Leading Web Solutions

Nå kan du sjekke hvilke forbrukslån du står registrert med

Del

Du kan benytte de nyopprettede gjeldsregistrene til å sjekke hvilke forbrukslån bankene har registrert på personnummeret ditt. Her er fremgangsmåten.

Nå kan du sjekke hvilke lån banken har registrert på deg. Foto: Chainarong Prasertthai
Nå kan du sjekke hvilke lån banken har registrert på deg. Foto: Chainarong Prasertthai

Sommeren 2019 åpnet to nye gjeldsregistre. Med myndighetenes tillatelse sporer de nordmenns gjeld fra forbrukslån og kredittkort.

De to registrene er Norsk Gjeldsinformasjon og Gjeldsregisteret AS. Registrene drives av henholdsvis Finans Norge og Evry.

Kredittvurderingsselskapet Experian har også mottatt tillatelse til å drive et register, og de benytter enn så lenge informasjonen fra Evry.

Du har innsyn

Det er ikke bare banker, kredittvurderingsbyråer og statlige institusjoner som har innsyn i gjeldsregistrene. 

Loven gir deg rett til å sjekke hvilken informasjon registrene har samlet om dine egne forbrukslån. Alt du trenger å gjøre for å slippe inn er å identifisere deg selv, for eksempel ved å bruke BankID.

Slik sjekker du deg selv hos Norsk Gjeldsinformasjon:

  • Åpne nettsidene til Norsk Gjeldsinformasjon via Norskgjeld.no.
  • Klikk på knappen som er merket med «Logg inn».
  • Vær klar til å identifisere deg med BankID, Buypass eller Commfides.

Dette er fremgangsmåten for å sjekke hva Gjeldsregisteret AS vet om deg:

  • Gå til Gjeldsregisteret.com
  • Klikk på lenken som heter «Innsyn i egne opplysninger» og deretter «Logg inn».
  • Bruk Buypass, Commfides eller BankID til å bekrefte identiteten din.

Her vil du blant annet kunne se hvor mye du skylder i forbrukslån. Du vil også finne informasjon om hva det opprinnelige lånebeløpet utgjorde, og hva den nominelle renten på lånet er.

Du kan laste ned en kopi av denne informasjonen hvis du ønsker det.
Oppdager du feil skal du varsle banken eller selskapet som feilen gjelder. Disse er deretter ansvarlig for å korrigere informasjonen slik at den blir oppdatert i registrene.

Ett av flere tiltak

Gjeldsregistrene har kommet på plass fordi myndighetene er bekymret for den norske låneveksten. Tiltaket tetter et smutthull i kredittvurderingsprossen som medfører at bankene får bedre oversikt.

Før innføringen var det vanskelig for bankene å få oversikt over lånesøkers reelle gjeldssituasjon. Samtidig valgte noen søkere bevisst å utelate informasjon om forbrukslån og annen gjeld som var tatt opp i andre banker.

Resultatet ble at låntakere med uforsvarlig høy gjeldsgrad fikk låne mer enn hva Finanstilsynet har fastsatt som en maksratio.

I regelverket heter det seg blant annet at privatpersoners samlede gjeld ikke kan overstige fem ganger brutto årsinntekt.

Med registrene i full drift har myndighetene lykkes med å tette smutthullet. Dermed kan bankene avgjøre om tildelingen av nye forbrukslån er i tråd med gjeldende regelverk. 

Åpningen av gjeldsregistrene har allerede skapt resultater

BN Bank rapporterer om en dobling i antallet avslag på søknader fra personer som ønsker å refinansiere forbrukslånene sine.

Banken sier at økningen i negative svar skyldes bedre innsikt i søkernes gjeldssituasjon som følge av registrene.

Strengere regler

Det er ikke fritt frem for hvem som helst å få tilgang til registrene. Kriterier for tilgang er regulert via Loven om gjeldsinformasjon. 

Lovteksten sier at gjeldsopplysninger kun kan utleveres til noen få aktører. Her er noen eksempler på hvem disse er:

  • Husbanken, Statens pensjonskasse og banker som skal utføre en kredittvurdering basert på en konkret søknad om lån eller kreditt.
  • En kommune som trenger informasjon til behandlingen av en søknad om startlån.
  • Kredittvurderingsselskap som skal vurdere lånesøkeres kredittverdighet på vegne av banker og kredittkortselskap.

Loven gir også Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk sentralbyrå adgang når formålet er å lage statistikk eller å overvåke nordmenns gjeldsbeholdning. Inkassoselskapene er blitt holdt utenfor.

Dette kommer på toppen av innskrenkinger i nedbetalingstid. Betalingsperioden for forbrukslån har blitt redusert fra maks 15 år til 5 år, skriver https://www.forbrukslån.no/.

Kredittfellen

Har du kredittkort vil du se hva du har utestående på kortet. Du vil også se hva den totale kredittrammen er.

Når banker og andre vurderer din evne til å betjene et lån, benytter de kredittrammen i stedet for den faktiske gjelden. Dette kan føre til at du ikke får lånt så mye som du ønsker når du søker om usikret finansiering.

Du kan løse dette ved å kontakte banken eller selskapet som har gitt deg kredittkortet. Du kan be om at kredittrammen reduseres. Har du et kredittkort du ikke benytter i det hele tatt kan du si opp avtalen. Resultatet blir en lavere totalkreditt i gjeldsregistrene.

Nøkkelord

Bilder

Nå kan du sjekke hvilke lån banken har registrert på deg. Foto: Chainarong Prasertthai
Nå kan du sjekke hvilke lån banken har registrert på deg. Foto: Chainarong Prasertthai
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://www.leadingwebsolutions.com

LWS publiserer innhold med fokus på økonomi og samfunn.

Følg saker fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom