Mange nordmenn klager på forsikringsvilkår ved leie av bil
Nordmenn strever med å forstå forsikringstilbudene som blir presentert hos leiebilselskapene. I 2017 mottok Forbrukerrådet nesten 700 henvendelser relatert til forsikring på leiebil, der brorparten gjaldt avtaler inngått i utlandet.

Hovedårsaken er at vilkårene som blir fremlagt i skranken ofte er så komplekse at det er vanskelig å vite hva forsikringen faktisk dekker. Mange leiebilkunder føler seg samtidig presset til å kjøpe forsikringspakker de egentlig ikke behøver.
Forbrukerrådets jurister har nå sett på saken og konkludert med at bransjen trenger en opprydning. De krever at det skal bli enklere for kundene å vite akkurat hvilke forsikringer som er nødvendige å ha, samt hvilke man ikke trenger.
Språkproblemer og tidspress
Språkproblemer på bilutleiekontorene i utlandet er et moment som bidrar til å skape forvirring. Fremfor å presentere vilkårene i tydelige ordelag på forhånd, blir man ofte servert komplekse avtaler i skranken direkte ved ankomst. Lange køer ved utleiekontorene gjør også at mange føler et tidspress og lar være å finlese detaljene i avtalen.
Enda det eksisterer et felles regelverk for leiebilforsikring innad i EU, er det få som mottar informasjon om dette på forhånd. Det er heller ikke lett å fastslå hvorvidt den norske forsikringen også gjelder i ankomstlandet. Alle disse momentene gjør det svært vanskelig for kunden å navigere omkring regelverket.
Som et resultat ender flere nordmenn opp med å takke ja til en leiebilforsikring som de egentlig ikke har behov for. Mange opplever derfor at kostnadene stiger betraktelig sammenlignet med det opprinnelige prisanslaget.
Også den norske portalen Leiebilguiden.no kan fortelle om en jevn strøm av forespørsler fra kunder som trenger hjelp til å forstå vilkårene i forsikringene. De fleste henvendelsene knytter seg til kjøp av tilleggsforsikringer og hvorvidt kunden faktisk har behov for disse.
Generelt om leiebilforsikringer
Leier man bil i Europa skal kasko, tyveri- og ansvarsforsikring være inkludert i prisen dersom man forhåndsbestiller leiebilen på nett.
Når man ankommer utleiekontoret for å hente bilen blir man ofte tilbudt en utvidet kaskoforsikring som skal dekke eventuelle skader på vinduer og hjul. Denne er vanligvis svært kostbar og helt unødvendig.
Man blir også tilbudt egenandelsforsikring ved skranken. Ved en eventuell ulykke vil forsikringen redusere eller fjerne egenandelsbeløpet, der prisen å betale ellers ofte kan komme opp mot kr. 10.000,-. Mange leiebilkunder er imidlertid ikke er klar over at de allerede har egenandelsforsikring innbakt i reiseforsikringen eller via kredittkortet. Mange slike kort leveres i dag med innebygget forsikring, gitt at man betaler minst halvparten av turens kostnader med kredittkortet.
Det er viktig å undersøke forsikringene nøye før man bestiller leiebilen på nett. Har man ingen egenandelsforsikring allerede, bør det absolutt vurderes. Da anbefales det å bestille forsikringen sammen med leiebilen fremfor å vente til ankomst. Årsaken til dette er at prisen på denne forsikringen oftest er langt rimeligere når den bestilles på nett.
Har man en god reiseforsikring trenger man ikke flere tilleggsforsikringer ved leie av bil. Da blir eksempelvis forsikring mot tyveri av eiendeler og personlig ulykkesforsikring overflødig.
For å få fullstendig oversikt over forsikringer som tilbys når man skal leie bil, anbefales det å lese Forbrukerrådet og Forbruker Europa sin guide til leiebilforsikringer.
Nøkkelord
Kontakter
Håvard JonassenDaglig Leder
Tel:968 10 523post@leadingwebsolutions.comBilder
Lenker
Om Leading Web Solutions
Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.
Følg saker fra Leading Web Solutions
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Leading Web Solutions
Leiebil i København gir deg unike opplevelser26.2.2021 11:00:00 CET | Aktuelt
Det er fortsatt usikkert hvordan korona-reglene vil slå ut for sommerferien i år. Likevel er det stor sjanse for at vi kan dra på besøk til nordiske naboland som Danmark. Leier du en bil i København står opplevelsene i kø. Da når du de mest kjente attraksjonene, og de unike naturopplevelsene.
Gode tips til valg av kredittkort26.2.2021 11:00:00 CET | Aktuelt
Det å ha et kredittkort gir deg mange fordeler. Før du velger hvilket som passer deg best bør du lese disse rådene. Hvis du ikke er vant til å ha kreditt, bør du først og fremst tenke over hvor god du er til å holde kontroll over privatøkonomien din.
Avdragsfrihet under korona-krisen26.2.2021 11:00:00 CET | Aktuelt
Rekordmange nordmenn har søkt om avdragsfrihet på sine lån under korona-krisen. Det kan være en god hjelp i en kortsiktig vanskelig situasjon. Vi ser her på hva avdragsfrihet vil si, og hva det vil koste deg. Vi forklarer også når du bør vurdere å søke om utsettelse på betaling av avdrag på lånet ditt.
Les om hvorfor du bør skaffe deg kredittkort12.2.2021 11:31:14 CET | Aktuelt
Dersom du ikke allerede har kredittkort forklarer vi her hvorfor du bør skaffe deg det. Hvis du allerede har et, bør du vurdere å få flere. Vi viser deg hvordan du kan handle rimeligere, raskere og tryggere ved hjelp av kredittkort.
Finn det beste Kreta har å by på med leiebil12.2.2021 11:15:03 CET | Aktuelt
Kreta er et yndet feriemål for nordmenn. Mange velger å dra dit på charterferie, og nyte de fristende strendene på øya. Men skal du virkelig få med deg alt Kreta har å by på bør du velge leiebil. Her viser vi deg litt av det du kan oppleve på en rundtur på øya.
BankID på mobil gir deg mange fordeler12.2.2021 10:54:48 CET | Aktuelt
Nå benytter mer enn en million nordmenn BankID på mobil, og det er det mange gode grunner til. Likevel er ikke alle klar over hvor mange bruksområder en slik identifisering har. Her viser vi deg fordelene BankID på mobilen gir deg. Det grunnleggende med både BankID på mobil og med kodebrikke er at det er en sikker, digital identifisering.
Hvor mye kan jeg låne etter de nye forskriftene i 202129.1.2021 12:56:53 CET | Pressemelding
En ny versjon av utlånsforskriften trådte i kraft i januar i år. Vi ser på hvilke konsekvenser det har for privatpersoners mulighet til å ta opp lån, og hvilke vurderinger du generelt bør gjøre når du skal bestemme deg for hvor mye du kan låne. Siden forbruksgjelden gikk litt ned i fjor har er det ikke blitt innført betydelige innstramminger.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom