Maret Ravdna Buljo er tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris
Buljo hylles for sitt arbeid med å dokumentere og videreføre samisk matkultur: - Dette er kunnskap om ressursutnyttelse og bærekraft hele nasjonen kan ha nytte av i dag.
Hele salen reiste seg og klappet da landbruks- og matminister Olaug Bollestad onsdag kunne annonsere at matformidler Maret Ravdna Buljo (41) tildeles Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2019. Det var en rørt Buljo som entret scenen.
Utdelingen av den prestisjetunge prisen fant sted under stiftelsen Matmerks fagdag. Flere sterke kandidater og kjente mat-navn var blant de spente nominerte.
Buljo er en historisk mottager: Hun er den første med samisk bakgrunn, og den yngste hittil.
– Lærdom vi trenger
– Buljo har med stor tålmodighet og iver funnet frem til gamle metoder og teknikker for tilberedning og oppbevaring av naturens matressurser, sier leder for prisen, Liv Gregersen Kongsten.
– Dette er kunnskap som vi kan ha stor nytte av i dag, for å gjøre utnyttelsesgraden av matråvarene bedre og mer bærekraftig. Dette er lærdom som bør komme hele nasjonen til gode, sier Kongsten, og legger til:
– Norge trenger flere ildsjeler som henne.
Samler inn kunnskap
Buljo er opprinnelig fra Kautokeino, men bor nå i Lødingen der hun og ektemannen driver senteret Boazovázzi ("Reingjeteren") med salg og reindriftsaktiviteter.
Buljo er levende opptatt av å sanke inn kunnskap som ikke finnes nedskrevet, men som lever som håndbåren kunnskap i muntlig og praktisk form. Hun har arvet grunnkunnskap fra familien, men har også oppsøkt eldre for å sikre historisk kunnskap til nye generasjoner.
– Frykter kunnskap går tapt
–Det betyr veldig, veldig mye for meg at maten jeg jobber for og brenner for får en slik anerkjennelse, sa en rørt og overrasket Maret Buljo etter å ha mottatt prisen.
– Jeg er opptatt av å samle inn kunnskap fordi jeg er redd vi skal miste arven vår. Kunnskap blir glemt, det går så fort. Det er viktig at vi ikke lar den gå tapt for oss, for det ligger mye lærdom om viktige tema som bærekraft i den samiske matkulturen. Dette er kunnskap vi kan dra nytte av i dag, sier Buljo.
Buljo har blant annet forsket på tradisjonelle teknikker og metoder for naturlig konservering, og jobber for å dokumentere hvordan vi kan langtidslagre mat ved å spille på lag med klima og natur.
Hun er også svært opptatt av det overordnede målet om å ta hele dyret i bruk, en bærekraft-tankegang som aldri har vært mer aktuell. Buljo har lært seg gamle parteringsteknikker, og er opptatt av kunnskap om hvordan alle stykningsdeler har bruksverdi.
– Jo mer jeg lærer om mattradisjonene våre, desto mer forstår jeg av hvilken imponerende kunnskapsrikdom generasjoner før oss har hatt om mat, om bærekraft og også kunnskap om mat som medisin. Det synes jeg er verdt å forske på, og håper på mer tid og mulighet til å gjøre nettopp dette, sier hun.
Buljo har tidligere vunnet førsteprisen i Sápmi Awards, og hadde en sentral rolle i TV-serien "Smaker från Sápmi", som ble sendt på SVT og NRK i fjor.
Flere sterke kandidater
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er på 30.000 kroner. Prisen deles årlig ut til en person som "har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske".
Fem sterke kandidater var nominerte i år:
- Trine Sandberg som driver Norges største matblogg Trines mat.
- Kjøkkensjef Heidi Bjerkan fra restaurant Credo i Trondheim.
- Per Borglund, redaktør for magasinet Mat fra Norge.
- Husstellærer og matkulturformidler Kari Støfringsdal
Publikum stemmer fram Buljo blant kandidater som er utvalgt på forhånd av en egen jury. Buljo fikk flest stemmer (5.135 stemmer av 12.649). Hun får også «styrets helhjerta støtte som årest vinner».
Prisen ble delt ut for 26. gang. Blant tidligere vinnere finner du Arne Brimi, Andreas Viestad, Wenche Andersen, Bodil Nordjore og Henry Notaker.
Nøkkelord
Bilder
Om Matmerk
Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg saker fra Matmerk
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Matmerk
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa7.12.2020 21:30:00 CET | Pressemelding
Det var mange hyllende ord da årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble overrekt Torill Renaa. Hun berømmes for sitt store engasjement til servitørfaget, og hvordan hun har satt, og setter, yrkets fagkunnskap inn i en helhetlig ramme, og dermed bygger stolthet og ære til faget.
Kjøper lokalmat i butikk som aldri før!30.11.2020 10:07:54 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen har hatt en kraftig økning i 2020. – Slike tall har vi ikke sett før. Flere og flere i handler lokalmat og drikke i butikken, og økningen på 12,6 % er helt fantastisk, sier adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Matmerk.
ASK gård hedret med pris under NM i kjøttprodukter3.11.2020 09:39:17 CET | Pressemelding
- Matmerkprisen kom som lyn fra klar himmel for oss - det var ikke en pris vi visste vi var aktuelle for. Vi hadde på TVen og ventet egentlig bare på de kategoriene vi var aktuelle for. Da vi skjønte at det var oss Nina Sundqvist snakket om ble vi litt paffe. Vi føler det er en pris hvor en hedres for lang og tro tjeneste i faget, sier Kristoffer Evang, daglig leder hos ASK gård.
Lokalmat midt i Oslo22.10.2020 09:00:00 CEST | Pressemelding
Midt i Oslo lages det lokalmat i særklasse. Winther Ysteri på Aker Brygge og Metervare AS ved Sinsen produserer ost og pølser som nå merkes med Spesialitet for å vise oss forbrukere veien til unike norske matopplevelser. Det er første gang Spesialitet tildeles produkter fra Oslo.
Siste sjans til å stemme på kandidatene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris19.10.2020 08:30:13 CEST | Pressemelding
Publikumstemmene er viktige for hvem som får Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Det er tett mellom kandidatene og bare 12 dager igjen å stemme på. - Nå er det bare å stemme på sin kandidat inn mot fristen, det blir en utrolig spennende sluttspurt, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk.
Lokalmatfest med statsråd i eplebygda Gvarv9.9.2020 13:52:09 CEST | Pressemelding
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sto for tildelingen av hedersmerket Spesialitet til Epleblomstens Eple og Bringebærdrikk og Bakstelaugets Kling i fruktbygda Gvarv tirsdag 8. september.
God og gammel oppskrift ble hedret9.9.2020 12:50:59 CEST | Pressemelding
«Havremarvkjeksen vekker gode barndomsminner hos mange av kundene våre og hemmeligheten er en god gammel oppskrift med hel havre. At vi nå får Spesialitetsmerket er selvfølgelig stor stas», sier Mia Therese Sollihaug som er gründer og produktutvikler i Lykkemat som holder til i Selbu.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom