Maret Ravdna Buljo er tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris
Hele salen reiste seg og klappet da landbruks- og matminister Olaug Bollestad onsdag kunne annonsere at matformidler Maret Ravdna Buljo (41) tildeles Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2019. Det var en rørt Buljo som entret scenen.
Utdelingen av den prestisjetunge prisen fant sted under stiftelsen Matmerks fagdag. Flere sterke kandidater og kjente mat-navn var blant de spente nominerte.
Buljo er en historisk mottager: Hun er den første med samisk bakgrunn, og den yngste hittil.
– Lærdom vi trenger
– Buljo har med stor tålmodighet og iver funnet frem til gamle metoder og teknikker for tilberedning og oppbevaring av naturens matressurser, sier leder for prisen, Liv Gregersen Kongsten.
– Dette er kunnskap som vi kan ha stor nytte av i dag, for å gjøre utnyttelsesgraden av matråvarene bedre og mer bærekraftig. Dette er lærdom som bør komme hele nasjonen til gode, sier Kongsten, og legger til:
– Norge trenger flere ildsjeler som henne.
Samler inn kunnskap
Buljo er opprinnelig fra Kautokeino, men bor nå i Lødingen der hun og ektemannen driver senteret Boazovázzi ("Reingjeteren") med salg og reindriftsaktiviteter.
Buljo er levende opptatt av å sanke inn kunnskap som ikke finnes nedskrevet, men som lever som håndbåren kunnskap i muntlig og praktisk form. Hun har arvet grunnkunnskap fra familien, men har også oppsøkt eldre for å sikre historisk kunnskap til nye generasjoner.
– Frykter kunnskap går tapt
–Det betyr veldig, veldig mye for meg at maten jeg jobber for og brenner for får en slik anerkjennelse, sa en rørt og overrasket Maret Buljo etter å ha mottatt prisen.
– Jeg er opptatt av å samle inn kunnskap fordi jeg er redd vi skal miste arven vår. Kunnskap blir glemt, det går så fort. Det er viktig at vi ikke lar den gå tapt for oss, for det ligger mye lærdom om viktige tema som bærekraft i den samiske matkulturen. Dette er kunnskap vi kan dra nytte av i dag, sier Buljo.
Buljo har blant annet forsket på tradisjonelle teknikker og metoder for naturlig konservering, og jobber for å dokumentere hvordan vi kan langtidslagre mat ved å spille på lag med klima og natur.
Hun er også svært opptatt av det overordnede målet om å ta hele dyret i bruk, en bærekraft-tankegang som aldri har vært mer aktuell. Buljo har lært seg gamle parteringsteknikker, og er opptatt av kunnskap om hvordan alle stykningsdeler har bruksverdi.
– Jo mer jeg lærer om mattradisjonene våre, desto mer forstår jeg av hvilken imponerende kunnskapsrikdom generasjoner før oss har hatt om mat, om bærekraft og også kunnskap om mat som medisin. Det synes jeg er verdt å forske på, og håper på mer tid og mulighet til å gjøre nettopp dette, sier hun.
Buljo har tidligere vunnet førsteprisen i Sápmi Awards, og hadde en sentral rolle i TV-serien "Smaker från Sápmi", som ble sendt på SVT og NRK i fjor.
Flere sterke kandidater
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er på 30.000 kroner. Prisen deles årlig ut til en person som "har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske".
Fem sterke kandidater var nominerte i år:
- Trine Sandberg som driver Norges største matblogg Trines mat.
- Kjøkkensjef Heidi Bjerkan fra restaurant Credo i Trondheim.
- Per Borglund, redaktør for magasinet Mat fra Norge.
- Husstellærer og matkulturformidler Kari Støfringsdal
Publikum stemmer fram Buljo blant kandidater som er utvalgt på forhånd av en egen jury. Buljo fikk flest stemmer (5.135 stemmer av 12.649). Hun får også «styrets helhjerta støtte som årest vinner».
Prisen ble delt ut for 26. gang. Blant tidligere vinnere finner du Arne Brimi, Andreas Viestad, Wenche Andersen, Bodil Nordjore og Henry Notaker.
Nøkkelord
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom