Mer plass til havbruk med endret arealplanlegging?
En forskningsrapport fra Nofima og NTNU Samfunnsforskning spiller inn nye tanker for den fremtidige arealplanleggingen av sjøområdene. Kan for eksempel innføring av marine industriparker – industriparkområder i sjø – gi mer areal til havbruksnæringen?

Skal havbruksnæringen vokse trenger den mer areal, og arealknappheten oppfattes som den største utfordringen for videre vekst.
– Innføring av «marine industriparker» er et av flere forslag vi vurderer i en ny rapport som tar for seg mulige endringer i arealplanlegging av sjøområder. Rapporten er en del av prosjektet Havbruksforvaltning 2030, sier seniorforsker Eirik Mikkelsen i Nofima.
I prosjektet analyseres fordeler og ulemper med alternative måter å forvalte havbruk på, slik at en diskusjon om mulige endringer kan bli kunnskapsbasert. Rapporten som nå er ferdig ser på hvordan arealplanleggingen kan endres og hvordan det kan påvirke havbruksnæringens tilgang på arealer. Samtidig har forskerne sett på hvilke utslag det kan få for andre interesser og for selve planprosessene.
Industriparker eller «areal-blokker»?
I rapporten «Endringer i arealplanleggingen av sjøområder? Mulig betydning for havbruk» peker forskerne på tre endringer som sannsynligvis vil øke tilgangen på areal for havbruk.
- Større planområder
- Auksjon for leie av «areal-blokker» i sjø
- Innføring av «marine industriparker»
Prosjektet utreder og analyserer alternative forvaltningsmodeller for havbruk, og rapporten skal gi kunnskapsgrunnlag for å lage scenarier for forvaltningen av havbruksnæringen, og analysere konsekvensene av det.
Mange endringer er vurdert, inkludert flere som ikke nødvendigvis påvirker arealtilgangen for havbruk. Noen av dem kan være aktuelle å innføre allikevel, blant annet for å forbedre kunnskapsgrunnlaget. I en spørreundersøkelse i 2018 blant personer involvert og ansvarlig for planlegging i Troms og Hordaland svarte hele 70 prosent at det var interesser eller hensyn som burde vært bedre synliggjort i dagens kystsoneplanlegging.
– Dersom det blir mer systematisk innsamling av kunnskap relevant for arealplanlegging, samlet inn utenom planprosesser, og den gjøres lett tilgjengelig for allmenheten, vil det øke sjansen for at det offentlige ordskiftet er faktabasert, og at misoppfatninger ikke legges til grunn for politiske beslutninger, sier Mikkelsen.
Rapporten har i hovedsak vurdert arealplanlegging i kystsonen, og dermed basert seg på dagens rådende havbruksteknologi. Utviklingen av ny teknologi for havbruk, ikke minst offshore produksjon og bruk av lukkede anlegg, kan endre premissene for arealplanlegging betydelig.
Fakta om prosjektet:
Prosjektet "Havbruksforvaltning 2030" er finansiert av Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfinansiering. Det ledes av Nofima, ved seniorforsker Roy Robertsen. Andre deltakere er fra UiT – Norges arktiske universitet, Universitetet i Stavanger, NTNU Samfunnsforskning og Advokatfirmaet Haavind.
Nøkkelord
Kontakter
Seniorforsker Eirik Mikkelsen - mobil 959 35 362
Eirik MikkelsenSeniorforsker
Tel:+47 959 35 362eirik.mikkelsen@nofima.noBilder

Lenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 380 ansatte.
Følg saker fra Nofima
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Nofima
En type fôr må unngås i berggyltoppdrett for å unngå misdannelser19.2.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrettet berggylt som får ekstrudert fôr over tid som liten, utvikler skjelettmisdannelser. Det viser at det er veldig viktig for fiskens velferd at fôret har rett teknisk kvalitet, mener forskere.
MS – ny forskning baner vei for en ny kurs18.2.2021 14:00:39 CET | Pressemelding
Å se saken fra en annen side kan gi oss nye og bedre svar. I et samarbeid innen MS-forskning har det å kombinere kunnskap og tankesett fra flere fagfelt resultert i ny og banebrytende kunnskap.
Vil løse plastproblemet med nanoteknologi12.1.2021 12:41:12 CET | Pressemelding
Nofima-forsker Jawad Sarfraz er tildelt betydelige midler til et forskningsprosjekt hvor han skal finne nye løsninger for å enklere resirkulere mer av plasten som brukes i matemballasje, samt å redusere matsvinnet.
Kan rensefisk bli matfisk?7.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Har du lyst på rognkjeks til middag? Nofima forsøker å finne ut hvordan alle millionene med rensefisk som jobber i norske lakseoppdrett, kan bli matfisk.
Kan lage store verdier av fiskeslo6.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Neste gang du fjerner skinn og bein fra fiskemiddagen og slenger det i matsøpla, kan du jo tenke litt over at du kvitter deg med noe som kan være verdt 8500 kroner per gram!
Norske fiskerier gir verdiskaping på 22,7 milliarder28.12.2020 05:00:00 CET | Pressemelding
Norske fiskerier gir betydelig verdiskaping. Analyser tilsier at det i 2019 ble generert netto verdiskaping for 22,7 milliarder kroner fra fiskerinæringen. Av disse ble 16,6 milliarder skapt direkte i fiskeriene, mens 6,1 milliarder stammer fra ringvirkninger i leverandørindustrien.
25 nye forskningsprosjekter til Nofima17.12.2020 11:51:30 CET | Pressemelding
Nofima skal delta i hele 22 nye forskningsprosjekter finansiert av Norges Forskningsråd, og tre prosjekter finansiert av forskningsmidler for jordbruk og matindustrien. Aldri før har instituttet blitt tildelt så mange nye prosjekter på en gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom