MENY har reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet
Gjennom matredder-appen Too Good To Go har MENY-butikkene nå reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet. Dette tilsvarer 750 tonn CO2-utslipp spart. Enkle og kundevennlige tiltak bidrar i kampen mot matsvinn.

Som en av de første norske mataktørene i Norge, testet MENY høsten 2017 ut det å legge inn overskuddsmat i appen Too Good To Go. Nå er 117 MENY-butikker med i ordningen, og i midten av desember nådde supermarkedkjeden en milepæl: 300 000 matporsjoner er reddet. Det betyr at 300 000 matposer er hentet i MENY-butikkene like før stengetid. Nær halvparten av de 300 000 posene er reddet i 2020.
- MENY, som var en våre første samarbeidspartnere, ligger helt i toppen på mest CO2-utslipp spart via matredder-appen vår. Matposene fra MENY rives bort så snart de blir lagt ut i appen, og mange av brukerne har markert dem som favoritter, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.
God mat til en billig penge
MENY har som mål å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2025. En rekke tiltak er innført, både mot kunder og bakover i verdikjeden.
- Too Good To Go er et strålende konsept for oss som ønsker å ha et godt utvalg av ferskvarer, bakevarer og varmmat også på kveldstid. Det som blir til overs, kan vi legge i overskuddsposene. Vi slipper å kaste mat og kundene får god mat til en billig penge, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.
Målet i 2021 er at alle MENY-butikkene skal benytte seg av Too Good To Go. En økning i antall overskuddsposer fra de butikkene som alt er med i ordningen, er ikke nødvendigvis noe mål.
- Å ha presise innkjøp er den mest effektive måten å redusere matsvinnet på, derfor jobber vi løpende med data- og innkjøpsrutiner. Vi vil aldri treffe 100 prosent og derfor er Too Good To Go et glimrende verktøy, sier Halstensen.
Nye teknologiske løsninger
Han forteller at MENY er sentral i en teknologi-pilot der holdbarhetsdatoen legges inn i varens strekkode med digital varsling nær utløpsdato. Om dette rulles ut i større skala, vil det bidra stort i svinnregnskapet. Andre svinntiltak i MENY-butikkene er donasjon til veldedighet og ulike nedprisingsordninger som Gårsdagens Brød og Omplassert frukt og grønt.
I Norge kaster vi 390 000 tonn mat i året, noe som er en stor miljøutfordring. Matproduksjon står for 30 prosent av klimagassutslipp i verden. I Norge står dagligvare for 16 prosent av matsvinnet, husholdningene for 58 prosent og matindustrien for resten.
Fakta om Too Good To Go og MENY
- MENY-butikkene tilbyr 1-3 ulike matposer; «Bakevarer» til kr. 39, «Varmmat» med produkter fra varmeskapet til kr. 39 og generell «Forundringspose» (diverse kolonialvarer som kjøtt, fisk, frukt, grønt meieriprodukter) til kr. 49.
- Dette er mat som er til overs på slutten av dagen, som pakkes og tilgjengeliggjøres i appen for salg. Hva som havner oppi posene, varierer fra dag til dag.
- Posene inneholder flere varer og prisen på posen er ca. 1/3 av den opprinnelige.
- Kundene registrerer og betaler i appen, og henter posene like før stengetid i den MENY-butikken som har lagt ut posen.
- MENY-butikkene legger hver ut 3-5 poser daglig, avhengig av mengden overskudd.
- Ifølge Too Good To Go tilsvarer en matpose/porsjon (4 produkter i regnestykket) 2,5 kg CO2 spart. Totalt har MENY spart ca. 750 tonn med CO2-ekvivalenter.
SLIK KAN DU HJELPE MENY I KAMPEN MOT MATSVINN:
- Velg varer i butikken med kortere holdbarhet om du vet at du snart skal bruke dem. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kjøp melka med kortest holdbarhet.
- Ta en titt i nedprisingshylla. Kanskje finner du noe du har lyst på, til en hyggelig pris, eller en spennende vare du ikke har smakt før? De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
- Kjøp «Gårsdagens brød» (ca. halv pris) for spising samme dag, eller lag ostesmørbrød, krutonger e.l.
- Husk at single bananer er like gode. Disse har en tendens til å bli valgt bort.
- Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Kanskje skal du likevel lage smoothie eller grønnsakssuppe. Fordelen er at du kan kjøpe stykkevis, og du sparer penger.
- Se om butikken din, siste halvtime før stenging, har poser med tre små bakevarer (wienerbrød, boller, o.l) til redusert pris. Disse kan du fryse ned.
- Kjøp overskuddsmaten som legges ut i appen Too Good To Go.
Kontaktinformasjon: Lene Kallum, kommunikasjonsansvarlig i Too Good To Go, lkallum@toogoodtogo.no - tlf. 99107900
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder



Om MENY
MENY er Norges største supermarkedkjede med 184 butikker og en omsetning på 21,3 MRD i 2020. Hos MENY får kundene alt påhandlelisten, inkludert ferskvare. Vi skaper matglede og gir våre kunder den beste handleopplevelsen ved å ha stort utvalg, god kvalitet, matfaglige medarbeidere, høy personlig service – samt muligheter for gode kjøp gjennom hundrevis av billige varer. MENY - som også tilbyr det samme utvalget til de samme prisene levert hjem på døra (meny.no) - er en del av NorgesGruppen.
Følg saker fra MENY
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra MENY
1 million flere sjømat-måltider i 202031.3.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
Etter flere år med nedgang i fiskesalget, har MENY snudd trenden. Nye konsepter har ført til at én million flere sjømatmåltider er solgt i 2020. – Svært gledelig for folkehelsa og matopplevelsen, sier Lars Gerhardsen, ansvarlig for fisk og sjømat i MENY.
Gir bort julemat til rusavhengige18.12.2020 09:48:40 CET | Pressemelding
Julemat og juletradisjoner er viktige for oss alle, ikke minst for dem som sliter med rus. I samarbeid med «Idretten Skaper Sjanser», gir MENY derfor bort 200 poser med julemat til rusavhengige.
Mer variasjon, vegetar, alkoholfritt og moderne julekaker13.12.2020 09:40:30 CET | Pressemelding
Tradisjoner står sterkt i jula, men vi ser likevel noen nye trender. Vi spiser oss gjennom flere ulike juleretter, handler mer vegetar, velger oftere kvalitet, drikker mer alkoholfritt og baker andre julekaker enn de «sju slagene».
Håndlagde eggprodukter til topps i Norges største lokalmatpris18.9.2020 13:23:08 CEST | Pressemelding
Ek Gårdskjøkken vinner MENYs Matskattstipend 2020 og får kr. 300 000 til å utvikle nye produkter av egg. Nøisom får kr. 200 000 til nye alkoholfrie drikker, mens Askim frukt- & bærpresseri får kr. 100 000 for å fremme norsk bær og frukt. Landbruk- og matminister Olaug Bollestad offentliggjorde i dag vinnerne av Norges største lokalmatpris.
Spennende finalister i Norges største lokalmatpris1.7.2020 07:30:00 CEST | Pressemelding
Seks av MENYs 450 lokalmatprodusenter står igjen som finalister i årets Matskattstipend. Alle er unike produsenter som vektlegger lokal forankring, innovasjon og bærekraft. Vinnerne offentliggjøres av landbruk- og matminister Olaug Bollestad i september.
Lokalmatprodusentene får 10 millioner i støtte21.5.2020 09:53:12 CEST | Pressemelding
I april kjøpte kundene langt mer lokalmat enn de pleier. Og med MENYs løfte om å gi 10 % av kjøpssummen tilbake, deler dagligvarekjeden nå ut kr. 10,2 millioner. Støtten skal hjelpe småskalaprodusentene gjennom koronakrisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom