Virke

Matprisene fortsetter å falle frem mot jul

Del

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer går ned hele 3,6 prosent i november, sammenlignet med samme måned i fjor. Avgiftsendringer har trukket ned årsveksten med 2,1 prosentpoeng.

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.

Dermed fortsetter prisfallet på mat og drikke, etter en nedgang på 4,0 prosent forrige måned. Tøff konkurranse i dagligvaremarkedet og reduserte avgifter på mineralvann har bidratt til prisfallet.  

– Forbrukerne fortsetter å nyte godt av sterk konkurranse i dagligvaremarkedet. Med fortsatt høye strømpriser og når jula rykker stadig nærmere, er dette viktig for husholdningene. Mat og drikke utgjør mer enn 4 av 10 kroner brukt på julehandel, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Vil handle for nesten 28 milliarder kroner

Virke anslår at det vil det bli handlet dagligvarer for litt over 27,6 milliarder kroner i dagligvarebutikker, kiosker, kjøtt- og fiskeforretninger, frukt- og grøntforretninger, godtebutikker, helsekostbutikker, vinmonopolutsalg (inkl. taxfreeutsalg) og på bensinstasjoner i desember. Dette er 7,0 prosent mindre enn i desember i fjor, men rundt 12 prosent mer enn i desember for to år siden.

– Dagligvarebransjen kan nå vente seg en sterk desemberhandel. Med nye smittevernrestriksjoner vil grensehandelen bli lavere enn det så ut til for noen uker siden, da den var på vei opp på nivået fra før pandemien, sier Hammerstad.

Denne type butikker tar hånd om 42,4 prosent av det vi legger igjen i detaljhandelen i desember i år. Per innbygger vil det bli handlet matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer for 5 120 kroner i desember. Beløpet husholdningene bruker i dagligvarebutikker, vinmonopolutsalg og andre spesialbutikker er 405 kroner lavere i desember i år enn i desember i fjor.

Kontakter

Bilder

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 24 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom