Matprat

Mytene om kjøtt som har satt seg hos vestlendingene

Del
Halvparten av vestlendingene tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler. 40 % tror at vi av helsemessige årsaker bør spise minst mulig rødt kjøtt, og hele 56 % tror kostrådenes anbefalinger er mindre enn de er. - Her er det mye som ikke stemmer, sier ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By.
Flere myter om kjøtt har satt seg hos vestlendingene. Ikke alle stemmer. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
Flere myter om kjøtt har satt seg hos vestlendingene. Ikke alle stemmer. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.

Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt).

56 % av vestlendingene tror kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. 42 % svarer at de tror kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 14 % tror det er enda mindre.

- Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer 3 middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.

Så hvor mye kjøtt spiser vi?

- De siste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2019 viser at vi spiser i gjennomsnitt rett under 1 kg hvitt og rødt kjøtt i uka. Dette er det laveste forbruket siden 2006. Ser vi bare på rødt kjøtt, er inntaket på sitt laveste på 20 år og vi spiser i snitt 750 gram rødt kjøtt i uka. Det betyr at som befolkning ligger vi akkurat på linje med kostrådene, forteller By. Tallene viser til gjennomsnittsforbruk, så noen spiser mer og noen spiser mindre enn dette.

40 % av vestlendingene tror at vi av helsemessige årsaker bør spise minst mulig rødt kjøtt. Stemmer det?

- Nei, kostrådene sier ikke at vi bør kutte ut rødt kjøtt, de er tydelige på at kjøtt kan være en del av et sunt og variert kosthold, forklarer By:

- For rødt kjøtt bidrar med flere næringsstoffer som kroppen trenger. En porsjon storfebiff gir deg rundt 40 gram proteiner og dekker hele det anbefalte dagsinntaket av vitamin B12 og 25 % av anbefalingen for jern (fertile kvinner). I tillegg får du påfyll av syv andre vitaminer og mineraler. Og det er med rødt kjøtt og sunnhet, som det er med alle andre matvarer – det handler om hvor mye og hvor ofte du spiser dem og hva annet som ligger på tallerkenen. Kostrådene er en god rettesnor for mengde rødt kjøtt i et sunt kosthold.


 

Fakta om kjøtt og forbruk:

Dette sier Helsedirektoratets kostråd: “Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt”:

  • Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
  • Begrens mengden rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, til 500 gram spiseferdig vare per uke. Denne mengden tilsvarer 700-750 gram rå vare. Rødt kjøtt er definert som svin, storfe, sau/lam og geit. 
  • For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling. Kylling, kalkun og høns regnes som hvitt kjøtt.
  • Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.

Kjøttforbruk i Norge

  • Forbrukstallene viser til “beregnet reelt forbruk” som angir mengde kjøtt i rå vare. Tallene er basert på matforsyningsstatistikk og korrigert for bein og andre ikke-spiselige deler av dyret, samt svinn i ulike ledd av verdikjeden. 
  • Kilde: Animalia, Kjøttets tilstand 2020




     

Kontakter

Bilder

Flere myter om kjøtt har satt seg hos vestlendingene. Ikke alle stemmer. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
Flere myter om kjøtt har satt seg hos vestlendingene. Ikke alle stemmer. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde

Lenker

Om Matprat

Matprat
Matprat
Lørenveien 40
0585 Oslo

Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra Matprat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Matprat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye