MatPrat inngår samarbeid med Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse med tre uttak. Den første konkurransen arrangeres 18. september i Stavanger Konserthus, og er den nasjonale kvaliken Årets kokk 2023. Årets kokk er ansett som en av verdens vanskeligste nasjonale uttak. Vinneren her blir Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe som skal holdes i Trondheim i mars 2024, der de 10 beste av 20 europeiske land vinner billetten til verdensfinalen i Bocuse d’Or januar 2025. Bocuse d’Or er verdens vanskeligste konkurranse i kokkekunst, og en pallplass her sikrer evig tid som skinnende stjerne på verdens kokkehimmel.
Kandidatene som skal delta i Årets kokk er valgt ut av Bocuse-akademiet, som er en forening for Norges tidligere deltakere i Bocuse d’Or-konkurransen siden 1987.
Årets Kokk 2023 – Kandidater
Navn: Aleksander Løkkeberg Vartdal
Alder: 27 år
Arbeidssted: Utvikler, Thon Hotels, Oslo
Navn: Aron Espeland
Alder: 27 år
Arbeidssted: Souschef, Brasserie France, Oslo
Navn: Håkon Solbakk
Alder: 31 år
Arbeidssted: Excecutive Head Chef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim
Navn: Håvard Werkland
Alder: 28 år
Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim
Navn: Runa Ailin Kvendseth
Alder: 25 år
Arbeidssted: Souschef, SÖL, Stavanger
Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en søknad, hvor de måtte presentere tre personlige, unike oppskrifter hver: En hovedrett i klassisk Bocuse-stil bestående av norsk rødt fe og vinterlagrede rotgrønnsaker og meierifløte, en freestyle-smårett med norske blåskjell, tørrfisk fra Lofoten og regnbuegulrøtter fra Vang gård på Skreia, samt en ganefryd, der kandidatene skulle gjenskape den norske klassikeren bakt potet.
– Jeg synes det er veldig spennende å se hvor ulikt kokkene hør løst utfordringene gjennom sine søknader, og selv om de har hatt utgangspunkt i den samme stykningsdelen høyrygg fra Norsk rødt fe (NRF), er det gøy å se den store variasjonen vi ser i teknikk, smakstilsetninger og presentasjon sier matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.
Alle kokkene har sendt inn bilder og videoer av rettene sine for å bli plukket ut som kandidat i konkurransen om å bli årets kokk.
– Alle kandidatene har sin egen signatur på rettene, og deres identitet får skinne igjennom. Det er fantastisk å se hvordan de unge kokkene tar i bruk en tradisjonsråvare som høyrygg i ny drakt, sier Fjelleng Hansen i MatPrat.
Vi i MatPrat gleder oss til å følge kokkene videre i det store og prestisjefylte konkurransen Bocuse d’Or.
Nøkkelord
Kontakter
Karoline BergSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:90108954karoline.berg@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom