Diabetesforbundet

Lørdag markerer vi Verdens diabetesdag – fra sofakroken 

Del

Koronapandemien har rammet personer med diabetes hardt. Derfor er det viktigere enn noensinne å markere Verdens diabetesdag – og hylle det viktige arbeidet sykepleierne gjør.

I vår sto vi på balkongene og klappet for sykepleierne og det viktige arbeidet de gjør under koronapandemien. 2020 er treffende nok sykepleiens år, og det skal Diabetesforbundet markere på Verdens diabetesdag 14. november. 

– Årets markering blir annerledes. I år må vi møtes gjennom en skjerm og over internett. Både deltakere og publikum er med fra hver sin kjøkkenkrok eller fra sofaen. Vi håper at mange vil være med når vi for første gang gjennomfører en heldigital markering, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot 

 

Vi hyller sykepleierne  

Katarina Flatland er programleder når vi hyller sykepleierne, som hver dag gjør gjør en betydelig forskjell i behandlingen av personer med diabetes. Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund, er med for å motta heder og ære. Vi får humorinnslag fra komiker Lars Berrum, som selv er utdannet sykepleier. Journalist Ingeborg Senneset, også utdannet sykepleier, bidrar med sin sterke samfunnsrøst. 

I tillegg får vi høre fra Venstre-politiker Trine Skei Grande, som lever med diabetes type 2, og Ap-politiker Tonje Brenna, som har diabetes type 1.  

 Vi blir også bedre kjent med Trond Geir Jenssen og Line Wisting, vinnere av Diabetesforbundets forskningspris.  

Korona som dystert bakteppe  

I år har dessverre markeringen et dystert bakteppe. Internasjonale tall viser at rundt 30 prosent av alle som dør av koronaviruset, har diabetes. Diabetes i kombinasjon med høy alder, dårlig blodsukkerkontroll, høy BMI og andre komplikasjoner, har vist seg å være en risiko for å bli alvorlig syk eller dø av korona.  

– Mange med diabetes har isolert seg helt i frykt for å bli smittet. Andre har lagt store begrensinger for hvordan de lever livene sine. Noen har ventet lenge på å komme inn til sine vanlige kontroller hos lege. Andre ikke har våget seg til sykehus eller legekontor i frykt for å bli smittet. Alt dette gjør det viktigere enn noen gang å markere Verdens diabetesdag, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot.   

 

FAKTA OM DIABETES OG VERDENS DIABETESDAG  

I Norge har rundt 245 000 personer diabetes. Mer enn 200 000 har diabetes type 2. Ca. 30 000 har diabetes type 1. Globalt har om lag 425 millioner mennesker diabetes. 


Diabetes type 1 og type 2 er to forskjellige sykdommer. Begge er kroniske og skyldes mangel på eller dårligere virkning av insulin. Vi vet ennå ikke hvorfor noen får diabetes type 1. Diabetes type 2 er svært arvelig, selv om levevaner spiller en rolle. 

14. november er Verdens diabetesdag – en FN-dag som markeres over hele verden. Dagen ble initiert av WHO Og IDF i 1991.Dagen er satt til Sir Frederick Bantings bursdag. Banting var sentral da insulinet ble oppdaget i 1922. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Diabetesforbundet

Diabetesforbundet
Østensjøveien 18
0661 Oslo

23 05 18 00http://www.diabetes.no

Diabetesforbundet er en uavhengig interesseorganisasjon for folk som har diabetes og andre som er interessert i diabetes.

Følg pressemeldinger fra Diabetesforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Diabetesforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Diabetesforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom