Nå kan endelig hønene i Rogaland få slippe ut i hagen

Høsten 2022 ble det innført infisert sone for fugleinfluensa i åtte kommuner i Rogaland. Kommunene dette gjaldt var Stavanger, Kvitsøy, Randaberg, Sola, Klepp, Time, Hå og Sandnes (unntatt området som tidligere utgjorde Forsand kommune).I sonen ble det innført en rekke restriksjoner og forbud. Jakt og fangst av fugl i regionen har blant annet vært forbudt og de som har tamme fugler hjemme har vært nødt til å holde dem innendørs eller eventuelt ha de ute, men da under tak og skjerming på sidene. I dag blir den infiserte sonen opphevet.
I praksis betyr dette at det ikke lenger er forbud mot jakt og fangst av fugl, det er nå tillatt å ha tamme fugler på dyreansamlinger og tamme ender og gjess kan nå holdes sammen med andre tamme fugler.
Mattilsynet ønsker å takke rogalendingene for tålmodigheten
De siste årene har det vært en rekke sykdomsutbrudd hos fugler i Norge. Rogaland har vært den regionen i Norge som kanskje har fått kjenne på dette aller mest.I noen kommuner i Rogaland er det svært mange dyrehold med fugler. For å redusere konsekvensene av smitte med fugleinfluensa i dette området har det derfor i utbruddsperioder blitt innført en rekke restriksjoner og tiltak for å slå ned smitte og forebygge ytterligere smittespredning. Mattilsynet ønsker å takke rogalendingene for tålmodigheten deres.
- Jeg vil gi skryt til alle som har fugler i dette området, både bøndene, næringen, de som har høner i hagen og de privatpraktiserende veterinærene for den innsatsen de har lagt ned, sier Lise Petterson, regiondirektør i Sør og Vest i Mattilsynet.
Fugleinfluensa er en av de mest alvorlige, smittsomme virussykdommene hos tamme og ville fugler, legger hun til.
Fortsatt viktig med godt smittevern
Fugleinfluensa sirkulerer fortsatt blant ville fugler i Norge og Mattilsynet oppfordrer fortsatt til godt smittevern for å beskytte egne fugler mot smitte. Den aller viktigste jobben for å hindre at fuglene dine blir smittet er å tenke forebygging og smittevern i alt du gjør. Husk at dyr som er smittet kan smitte andre før de viser symptomer på sykdom.
Siden fugleinfluensa finnes hos ville fugler i Norge er det viktig at alle som har tamme fugler har gode smitteverntiltak. Pass på at fuglene dine ikke har direkte eller indirekte kontakt (for eksempel via avføring på sko) med ville fugler. Vask, og om mulig desinfiser hendene dine, før og etter at du har vært i kontakt med fuglene dine. Beskytt fôr og vann slik at ville fugler ikke kommer til, pass på at færrest mulig er i kontakt med fuglene dine og hold det rent og ryddig slik at ville fugler ikke blir tiltrukket området der fuglene dine oppholder seg.
Fugleinfluensa smitter lett mellom fugler, men risikoen for smitte til befolkningen vurderes som svært lav, og det er trygt å spise egg og fjørfekjøtt.
Meld fra til Mattilsynet ved mistanke om smitte
Det er svært viktig at alle som har fugler er årvåkne og straks tar kontakt med Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 dersom de mistenker smitte hos egne fugler.
Fortsatt tiltak i noen deler av landet
Fugleinfluensa ble i april også påvist på fugler i en park i Kristiansund i Møre og Romsdal. I dette området vil det være tiltak mot fugleinfluensasmitte i noen uker til.
Nøkkelord
Bilder


Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom