Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Rettelse 08.02.25, kl. 22.15: I denne meldingen ble det først oppgitt ca. 500 svin. Nortura har nå oppdatert dette tallet til ca. 200-300.
Nortura informerte først Mattilsynet om at det ikke har gått svin som fikk dette fôret til matproduksjon. Nortura har nå informert Mattilsynet om at dette likevel ikke er riktig. I følge Nortura er det 200-300 svin som har spist fôret og har blitt slaktet, og gått til mat. Dette skjedde før feildoseringen med vitamin D ble avdekket.
Foreløpige vurderinger fra Nortura, er at det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svin. Mattilsynet har bedt Nortura om en grundig redegjørelse om mattryggheten i løpet av søndag 9. februar. Mattilsynet har ikke informasjon om hvor eller i hvilke produkter svinene er brukt.
I påvente av Norturas redegjørelse, har Mattilsynet bedt om en vurdering fra Folkehelseinstituttet. Deres foreløpige beregninger, basert på tilgjengelig informasjon, viser at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av produkter fra disse grisene, selv ved inntak av åtte måltider over en periode på to uker.
– Mattilsynet følger opp at dyrevelferd og mattrygghet ivaretas av de involverte aktørene. Dette i tett dialog med aktørene som har ansvaret for dyr og produksjon. Vi ser alvorlig på saken og prioriterer den høyt i vårt arbeid, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
- Her finner du råd til forbrukere om eggene som har blitt trukket tilbake og informasjon om vitamin D: Nortura og Coop kaller tilbake egg grunnet mulighet for helseskade
- Pressemelding 06.02.25: Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat15.12.2025 09:51:45 CET | Pressemelding
Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Resultatene viser også at nivåene generelt er lave, og svært sjelden utgjør en akutt helsefare for forbrukere. Likevel er det en økning i antall funn sammenlignet med tidligere år.
Mattilsynet lanserer ny statistikkside for slaktet laksefisk14.12.2025 13:20:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet lanserer en ny statistikkside som gir oversikt over data for slaktet oppdrettet laksefisk i Norge, helt tilbake til 2018. - Statistikksiden skal bidra til mer åpenhet, gi bedre innsikt og skape et felles faktagrunnlag for næringen, forvaltningen, forskningen, media og samfunnet.
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom