MatPrat

Mytene om kjøtt som har satt seg hos Oslo-folk

Del

Nesten 6 av 10 i Oslo tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler. De som bor i hovedstaden mener også i langt større grad enn resten av landet at vi av helsemessige årsaker bør spise minst mulig rødt kjøtt. - Her er det mye som ikke stemmer, sier ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By.

Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
Foto: MatPrat, Aina C. Hole.

Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt). Her ser man også at 57 % av de som bor i Oslo tror kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. 45 % svarer at de tror kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 12 % tror det er enda mindre.

- Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer 3 middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.

Så hvor mye kjøtt spiser vi?

- De siste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2019 viser at vi spiser i gjennomsnitt rett under 1 kg hvitt og rødt kjøtt i uka. Dette er det laveste forbruket siden 2006. Ser vi bare på rødt kjøtt, er inntaket på sitt laveste på 20 år og vi spiser i snitt 750 gram rødt kjøtt i uka. Det betyr at som befolkning ligger vi akkurat på linje med kostrådene, forteller By. Tallene viser til gjennomsnittsforbruk, så noen spiser mer og noen spiser mindre enn dette.  

49 % av de i Oslo som svarte på undersøkelsen tror at vi av helsemessige årsaker bør spise minst mulig rødt kjøtt. Stemmer det?

- Nei, kostrådene sier ikke at vi bør kutte ut rødt kjøtt, de er tydelige på at kjøtt kan være en del av et sunt og variert kosthold, forklarer By:

- For rødt kjøtt bidrar med flere næringsstoffer som kroppen trenger. En porsjon storfebiff gir deg rundt 40 gram proteiner og dekker hele det anbefalte dagsinntaket av vitamin B12 og 25 % av anbefalingen for jern (fertile kvinner). I tillegg får du påfyll av syv andre vitaminer og mineraler. Og det er med rødt kjøtt og sunnhet, som det er med alle andre matvarer – det handler om hvor mye og hvor ofte du spiser dem og hva annet som ligger på tallerkenen. Kostrådene er en god rettesnor for mengde rødt kjøtt i et sunt kosthold.


Fakta om kjøtt og forbruk:

Dette sier Helsedirektoratets kostråd: “Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt”:

  • Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
  • Begrens mengden rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, til 500 gram spiseferdig vare per uke. Denne mengden tilsvarer 700-750 gram rå vare. Rødt kjøtt er definert som svin, storfe, sau/lam og geit. 
  • For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling. Kylling, kalkun og høns regnes som hvitt kjøtt.
  • Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.

Kjøttforbruk i Norge

  • Forbrukstallene viser til “beregnet reelt forbruk” som angir mengde kjøtt i rå vare. Tallene er basert på matforsyningsstatistikk og korrigert for bein og andre ikke-spiselige deler av dyret, samt svinn i ulike ledd av verdikjeden. 
  • Kilde: Animalia, Kjøttets tilstand 2020







Bilder

Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde

Lenker

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom