Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nå starter den norske grønnsaksesongen for fullt

Del

Sjeldent har vi satt så stor pris på norske grønnsaker som i år. Nå vil forbrukerne ha norsk vare.

Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen gleder seg ekstra over de norske grønnsakene i år.
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen gleder seg ekstra over de norske grønnsakene i år.

-          Det er en fantastisk innsats grønnsaksprodusentene gjør for å sikre oss norske varer denne sesongen, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Produsentene bretter opp ermene og står på for å få nok arbeidskraft til å gjøre den viktige jobben som er forbundet med våronna og sesongens arbeid. Med stor ekstra innsats går grønnsaksproduksjonen nesten som normalt i disse utfordrerne koronatider, heldigvis.

Nå høstes grønnsakene på løpende bånd. De norske tomat- og agurkprodusenter er for lengst i gang med sesongen. Det er stor aktivitet i veksthusene rundt omkring i landet.

I Østfold og Vestfold høstes grønnsakenes konge, asparges. Den popper opp som det første symbol på at frilandsesongen er i gang, sammen med rabarbra som også er på markedet nå.

På løpende bånd, nå i mai, følger hjertesalat, reddiker, neper og nykål. Det er bare å nyte herlighetene etter hvert som de kommer. La det bugne på tallerken.

-          Det er et kulinarisk høydepunkt å servere norsk asparges, sier Toril Gulbrandsen. Hun anbefaler sin enkle favoritt; ovnsbake asparges, med noen dråper olje og sitron og serverer den med et dryss av smakfull hardost. Om du ønsker den kokt så pass på. Asparges skal ikke koke lenge. Den grønne knapt ett minutt i kokende vann med litt salt og sukker, litt ettersom hvor tykke de er. Den hvite litt lenger.

For første gang i historien høstes også en liten eksklusiv avling av hvit asparges hos Hvasserasparges. Den blir sikkert å se på menyen hos noen av restaurantene som starter opp i disse dager. Det er et fantastisk. Det er nok mange kokker som vil glede seg ekstra over den norske sesongen i år samtidig som de selv starter opp sine restauranter.

Nyt sesongen - vi sier takk til bonden – og velger norske råvarer når vi kan, avslutter Toril Gulbrandsen entusiatisk.

Nøkkelord

Kontakter

Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver

Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.

957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.no

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen gleder seg ekstra over de norske grønnsakene i år.
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen gleder seg ekstra over de norske grønnsakene i år.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

La oss feire den norske poteten24.9.2020 14:29:15 CESTPressemelding

Det er vanlig å tenke på potet som noe av det norskeste som finnes. Faktisk er det enkelte mennesker fra andre kulturer som omtaler nordmenn som «potet». - Jeg er usikker på om det er fargen, smaken eller tradisjonsmaten som ligger til grunn for dette, men uansett er det ganske morsomt sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Poten er en nemlig en svært mye brukt og helt vanlig råvare i store deler av verden.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom