesongen - vi sier takk til bonden – og velger norske råvarer når vi kan, avslutter Toril Gulbrandsen entusiatisk.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom