Mindre plast i matemballasje
– I ReducePack ønsker vi å finne løsninger som gjør det mulig å redusere plastbruken, sørge for mer gjenvinnbare materialer i matemballasje, og samtidig sikre at maten beholder både kvaliteten og holdbarheten, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima. Hun er ansvarlig for forskningsdelen i prosjektet.
Minst mulig avfall
Både matprodusenter og leverandører innen emballasje, etiketter og pakkemaskiner, deltar i prosjektet.
– Vi må utnytte ressursene optimalt, og det betyr minst mulig avfall. Det handler om både å ta vare på maten og benytte emballasjeløsninger som er gunstig fra et miljøståsted, sier Marit Kvalvåg Pettersen.
Det er spesielt tre måter prosjektdeltakerne vil jobbe med å redusere avfallet:
- Redusere plastforbruket ved å utvikle nye emballasjematerialer basert på fiber som råstoff (Reduce by Replace)
- Reduserer plastforbrbuket ved å utvikle emballasjeløsninger med redusert materialforbruk (Reduce by Reduction)
- Redusere plastbruken ved å utvikle, tilpasse og utnytte materialer som er gjenvinnbare (Redusce by Recycle)
Er fiber fremtiden?
Bama, som er prosjekteier, har forventninger om å utvikle klima- og miljøvennlige emballasjeløsninger for flere av sine produkter. Her vil fiberbaserte materialer være sentrale.
– Mange frukt- og grønt-produkter kan godt pakkes i fiberemballasje istedenfor i plast, samtidig er det viktig der produktene må pakkes i plast at det benyttes en plast som er materialgjenvinnbar og at det ikke brukes med emballasjemateriale enn nødvendig, sier Thomas Eie i BAMA.
Foruten Bama deltar flere andre matprodusenter og leverandører knyttet til emballasjeindustrien. Så i tillegg frukt og grønt er prosjektets mål å utvikle mer miljøvennlige emballasjeløsninger for kyllingfilet, spekemat og margarin.
Fakta om forskningen
ReducePack er et treårig innovasjonsprosjekt, finansiert av Norges forskningsråd. Deltakende bedrifter er BAMA (prosjekteier), Norsk Kylling, Grilstad, Mills
Moltzau, Wipak, Døvigen, RPC Packaging, Bewi Tommen Gram, FoodTech og Lexit.
Forskningspartnere er i tillegg til Nofima, Universitetet i Lund og Østfoldforskning. Prosjektet har også en referansegruppe som består av Emballasjeforeningen, Grønt Punkt Norge og Romerike Avfallsforedling (ROAF), Handelens Miljøfond og Avfall Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen, https://nofima.no/person/marit-kvalvag-pettersen/
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom