Mer variasjon, vegetar, alkoholfritt og moderne julekaker
Tradisjoner står sterkt i jula, men vi ser likevel noen nye trender. Vi spiser oss gjennom flere ulike juleretter, handler mer vegetar, velger oftere kvalitet, drikker mer alkoholfritt og baker andre julekaker enn de «sju slagene».

I julen står mye av den samme maten på bordet år etter år, som ribbe, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker, rakfisk, lutefisk og torsk, for ikke å glemme julekaker, juleoster og sild. Også julebrusen er et særnorsk fenomen, og det er heller ikke likegyldige hvilke av de 40 ulike variantene som serveres i de tusen hjem. Det samme gjelder for juleølet; her har folk faste, gjerne lokale favoritter, blant MENYs 100 varianter.
Ferskvaresjef Espen Lie i MENY har likevel sett noen nye trender de siste årene.
– Flere, også de litt yngre, spiser seg gjennom flere ulike julemenyer. De samles i ulike lag gjennom desember og spiser rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk, noen til og med smalahove.
Som leder av MENY-Lauget synes han dette er en hyggelig utvikling. Det samme synes han om dreining mot mer fokus på kvalitet og gode, norske råvarer.
- Vi selger stadig mer kvalitetsribbe fra produsenter som Grøstadgris og Prima Jæren. Nå utgjør dette en tredel av ribbesalget vårt. Og lokalmatsalget har fått sin topp i desember, fordi folk i økende grad vil ha unike produkter med høy kvalitet. I fjor solgte vi nesten tre ganger så mye lokalmat i desember mot de andre månedene, sier Lie.
No-Lo trenden
«No alcohol or low alcohol»-trenden fra USA har inntatt Norge. I fjor økte salget av alkoholfritt øl i MENY med 15 prosent, og veksten er på hele 20 prosent i år. MENY har nå hele 70 ulike varianter av alkoholfritt øl, mens det for fem-seks år siden kun var to å velge blant.
- Kvaliteten på alkoholfri øl er blitt høy. Smaken er kjempegod, og det i kombinasjon med helseaspektet, gjør at rekordmange vil kjøpe alkoholfritt i jula. Vi ser den samme salgsutviklingen på typiske voksenvarianter av epledrikker og cider, sier Lie.
Grønnere julemiddag med nøttesteik
Vegetarprodukter har så langt i år en økning på 35 prosent i MENY. Også jula blir grønnere - med stadig flere vegetarianer og fleksitarianer rundt middagsbordet.
- I fjor lagde noen få av våre butikker nøttesteik, og de klarte ikke å dekke etterspørselen. Bestillingene rant inn. Eksempelvis solgte MENY Stavern over 100 nøttesteiker, sier Lie.
I år tilbyr alle butikkene nøttesteik fra MENYs kjøkken. Den består av en grønnsaks- og nøtteblanding som stekes i form, og kan serveres med juletilbehør som for eksempel rosenkål, tyttebær, saus og poteter.
Moderne julekaker tar over
Oppskriftene på julekaker har vært populære siden midten av november, viser besøkstallene på meny.no. De mest populære oppskriftene er ikke de tradisjonelle «sju slagene», men moderne varianter med smak av kokos og sjokolade. I år er det risboller, Sarah Bernard og kokosmakroner som er de tre meste søkte oppskriftene. Av de tradisjonelle slagene, er pepperkaker på klikk-toppen, etterfulgt av krumkaker og brune pinner.
Mat som gave
Mat som gave er også blitt en tydelig trend, som gavepakninger med geleer, oster og ulike alkoholfrie drikker.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder

Om MENY
MENY er Norges største supermarkedkjede med 186 butikker og en omsetning på 18,2 MRD i 2018. Hos MENY får kundene alt påhandlelisten, inkludert ferskvare. Vi skaper matglede og gir våre kunder den beste handleopplevelsen ved å ha stort utvalg, god kvalitet, matfaglige medarbeidere, høy personlig service – samt muligheter for gode kjøp gjennom hundrevis av billige varer. MENY - som også tilbyr det samme utvalget til de samme prisene levert hjem på døra (meny.no) - er en del av NorgesGruppen.
Følg saker fra MENY
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra MENY
MENY har reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet28.12.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Gjennom matredder-appen Too Good To Go har MENY-butikkene nå reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet. Dette tilsvarer 750 tonn CO2-utslipp spart. Enkle og kundevennlige tiltak bidrar i kampen mot matsvinn.
Gir bort julemat til rusavhengige18.12.2020 09:48:40 CET | Pressemelding
Julemat og juletradisjoner er viktige for oss alle, ikke minst for dem som sliter med rus. I samarbeid med «Idretten Skaper Sjanser», gir MENY derfor bort 200 poser med julemat til rusavhengige.
Håndlagde eggprodukter til topps i Norges største lokalmatpris18.9.2020 13:23:08 CEST | Pressemelding
Ek Gårdskjøkken vinner MENYs Matskattstipend 2020 og får kr. 300 000 til å utvikle nye produkter av egg. Nøisom får kr. 200 000 til nye alkoholfrie drikker, mens Askim frukt- & bærpresseri får kr. 100 000 for å fremme norsk bær og frukt. Landbruk- og matminister Olaug Bollestad offentliggjorde i dag vinnerne av Norges største lokalmatpris.
Spennende finalister i Norges største lokalmatpris1.7.2020 07:30:00 CEST | Pressemelding
Seks av MENYs 450 lokalmatprodusenter står igjen som finalister i årets Matskattstipend. Alle er unike produsenter som vektlegger lokal forankring, innovasjon og bærekraft. Vinnerne offentliggjøres av landbruk- og matminister Olaug Bollestad i september.
Lokalmatprodusentene får 10 millioner i støtte21.5.2020 09:53:12 CEST | Pressemelding
I april kjøpte kundene langt mer lokalmat enn de pleier. Og med MENYs løfte om å gi 10 % av kjøpssummen tilbake, deler dagligvarekjeden nå ut kr. 10,2 millioner. Støtten skal hjelpe småskalaprodusentene gjennom koronakrisen.
Gir penger tilbake for å redde norsk lokalmat30.3.2020 08:22:47 CEST | Pressemelding
Koronakrisen rammer norske lokalmatleverandører hardt. MENY frykter mange kan gå konkurs. Nå gir supermarkedkjeden 10 prosent av omsetningen tilbake til produsentene. I tillegg er prisene på over 3000 lokalmatprodukter satt ned.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom