MatPrat

Nå skal vi feire Norges nasjonalrett - fårikålen

Del

Høsten er høysesong for lam og en rett som varmer ekstra godt i høstkulden er Norges nasjonalrett – fårikålen. Den siste torsdagen i september er fårikålens festdag. 41 prosent av befolkningen spiser fårikål minst tre ganger i året.

Fårikål - Norges nasjonalrett
Fårikål - Norges nasjonalrett

Opprinnelig var fårikål en helt vanlig hverdagsmiddag, men i dag er det mer vanlig å servere fårikål som gjestemat. Skal du ha gjester i løpet av høsten, så benytt gjerne anledningen til å lage en nostalgisk og tradisjonsrik rett som definitivt faller i smak.

-En rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære. Fårikål er også en rett der du kan planlegge å få rester, den smaker nemlig kanskje enda bedre dagen etter, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Slik går du frem for å lage fårikålen på tradisjonelt vis:

Ingredienser

4 porsjoner

1 ½ kg fårikålkjøtt

1 ½ kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

3 dl vann

Slik gjør du

1.Del hodekålen i båter.

2.Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene).

3.Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.

Visste du at..

  • Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.
  • Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men beregn da en times tid lengre tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd.

Bilder

Fårikål - Norges nasjonalrett
Fårikål - Norges nasjonalrett
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom