Mer variasjon, vegetar, alkoholfritt og moderne julekaker

I julen står mye av den samme maten på bordet år etter år, som ribbe, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker, rakfisk, lutefisk og torsk, for ikke å glemme julekaker, juleoster og sild. Også julebrusen er et særnorsk fenomen, og det er heller ikke likegyldige hvilke av de 40 ulike variantene som serveres i de tusen hjem. Det samme gjelder for juleølet; her har folk faste, gjerne lokale favoritter, blant MENYs 100 varianter.
Ferskvaresjef Espen Lie i MENY har likevel sett noen nye trender de siste årene.
– Flere, også de litt yngre, spiser seg gjennom flere ulike julemenyer. De samles i ulike lag gjennom desember og spiser rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk, noen til og med smalahove.
Som leder av MENY-Lauget synes han dette er en hyggelig utvikling. Det samme synes han om dreining mot mer fokus på kvalitet og gode, norske råvarer.
- Vi selger stadig mer kvalitetsribbe fra produsenter som Grøstadgris og Prima Jæren. Nå utgjør dette en tredel av ribbesalget vårt. Og lokalmatsalget har fått sin topp i desember, fordi folk i økende grad vil ha unike produkter med høy kvalitet. I fjor solgte vi nesten tre ganger så mye lokalmat i desember mot de andre månedene, sier Lie.
No-Lo trenden
«No alcohol or low alcohol»-trenden fra USA har inntatt Norge. I fjor økte salget av alkoholfritt øl i MENY med 15 prosent, og veksten er på hele 20 prosent i år. MENY har nå hele 70 ulike varianter av alkoholfritt øl, mens det for fem-seks år siden kun var to å velge blant.
- Kvaliteten på alkoholfri øl er blitt høy. Smaken er kjempegod, og det i kombinasjon med helseaspektet, gjør at rekordmange vil kjøpe alkoholfritt i jula. Vi ser den samme salgsutviklingen på typiske voksenvarianter av epledrikker og cider, sier Lie.
Grønnere julemiddag med nøttesteik
Vegetarprodukter har så langt i år en økning på 35 prosent i MENY. Også jula blir grønnere - med stadig flere vegetarianer og fleksitarianer rundt middagsbordet.
- I fjor lagde noen få av våre butikker nøttesteik, og de klarte ikke å dekke etterspørselen. Bestillingene rant inn. Eksempelvis solgte MENY Stavern over 100 nøttesteiker, sier Lie.
I år tilbyr alle butikkene nøttesteik fra MENYs kjøkken. Den består av en grønnsaks- og nøtteblanding som stekes i form, og kan serveres med juletilbehør som for eksempel rosenkål, tyttebær, saus og poteter.
Moderne julekaker tar over
Oppskriftene på julekaker har vært populære siden midten av november, viser besøkstallene på meny.no. De mest populære oppskriftene er ikke de tradisjonelle «sju slagene», men moderne varianter med smak av kokos og sjokolade. I år er det risboller, Sarah Bernard og kokosmakroner som er de tre meste søkte oppskriftene. Av de tradisjonelle slagene, er pepperkaker på klikk-toppen, etterfulgt av krumkaker og brune pinner.
Mat som gave
Mat som gave er også blitt en tydelig trend, som gavepakninger med geleer, oster og ulike alkoholfrie drikker.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder

Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Kraftkar vant Lokalmatvalget15.9.2025 11:10:26 CEST | Pressemelding
Over 40 000 stemmer er talt opp og resultatet i Lokalmatvalget er klart: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost i Møre og Romsdal er kåret til Folkets matskatt! Blant ti på topp, er hele tre godbiter fra Vestfold.
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak3.7.2025 13:49:03 CEST | Pressemelding
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris23.6.2025 11:29:59 CEST | Pressemelding
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom