Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Melkekonsumet halvert på 30 år

Del

På 30 år er melkekonsumet i Norge nesten halvert. Samtidig har det spredt seg en oppfatning om at melk ikke er like viktig i kostholdet som tidligere. Dette er bekymringsfullt, mener eksperter.

Tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at melkekonsumet i Norge har hatt en drastisk nedgang de siste 30 årene. Mens vi i 1980 hadde et forbruk på 180 liter melk per innbygger i året, er forbruket i 2012 på bare 95 liter per innbygger.

– Vi ser at det har vært en endring i matvanene de siste årene. For eksempel er det færre som spiser matpakke og drikker melk til lunsj, sier klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Norges Helsehøyskole - Campus Kristiania, Tine Sundfør.

 

Bekymringsfull utvikling

Kalsiumbehovet er høyest hos blant annet ungdommer i vekst, men også voksne trenger tilførsel av kalsium for å vedlikeholde et sterkt skjelett hele livet. Etter overgangsalderen øker gjerne bentapet hos kvinner på grunn av bortfall av østrogenproduksjon.

 – Det er etablert en feiloppfatning om at melk ikke er sunt, og det er bekymringsfullt. Mager melk er veldig næringsrikt, sier klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Norges Helsehøyskole - Campus Kristiania, Tine Sundfør.

I følge Ipsos MMI Spisefakta har kvinnene hatt en nedgang i melkeforbruk på 43 prosent, mens mennene har et redusert forbruk på 32 prosent siden 1987. I henhold til Norkost 2011 har kvinnene 40 % lavere melkeinntak enn mennene. På slutten av 80-tallet var det langt mindre forskjell på forbruket mellom menn og kvinner. Sundfør tror årsaken er sammensatt.

 

Ber myndighetene komme på banen

Opplysningskontoret for Meieriprodukter er også bekymret for utviklingen i melkekonsumet. De mener myndighetene må komme på banen dersom trenden skal snu. De har gjennomført en omfattende analyse av nedgangen i melkeforbruk over tid og ser at en av tingene som påvirker melkeforbruket er holdningene til de som er opinionsledere innen helse og kosthold.

I Stortinget stilte nylig Fremskrittspartiet spørsmål til helseminister Støre om nedgangen i melkeforbrukets innvirkning på folkehelsen. Støre svarte da følgende:

– Melk og meieriprodukter er en ernæringsmessig viktig del av kostholdet. Melk og melke-produkter bidrar med blant annet energi, protein, fett, kalsium, jod, B-vitaminer og sink. Personer som utelater melk og meieriprodukter og andre produkter som inneholder melk fra kostholdet, vil ha utfordringer særlig knyttet til å dekke behovet for kalsium. Dersom en stor gruppe av befolkningen utelater melk og melkeprodukter fra kostholdet, er det grunn til å anta at det vil øke risiko for benskjørhet i befolkningen, særlig blant barn/ ungdom og eldre. For personer med melkeproteinallergi, vil det som regel være nødvendig med kalsiumtilskudd.

Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), mener at Støres svar er et eksempel på hvordan myndighetene burde kommunisert viktigheten av melk til befolkningen.

– Vi ser et manglende engasjement for denne problematikken blant opinionsledere. Med tanke på kombinasjonen av næringsstoffer man får med et glass melk, mener vi det er viktig med et økt fokus på den nedgangen som finner sted både blant barn og voksne. Å snu nedgangen i melkekonsumet er et viktig bidrag i et langsiktig folkehelsearbeid. Støres svar i Stortinget viser at han har forståelse for problematikken, men jeg etterlyser at dette bedre reflekteres i myndighetenes daglige arbeid for en bedre folkehelse, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

 
Fakta om melk:

Melk er kilde til disse næringsstoffene*:

  • Proteiner
  • Vitamin B12
  • Fosfor
  • Kalsium
  • Vitamin B2
  • Jod.

*Ett glass gir 15 % av anbefalt daglig inntak for kvinner.

Hvor mye melk gir nok kalsium?
Hvis du drikker en halv liter melk hver dag (tre glass) får du i deg nok kalsium så lenge du ellers spiser en vanlig kost. Hvis du ikke er så glad i melk, kan du spise yoghurt eller ost. Det er omtrent like mye kalsium i ett glass melk som i ett beger yoghurt eller i to tykke skiver med gulost.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon:
Tine Sundfør: 924 32 168. E-post: Tine.sundfor@nhck.no
Ida Berg Hauge: 915 78 410. E-post: ida@melk.no

Dokumenter

Lenker

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom