Lokalmat i særklasse og solskinn på Vestlandet

I tillegg delte ut Bergen Matfestival «Årets lokalmatprodukt» til Bringebærsafta fra Påldtun og Myrdal Gård ble «Årets utstiller».
Som en sommerdag på flaske
Påldtun Frukt og Bær i Nordfjord har lange tradisjoner for dyrking av frukt, bær og grønnsaker. Bringebærsaften som fikk Spesialitet lages av frilandsbringebær som de dyrker selv. Den har en ren og klar rødfarge og smaker friskt. Fagjuryen trakk frem at den faktisk smaker som nyplukkede bringebær og at de har fanget en sommerdag på flaske.
- Vi er alltid opptatt av gode råvarer, det er helt essensielt når vi skal lage slike produkter. Og så har vi lange tradisjoner for safting på gården og alt er 100% hjemmelaga og uten kunstig tilsetning, sier Magne Ravnestad fra Påldtun Frukt og Bær
Spesialitet til Myrdal Gård
På øya Tysnes, litt sør for Bergen ligger Myrdal Gård. De har en liten geitebesetning og eget ysteri der de produserer ost av melk fra egen gård og fra Tine.
Osten som fikk Spesialitet heter Myrdal Vellagra Kvit Geitost. Den har en fin og tiltalende aroma. Fagjuryen påpekte at den er smaksrik med noe nøtteaktig preg og har en lang og rundt ettersmak.
-Denne osten ystes etter en klassisk gouda-metode og lagres i minimum 9 måneder før den er klar, forteller Nynke van Schaik fra Myrdal Gård. Flere av ostene fra gården har vunnet internasjonale priser.
Merkeordningen Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Bilder





Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom