Øker tiltakssonen for blåtunge
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.

I fjor høst ble det påvist blåtunge i anlegg med storfe og småfe langs kysten sør i Norge. Mattilsynet fastsatte da en tiltakssone med restriksjoner på forflytning av enkelte kategorier drøvtyggere ut av tiltakssonen for å begrense spredningen av blåtungevirus. Denne tiltakssonen er nå utvidet. Også vaksinasjonssonen, der det er lov å vaksinere dyr mot blåtunge, er utvidet.
– Blåtunge er en sykdom som ikke smitter fra dyr til dyr, men via sviknott med blåtungevirus. Forflytting av dyr kan bidra til å spre smitte til nye områder. Derfor er et av de viktigste tiltakene å begrense flytting av dyr ut av områder med smitte, sier Anne Marie Jahr.
Tiltakssonen dekker nå hele kysten i sør fra Rogaland til Østfold og med enkelte bufferkommuner.
I tiltakssonen er det krav om testing før man flytter dyr og avlsmaterialer ut av sonen. Kravene gjelder alle drøvtyggere inkludert dyr av kamelfamilien. Det finnes enkelte unntak. På Mattilsynets nettside kan du finne ut hvilke krav som gjelder for ditt dyrehold.
Åpner for vaksinering i en større sone
Et viktig tiltak kan være å vaksinere storfe og småfe mot blåtunge.
I vaksinasjonssonen er det tillatt å vaksinere mot blåtungevirus. Blåtunge er en nasjonal liste 1-sykdom, og det er til vanlig ikke tillatt å vaksinere mot denne sykdommen i Norge. Mattilsynet har endret vaksinasjonssonen og lagt til flere kommuner i Innlandet fylke. Vaksineringen er frivillig og må dekkes av dyreeier selv.
– Mattilsynet tillater å vaksinere i store deler av Sør-Norge, der risikoen for smitte antas å være størst. Vaksinen beskytter ikke dyrene mot å bli smittet, men vil kunne gi mildere sykdomsforløp hos enkeltdyr, sier seksjonssjef Anne Marie Jahr.
Vaksinasjonssonen dekker fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Vaksinasjonssonen dekker i tillegg kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger, Gran, Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Ringsaker, Løten, Stange, Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Etnedal, Nordre Land, Søndre Land, Vestre Slidre, Østre Toten, Vestre Toten og Eidskog i Innlandet fylke.
Meld fra ved mistanke
Veterinærer og alle som har ansvar for drøvtyggere, inkludert hjortedyr, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge. Sykdommen er meldepliktig. Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke.
Les mer om tiltakene på Mattilsynet.no.
Veiviser: Se hva som gjelder i sonene med blåtunge | Mattilsynet
Bilder



Lenker
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom