Mattilsynet

Mattilsynet har undersøkt innholdet i veganpålegg

Del
Økende interesse for plantebasert kosthold har gitt et større utvalg av plantebasert pålegg. Mattilsynet har undersøkt næringsstoffer og uønskede stoffer i blant annet veganpålegg som kan brukes til å erstatte ost og skinke. Det ble funnet lite uønskede stoffer, men produktene inneholder kanskje ikke de næringsstoffene du tror.

Veganprodukter med samme bruksområde som ost, har en annen sammensetning av ingredienser enn produktene de er ment å erstatte. Produsentene oppgir på emballasjen at produktene for det meste er basert på vann, kokos- og sheaolje og stivelse.

– Analysene bekrefter at såkalt vegansk alternativ til ost er en kilde til stivelse, kostfiber og fett, men ikke proteiner. Til sammenligning så inneholder vanlig gulost proteiner og fett, men ikke stivelse og kostfiber, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i seksjon kjemisk Mattrygghet i Mattilsynet.

Veganpålegg som er ment å erstatte skinke, inneholder som ventet mest stivelse og kostfiber.

Mest vann, mettet fett og stivelse

Analysene viser at veganproduktene som er ment å erstatte ost, inneholder mye mettet fett på grunn av innhold av kokosfett og sheaolje og at de ellers består av stivelse og vann. Produktene inneholder også mellom 16-18 gram modifisert stivelse per 100 gram. Vanninnholdet i produktene er mellom 53-55 gram per 100 gram. Et av de analyserte veganproduktene var tilsatt kalsium.

Mattilsynet gjennomfører hvert år analyseprosjekter der relevante næringsstoffer og uønskede stoffer i matvarer undersøkes. Analysene er utført av Havforskningsinstituttet. Prosjektene er en del av arbeidet med å oppdatere den norske Matvaretabellen og få en bedre oversikt over innhold av næringsstoffer i matvarer.                                    

Næringsinnholdet i makrell i tomat, tørket frukt og pepperoni som forventet

I årets analyseprosjekt undersøkte Mattilsynet også næringsstoffer og uønskede stoffer i fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt.

Makrell i tomat inneholder som forventet, protein, umettet fett, vitamin A og D, men inneholder også jod. Tørket frukt inneholder mye glukose, fruktose, stivelse og kostfiber.

Det var lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer i de analyserte produktene. 3-MCPD estere og glysidolestere (uønskede stoffer som dannes under raffinering av oljer) ble funnet i veganpålegg, men ingen av produktene hadde et høyt innhold. PFAS, som er syntetiske fluorholdige stoffer, ble funnet i kaviar, men det var lave verdier. PAH ble funnet i tørket frukt, men kun i et av produktene som ble analysert.

Fakta om analyseprosjektet:

Resultatene fra prosjektet vil bidra til nye næringsstoffverdier for veganpålegg, makrell i tomat, tran, pepperoni og tørket frukt, og til oppdatering av oppskriftene i Matvaretabellens 2022-versjon.

Analysene vil også gi grunnlag for beregning av inntak av ulike næringsstoffer for produktene i prosjektet for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.

Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt. 34 produkter ble analysert for næringsstoffer, tungmetaller og prosessfremkalte stoffer. Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, fettsyrer, aske, sukkerarter, stivelse, kostfiber, β -karoten, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin C, vitamin D (D3 kolekalsiferol), vitamin E, vitamin K1, vitamin K2, kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, mangan, jern, kobber, sink, selen, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv, sum dioksiner og dl-PCB, sum PCB6, sum PCB7, PFAS, PAH, 3-MCPD, 3-MCPDE og eller glysidylestere i de inkludere produktene.

Kontakter

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding

Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye