MENY har reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet

Som en av de første norske mataktørene i Norge, testet MENY høsten 2017 ut det å legge inn overskuddsmat i appen Too Good To Go. Nå er 117 MENY-butikker med i ordningen, og i midten av desember nådde supermarkedkjeden en milepæl: 300 000 matporsjoner er reddet. Det betyr at 300 000 matposer er hentet i MENY-butikkene like før stengetid. Nær halvparten av de 300 000 posene er reddet i 2020.
- MENY, som var en våre første samarbeidspartnere, ligger helt i toppen på mest CO2-utslipp spart via matredder-appen vår. Matposene fra MENY rives bort så snart de blir lagt ut i appen, og mange av brukerne har markert dem som favoritter, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.
God mat til en billig penge
MENY har som mål å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2025. En rekke tiltak er innført, både mot kunder og bakover i verdikjeden.
- Too Good To Go er et strålende konsept for oss som ønsker å ha et godt utvalg av ferskvarer, bakevarer og varmmat også på kveldstid. Det som blir til overs, kan vi legge i overskuddsposene. Vi slipper å kaste mat og kundene får god mat til en billig penge, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.
Målet i 2021 er at alle MENY-butikkene skal benytte seg av Too Good To Go. En økning i antall overskuddsposer fra de butikkene som alt er med i ordningen, er ikke nødvendigvis noe mål.
- Å ha presise innkjøp er den mest effektive måten å redusere matsvinnet på, derfor jobber vi løpende med data- og innkjøpsrutiner. Vi vil aldri treffe 100 prosent og derfor er Too Good To Go et glimrende verktøy, sier Halstensen.
Nye teknologiske løsninger
Han forteller at MENY er sentral i en teknologi-pilot der holdbarhetsdatoen legges inn i varens strekkode med digital varsling nær utløpsdato. Om dette rulles ut i større skala, vil det bidra stort i svinnregnskapet. Andre svinntiltak i MENY-butikkene er donasjon til veldedighet og ulike nedprisingsordninger som Gårsdagens Brød og Omplassert frukt og grønt.
I Norge kaster vi 390 000 tonn mat i året, noe som er en stor miljøutfordring. Matproduksjon står for 30 prosent av klimagassutslipp i verden. I Norge står dagligvare for 16 prosent av matsvinnet, husholdningene for 58 prosent og matindustrien for resten.
Fakta om Too Good To Go og MENY
- MENY-butikkene tilbyr 1-3 ulike matposer; «Bakevarer» til kr. 39, «Varmmat» med produkter fra varmeskapet til kr. 39 og generell «Forundringspose» (diverse kolonialvarer som kjøtt, fisk, frukt, grønt meieriprodukter) til kr. 49.
- Dette er mat som er til overs på slutten av dagen, som pakkes og tilgjengeliggjøres i appen for salg. Hva som havner oppi posene, varierer fra dag til dag.
- Posene inneholder flere varer og prisen på posen er ca. 1/3 av den opprinnelige.
- Kundene registrerer og betaler i appen, og henter posene like før stengetid i den MENY-butikken som har lagt ut posen.
- MENY-butikkene legger hver ut 3-5 poser daglig, avhengig av mengden overskudd.
- Ifølge Too Good To Go tilsvarer en matpose/porsjon (4 produkter i regnestykket) 2,5 kg CO2 spart. Totalt har MENY spart ca. 750 tonn med CO2-ekvivalenter.
SLIK KAN DU HJELPE MENY I KAMPEN MOT MATSVINN:
- Velg varer i butikken med kortere holdbarhet om du vet at du snart skal bruke dem. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kjøp melka med kortest holdbarhet.
- Ta en titt i nedprisingshylla. Kanskje finner du noe du har lyst på, til en hyggelig pris, eller en spennende vare du ikke har smakt før? De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
- Kjøp «Gårsdagens brød» (ca. halv pris) for spising samme dag, eller lag ostesmørbrød, krutonger e.l.
- Husk at single bananer er like gode. Disse har en tendens til å bli valgt bort.
- Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Kanskje skal du likevel lage smoothie eller grønnsakssuppe. Fordelen er at du kan kjøpe stykkevis, og du sparer penger.
- Se om butikken din, siste halvtime før stenging, har poser med tre små bakevarer (wienerbrød, boller, o.l) til redusert pris. Disse kan du fryse ned.
- Kjøp overskuddsmaten som legges ut i appen Too Good To Go.
Kontaktinformasjon: Lene Kallum, kommunikasjonsansvarlig i Too Good To Go, lkallum@toogoodtogo.no - tlf. 99107900
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder



Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Kraftkar vant Lokalmatvalget15.9.2025 11:10:26 CEST | Pressemelding
Over 40 000 stemmer er talt opp og resultatet i Lokalmatvalget er klart: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost i Møre og Romsdal er kåret til Folkets matskatt! Blant ti på topp, er hele tre godbiter fra Vestfold.
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak3.7.2025 13:49:03 CEST | Pressemelding
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris23.6.2025 11:29:59 CEST | Pressemelding
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom