Husbanken

Nå kan begge foreldrene få bostøtte

Del

Fra 1. juni kan begge foreldre til barn med delt fast bosted søke bostøtte. Stortinget har nemlig besluttet å likestille foreldre som ikke bor sammen for å bedre bosituasjonen for barn.

Hvis barnet har delt fast bosted kan begge foreldene nå søke bostøtte. Illustrasjon: Husbanken
Hvis barnet har delt fast bosted kan begge foreldene nå søke bostøtte. Illustrasjon: Husbanken

- Dette er en god nyhet for barn med skilte foreldre og veldig dårlig råd. Dette kan føre til at flere barn får bo godt og trygt hos begge sine foreldre, sier kontordirektør i Husbanken Rune Robertsen.

Tidligere var det bare den ene av foreldrene som kunne få bostøtte, men dette endres fra 1. juni 2021. Nå kan begge foreldrene søke og få bostøtte hvis barna bor fast hos begge. Endringa gjelder alle foreldre som ikke bor sammen, når barna har delt fast bosted.

- Men foreldrene må oppfylle vilkårene som er satt for å komme inn under ordningen, understreker Robertsen.

Strenge vilkår

Bostøtten beregnes hver måned på grunnlag av inntekter og boutgifter.

- Om du kan få bostøtte avhenger av hvilken inntekt du har, hvilke boutgifter du har, hvor mange som er i husstanden og hvor du bor i Norge, sier kontordirektøren.

Hvis du bor i Oslo sammen med ett barn kan du få bostøtte dersom din husstand har lavere inntekt enn 25.835 kr per måned brutto. Bor du i en mindre kommune med ett barn kan du få bostøtte hvis husstanden din har en månedsinntekt på kr 23.683 eller mindre. Hvis du har høyere inntekt enn dette har du ikke krav på bostøtte, uansett hvor høye boutgiftene dine er.

Hvilke inntektsgrenser som til enhver tid gjelder i din kommune, kan du finne ut her:

Kan du få bostøtte? - Husbanken

Hva er delt fast bosted?

Etter samlivsbrudd kan foreldre enten avtale fast bosted eller delt fast bosted for barna.

  • Fast bosted betyr at barnet bor hos den ene forelderen, og har samværsavtale med den andre. Den ene forelderen har aleneomsorg for barnet, og kan ta alle avgjørelser selv.
  • Delt fast bosted innebærer at barnet bor fast hos begge foreldrene. Begge parter har like stor innflytelse på avgjørelser som gjelder barna

- Hvor mye barnet overnatter hos den enkelte har ikke betydning, men foreldrene må ha en avtale registrert i folkeregisteret om at barnet bor fast hos begge for å kunne søke bostøtte, forteller Robertsen.

På husbanken.no kan du finne ut om du er i målgruppe for bostøtten og hvilke vilkår som gjelder der du bor.

Les mer og søk bostøtte her - Husbanken

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hvis barnet har delt fast bosted kan begge foreldene nå søke bostøtte. Illustrasjon: Husbanken
Hvis barnet har delt fast bosted kan begge foreldene nå søke bostøtte. Illustrasjon: Husbanken
Last ned bilde
Rune Robertsen, kontordirektør for Lån og tilskudd i Husbanken,
Rune Robertsen, kontordirektør for Lån og tilskudd i Husbanken,
Last ned bilde

Om Husbanken

Husbanken
Husbanken
Grønland 53
3045 Drammen

22 96 16 00http://www.husbanken.no

Husbanken setter i verk regjeringens boligsosiale politikk. Gjennom virkemidler som bostøtte, lån, tilskudd, kompetanseoverføring og kunnskapsutvikling støtter vi kommunene faglig og økonomisk i deres arbeid med å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet. Andre sentrale samarbeidspartnere er velferdsaktører, byggenæringen og kunnskapsmiljøer.

Våre om lag 300 ansatte er fordelt på kontorer i Drammen (hovedkontor), Oslo, Arendal, Bergen, Trondheim, Bodø og Hammerfest.

Husbanken er underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Husbanken

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Husbanken

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom