Mindre plast i matemballasje
– I ReducePack ønsker vi å finne løsninger som gjør det mulig å redusere plastbruken, sørge for mer gjenvinnbare materialer i matemballasje, og samtidig sikre at maten beholder både kvaliteten og holdbarheten, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima. Hun er ansvarlig for forskningsdelen i prosjektet.
Minst mulig avfall
Både matprodusenter og leverandører innen emballasje, etiketter og pakkemaskiner, deltar i prosjektet.
– Vi må utnytte ressursene optimalt, og det betyr minst mulig avfall. Det handler om både å ta vare på maten og benytte emballasjeløsninger som er gunstig fra et miljøståsted, sier Marit Kvalvåg Pettersen.
Det er spesielt tre måter prosjektdeltakerne vil jobbe med å redusere avfallet:
- Redusere plastforbruket ved å utvikle nye emballasjematerialer basert på fiber som råstoff (Reduce by Replace)
- Reduserer plastforbrbuket ved å utvikle emballasjeløsninger med redusert materialforbruk (Reduce by Reduction)
- Redusere plastbruken ved å utvikle, tilpasse og utnytte materialer som er gjenvinnbare (Redusce by Recycle)
Er fiber fremtiden?
Bama, som er prosjekteier, har forventninger om å utvikle klima- og miljøvennlige emballasjeløsninger for flere av sine produkter. Her vil fiberbaserte materialer være sentrale.
– Mange frukt- og grønt-produkter kan godt pakkes i fiberemballasje istedenfor i plast, samtidig er det viktig der produktene må pakkes i plast at det benyttes en plast som er materialgjenvinnbar og at det ikke brukes med emballasjemateriale enn nødvendig, sier Thomas Eie i BAMA.
Foruten Bama deltar flere andre matprodusenter og leverandører knyttet til emballasjeindustrien. Så i tillegg frukt og grønt er prosjektets mål å utvikle mer miljøvennlige emballasjeløsninger for kyllingfilet, spekemat og margarin.
Fakta om forskningen
ReducePack er et treårig innovasjonsprosjekt, finansiert av Norges forskningsråd. Deltakende bedrifter er BAMA (prosjekteier), Norsk Kylling, Grilstad, Mills
Moltzau, Wipak, Døvigen, RPC Packaging, Bewi Tommen Gram, FoodTech og Lexit.
Forskningspartnere er i tillegg til Nofima, Universitetet i Lund og Østfoldforskning. Prosjektet har også en referansegruppe som består av Emballasjeforeningen, Grønt Punkt Norge og Romerike Avfallsforedling (ROAF), Handelens Miljøfond og Avfall Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen, https://nofima.no/person/marit-kvalvag-pettersen/
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
Frosne bær: Slik bevarer du næringsstoffene10.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Har du frosne bær i fryseren og lurer på hva du kan gjøre for å bevare smaken, fargen, fastheten og næringsstoffene best mulig? Nofimas fagfolk har svarene på hva som skjer når du tiner bær og hvordan du bør tilberede dem.
Innmat fra hvitfisk kan gi Norge mer mat, mindre avfall og nye arbeidsplasser3.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien. Men det er fortsatt fullt mulig å gjøre mer - spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse.
Omega-3 and zinc: A powerful duo in salmon feed1.10.2025 10:17:44 CEST | Press release
It has now been documented that the interplay between nutrients in feed is crucial for salmon to achieve optimal growth, robust health, and high fillet quality. Here is how it works.
Omega-3 og sink er en superduo i laksens fôr1.10.2025 07:40:35 CEST | Pressemelding
Nå er det dokumentert at samspill mellom næringsstoff i fôr er viktig for at laksen skal vokse godt, ha god helse og få god filetkvalitet. Her får du vite hvordan.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom