Nå starter den norske grønnsaksesongen for fullt

- Det er en fantastisk innsats grønnsaksprodusentene gjør for å sikre oss norske varer denne sesongen, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Produsentene bretter opp ermene og står på for å få nok arbeidskraft til å gjøre den viktige jobben som er forbundet med våronna og sesongens arbeid. Med stor ekstra innsats går grønnsaksproduksjonen nesten som normalt i disse utfordrerne koronatider, heldigvis.
Nå høstes grønnsakene på løpende bånd. De norske tomat- og agurkprodusenter er for lengst i gang med sesongen. Det er stor aktivitet i veksthusene rundt omkring i landet.
I Østfold og Vestfold høstes grønnsakenes konge, asparges. Den popper opp som det første symbol på at frilandsesongen er i gang, sammen med rabarbra som også er på markedet nå.
På løpende bånd, nå i mai, følger hjertesalat, reddiker, neper og nykål. Det er bare å nyte herlighetene etter hvert som de kommer. La det bugne på tallerken.
- Det er et kulinarisk høydepunkt å servere norsk asparges, sier Toril Gulbrandsen. Hun anbefaler sin enkle favoritt; ovnsbake asparges, med noen dråper olje og sitron og serverer den med et dryss av smakfull hardost. Om du ønsker den kokt så pass på. Asparges skal ikke koke lenge. Den grønne knapt ett minutt i kokende vann med litt salt og sukker, litt ettersom hvor tykke de er. Den hvite litt lenger.
For første gang i historien høstes også en liten eksklusiv avling av hvit asparges hos Hvasserasparges. Den blir sikkert å se på menyen hos noen av restaurantene som starter opp i disse dager. Det er et fantastisk. Det er nok mange kokker som vil glede seg ekstra over den norske sesongen i år samtidig som de selv starter opp sine restauranter.
Nyt sesongen - vi sier takk til bonden – og velger norske råvarer når vi kan, avslutter Toril Gulbrandsen entusiatisk.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du magevondt og forstoppelse i julen17.12.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Mange opplever å bli ekstra «stinne» etter julemåltidene. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) minner om at små justeringer – og litt mer grønt – kan gjøre en stor forskjell for fordøyelsen gjennom høytiden.
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
