MatPrat

Lunsj og snacks barn lager selv i ferien

Del

Skoleferien er lang, og barn på mellomtrinnet er hjemme alene deler av sommerferien. La barna lage lunsj og snacks selv, kanskje kommer du hjem til dekket bord?

Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Foto: MatPrat.
Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Foto: MatPrat.

- I motsetning til det mange foresatte tror, klarer barn fint lage lunsj og snacks selv. De har det både morsomt og lærerikt når de får lage mat, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat.  

matstart.no er et nettsted med oppskrifter spesielt tilrettelagt for barn, der matglede og mestringsfølelse står i sentrum. Rettene tar utgangspunkt i hva slags redskaper barna kan håndtere.

-Har du frukt, bær, grønnsaker, tortillas, egg, ost og skinke i kjøleskap og fryser, kan barna lage mange ulike retter mens du har ferieinnspurt på jobben, sier Kolvereid.

Trender på TikTok

Tortilla-wrap har blitt populær blant brukerne av TikTok. Den er fylt med spinat, skinke, paprika og ost. Den stekes i et vaffeljern, et toastjern eller i brødristeren.

-Det er flott at barn får inspirasjon til å lage mat selv på ulike sosiale medier. På matstart.no finnes flere av de populære oppskriftene, med liste over ingredienser og trinn for trinn bilder, sier Kolvereid.

Tortilla er enkelt for barn å bruke, og barna kan fylle den med det de liker. Kan barnet ditt bruke stekeovn eller stekeplate, er både fiskekaker og fiskepinner fine å pakke inn i en tortilla.

-Sammen med grønnsaker, som revet gulrot og agurk i staver, blir dette et fullverdig måltid, sier Kolvereid.

Lær barna trygg bruk av utstyr

-Jo flere redskaper og utstyr på kjøkkenet barnet kan bruke, jo flere oppskrifter er det å velge i. Barn lærer fort, så du har ennå tid før ferien med opplæring om barnet ikke er trygg på stekeovn, kokeplate og blender, sier Kolvereid.  

Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Pitapizza og omelett er to andre lunsjretter, der toppingen enkelt kan varieres. Oppskriftene lages på under 20 minutter. Instruksjoner i oppskriftsstegene minner barna på å skru av stekeovn og -plate, slik at det skal være trygt å la barna holde på alene.

Kjølende is og smoothie

Is hører med i sommerferien. Lager barna isen selv med det du setter i kjøleskapet, kan du få i de godt med frukt og bær. Yoghurtis med bær eller banan-ispinne er næringsrik is barna kan lage på egen hånd, uten blender. Vannmelon på pinne er en forfriskende og leken dessert, her kan du skjære opp melonen i skiver før du drar på jobb, og så fikser barna resten.

Kan barnet bruke blender, er det flere muligheter. Enkel bringebæris går kjapt å lage i blender, og er en fin lavterskel introduksjon til hjemmelaget is – med kun tre ingredienser. Smoothie og smoothiebowl et supert mellommåltid på en varm sommerdag.

 -Å kunne lage mat er viktig for livsmestring, og ikke minst for livsglede. Og kanskje er du så heldig å komme hjem fra jobb til ferdig middag eller en frisk is før du selv går i ferie, avslutter Kolvereid.

Oppskrifter 

https://www.matstart.no/artikler/t/til-de-voksne/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/tortillawrap/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/fiskekakewrap/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/hummus-med-gronnsaksstaver/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/fliptoast/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/pitapizza/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/omelett/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/banan-ispinner/

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/yoghurtis-med-bar/

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/vannmelon-pa-pinne/

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/enkel-bringebaris/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/blabarsmoothie/

https://www.matstart.no/oppskrifter/etter-skoletid/smoothiebowl/

Bilder

Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Foto: MatPrat.
Fliptoast med egg, ost og skinke er en populær oppskrift, som også er næringsrik mat for barn i vekst. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Har du egg, ost og skinke i kjøleskapet kan barn lage omelett selv. Foto: MatPrat.
Har du egg, ost og skinke i kjøleskapet kan barn lage omelett selv. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Pitapizza der toppingen enkelt kan varieres. Instruksjoner i oppskriftsstegene på matstart.no minner barna på å skru av stekeovn og -plate, slik at det skal være trygt å la barna holde på alene. Foto: MatPrat.
Pitapizza der toppingen enkelt kan varieres. Instruksjoner i oppskriftsstegene på matstart.no minner barna på å skru av stekeovn og -plate, slik at det skal være trygt å la barna holde på alene. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Har du bær og frukt i kjøleskapet kan barn som har skoleferie lage egen snacks, som fruktspyd. Foto: MatPrat.
Har du bær og frukt i kjøleskapet kan barn som har skoleferie lage egen snacks, som fruktspyd. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Vannmelon på pinne er en forfriskende og leken dessert, her kan du skjære opp melonen i skiver før du drar på jobb, og så fikser barna resten. Foto: MatPrat.
Vannmelon på pinne er en forfriskende og leken dessert, her kan du skjære opp melonen i skiver før du drar på jobb, og så fikser barna resten. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Yoghurtis med bær er næringsrik is barna kan lage på egen hånd, uten blender. Foto: MatPrat.
Yoghurtis med bær er næringsrik is barna kan lage på egen hånd, uten blender. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
- I motsetning til det mange foresatte tror, klarer barn fint lage lunsj og snacks selv. De har det både morsomt og lærerikt når de får lage mat, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat. Foto: MatPrat.
- I motsetning til det mange foresatte tror, klarer barn fint lage lunsj og snacks selv. De har det både morsomt og lærerikt når de får lage mat, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
-Å kunne lage mat er viktig for livsmestring, og ikke minst for livsglede. Og kanskje er du så heldig å komme hjem fra jobb til ferdig middag eller en frisk is før du selv går i ferie, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat. Foto: MatPrat.
-Å kunne lage mat er viktig for livsmestring, og ikke minst for livsglede. Og kanskje er du så heldig å komme hjem fra jobb til ferdig middag eller en frisk is før du selv går i ferie, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Tortilla-wrap har blitt populær blant brukerne av TikTok. Her er den fylt med spinat, skinke, paprika og ost. Den stekes i et vaffeljern, et toastjern eller i brødristeren. Foto: MatPrat.
Tortilla-wrap har blitt populær blant brukerne av TikTok. Her er den fylt med spinat, skinke, paprika og ost. Den stekes i et vaffeljern, et toastjern eller i brødristeren. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Tortillawrap med tacorester. Foto: MatPrat.
Tortillawrap med tacorester. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Tortilla er enkelt for barn å bruke, og barna kan fylle den med det de liker. Kan barnet ditt bruke stekeovn eller stekeplate, er både fiskekaker og fiskepinner fine å pakke inn i en tortilla. Foto: MatPrat.
Tortilla er enkelt for barn å bruke, og barna kan fylle den med det de liker. Kan barnet ditt bruke stekeovn eller stekeplate, er både fiskekaker og fiskepinner fine å pakke inn i en tortilla. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
La barna øve på å bruke utstyr på kjøkkenet før du slipper de til på egenhånd. Det er mye godt som kan lages i en blender. Foto: MatPrat.
La barna øve på å bruke utstyr på kjøkkenet før du slipper de til på egenhånd. Det er mye godt som kan lages i en blender. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
-Jo flere redskaper og utstyr på kjøkkenet barnet kan bruke, jo flere oppskrifter er det å velge i. Barn lærer fort, så du har ennå tid før ferien med opplæring om barnet ikke er trygg på stekeovn, kokeplate og blender, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat. Foto: MatPrat.
-Jo flere redskaper og utstyr på kjøkkenet barnet kan bruke, jo flere oppskrifter er det å velge i. Barn lærer fort, så du har ennå tid før ferien med opplæring om barnet ikke er trygg på stekeovn, kokeplate og blender, sier Ragnhild Kolvereid, fagansvarlig for barn og unge i MatPrat. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Smoothiebowl er populært, enkelt og næringsrikt. Foto: MatPrat.
Smoothiebowl er populært, enkelt og næringsrikt. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Smoothie med blåbær og banan er mettende, og kjølende på varme sommerdager. Foto: MatPrat.
Smoothie med blåbær og banan er mettende, og kjølende på varme sommerdager. Foto: MatPrat.
Last ned bilde
Å lage mat er lærerikt og morsomt for barna. Smoothiebowl er kjempegodt! Foto: MatPrat.
Å lage mat er lærerikt og morsomt for barna. Smoothiebowl er kjempegodt! Foto: MatPrat.
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom