Mange hendelser – men færre utslipp
Plastpellets, råoljetanker i drift og fjerning av skipsvrak i Arktis. Her er rapporten om Kystverkets beredskapsår 2020.

Kystverket er forurensningsmyndighet ved akutt forurensning og ved fare for utslipp, både på land og i vann.
I 2020 fikk Kystverket 926 varsler om akutt eller fare for akutt forurensning. Av disse førte 621 til utslipp - 382 landbaserte hendelser og 239 sjøbaserte. Ikke alle varsler ender med utslipp, fordi situasjonen kommer under kontroll eller det settes inn tiltak som avverger forurensningen.
- Kystverket har over noen år hatt fokus på grunnstøtinger i hendelsesrapporten. Historisk er det grunnstøtinger som har medført de største utslippene fra skipsfarten, og siden 2013 har antallet grunnstøtinger gått nedover. I 2020 så vi en liten økning i antall grunnstøtinger, men utslippsvolumet har ikke økt. Det er ofte tilfeldigheter som avgjør om det blir et større utslipp når et fartøy grunnstøter, men Kystverket har de siste årene økt innsatsen innen forebyggende tiltak som bedre overvåkning av sjøtrafikken, fly- og satelittovervåking, farleitiltak, losplikt, farleisbevis og slepeberedskap. Disse tiltakene bidrar til å avverge ulykker, sier direktør for miljøberedskap Hans-Petter Mortensholm.
Oversikten over uønskede hendelser viser at antall hendelser har gått noe ned fra i fjor. Nedgangen som vises i tabellen knyttes ikke til en reell endring i antall hendelser. Den skyldes at en del hendelser med drivende skip håndteres og loggføres av trafikksentralen til Kystverket i Vardø, samt at innrapporteringen av lokale hendelser fra kommunale brannvesen er endret den siste perioden.
Statlig aksjon - rydding av plastpellets
En av sakene som fikk mye oppmerksomhet i 2020, var utslippet av plastpellet fra skipet Trans Carrier. I februar havnet 13,2 tonn plastpellets på havet etter at en container om bord ble ødelagt under overfarten mellom Rotterdam og Tananger. I mai ble det satt statlig aksjon, og frem til snøen kom ble det fjernet over 3,5 tonn med pellets. Kystverket ledet aksjonen, mens de interkommunale utvalgene mot akutt forurensning (IUA) har stått for befaringene. Oslofjorden friluftsråd har vært leid inn for å koordinere selve oppryddingen. Ryddeaksjonen vil fortsette våren 2021 der det er behov.
Dette er første gang Kystverket tar over og leder en aksjon som involverer utslipp av plast.
2020 ble også året da vraket etter tråleren Northguider ble fjernet. Tråleren gikk på grunn i Hinlopen på Svalbard i slutten av 2018, og planen var å tette skroget og slepe den til fastlandet i 2019. Dette lot seg ikke gjennomføre, da 2019 var den verste is-sommeren på Svalbard på over 30 år. I 2020 ble det bestemt at tråleren heller skulle kuttes opp, og restene ble fraktet til godkjente mottak i Norge og Nederland.
- Aksjonen var vellykket under svært krevende is- og klimaforhold, i tillegg til strenge Covid -19 restriksjoner. Operasjonen er en av de mest krevende og den nordligste (80 grader nord) som noen gang er gjennomført i verden, forteller Mortensholm.
Alltid på vakt
Kystverkets vaktlag for miljøberedskap er på vakt hele døgnet, hele året. Vi mottar og behandler omtrent 1000 - 1400 varsler og meldinger om akutt eller fare for akutt forurensning hvert år. Antakeligvis er det også en del hendelser som ikke blir innrapportert.
Kystverkets hendelsesrapport er et sammendrag av beredskapsvaktlagets arbeid gjennom året og viser statistikk for varsler og hendelser som er mottatt av vaktsentralen. I tillegg er noen utvalgte hendelser fra 2019 beskrevet nærmere. Rapporten inneholder også en beskrivelse av Kystverkets tilgjengelige ressurser og endringer av disse.
Kontakter
Kristin Ballantine-MarthinsenRådgiver
Kommunikasjonsrådgiver innen området oljevern og beredskap mot akutt forurensing.
Bilder
Om Kystverket
Kystverket er ein nasjonal etat for kystforvalting, sjøsikkerheit og beredskap mot akutt forureining. Kystverket arbeider aktivt for ein effektiv og sikker sjøtransport gjennom å ivareta transportnæringas behov for framkome og effektive hamner. Kystverket driv førebyggande arbeid og reduserer skadeeffektane ved akutt forureining, og medverkar til ein bærekraftig utvikling av kystsona. Kystverket ligg under Samferdselsdepartementet.
Følg saker fra Kystverket
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Kystverket
Gode vilkår for sjøtransporten i ny Nasjonal transportplan19.3.2021 13:03:05 CET | Pressemelding
Stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan 2022 – 2033 blei lagt fram i dag. – Eg er nøgd med at vi har fått gjennomslag for våre prioriteringar. Transportplanen inneheld enkeltprosjekt med stor samfunnsnytte og har store nok overordna rammer til at vi kan fortsette satsinga innanfor sjøsikkerheit, teknologiutvikling og miljøberedskap til beste for sjøtransporten, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
Norsk teknologi i verdenstoppen18.3.2021 09:16:23 CET | Pressemelding
31 leverandører kjempet om å vinne oppdraget med å sikre GNSS (GPS)-signal i innovasjonspartnerskap med Kystverket. I siste runde stod slaget mellom polske Nav Sim og norske AD Navigation.
Lager verktøy i kampen mot ulovlig fiske4.3.2021 09:32:40 CET | Pressemelding
Kystnasjoner må samarbeide for effektivt å bekjempe organisert fiskerikriminalitet.
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel19.2.2021 15:37:04 CET | Pressemelding
Kystverket har mottatt tildelingsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som gir grønt lys for igangsetting av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
760 000 tonn flyttet fra vei til sjø med tilskudd fra Kystverket5.2.2021 12:21:10 CET | Pressemelding
Siden 2017 har Kystverket gitt tilskudd til redere for å etablere nye sjøtransporttilbud som kan konkurrere med veitransport. Hittil har mer enn 760 000 tonn gods blitt flyttet over på sjøveien med ordningen. Nå åpner Kystverket for nye søknader.
Kystverket først i verden til å ta i bruk ny satellitt-tjeneste29.1.2021 10:19:58 CET | Pressemelding
Milepæl: For første gang kan Kystverket sende navigasjonsvarsler til polare strøk ved bruk av satellitter.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom