Utviklingsfondet

Lockdown stanset i Malawi - blir ikke enige om tiltak

Del

Etter at retten stanset regjeringens planlagte lockdown er det fortsatt ikke enighet om tiltakene mot korona. Presidenten lover nå støtte til de fattigste, men får nå kritikk fordi summen som loves ikke er tilstrekkelige til å brødfø en familie.

En markedsplass på vei ut av hovedstaden Lilongwe. Foto: Tine Poppe for Utviklingsfondet
En markedsplass på vei ut av hovedstaden Lilongwe. Foto: Tine Poppe for Utviklingsfondet

En rettsinstans i Malawi satte tirsdag en stopp for myndighetenes planlagte 21-dagers nedstengning av landet, på ubestemt tid. Som en rekke andre land var nedstengningen, som ble kunngjort av presidenten tidligere i april, et tiltak for å hindre smittespredningen av covid-19 i landet. Nedstengningen ble umiddelbart bestridt av landets menneskerettighetskoallisjon med grunnlag i manglende kompensasjoner for å sikre liv og helse for landets fattigste.

- Det er tankevekkende at myndighetenes koronatiltak i Malawi nå er stoppet av lagmannsretten. Beslutningen om nedstengning ble utfordret av Human Rights Defenders Coalition fordi den ikke inneholdt tiltak for å hjelpe de fattigste gjennom krisa og dermed krenket deres rettigheter, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet. 

Lover nå støtte til de fattigste

I en nylig TV-sendt tale uttalte presidenten at regjeringen vil utbetale kontanter for å støtte malawiere som normalt er avhengige av å selge varer på lokale markeder for å skaffe inntekt. Regjeringen skal sørge for at minst 172 000 hushold får denne støtten, noe som utgjør omtrent 35 % av den urbane befolkningen.

- Hvert hushold vil få elektroniske utbetalinger på 35 000 MKV hver måned, og summen er basert på regjeringens satser for minstelønn, uttalte president Peter Mutharika.

Betalingene på 35 000 MVK utgjør omtrent 50 amerikanske dollar i måneden, og er beregnet å vare i seks måneder. Folk i samfunnskritiske yrker vil bli unntatt fra portforbudet, men mange er nå bekymret for restriksjonene på reiser innad i landet, samt at de bli hindret i å gjøre jobben de normalt gjør, slik at de vil oppleve å gå tom for mat.

- At like mange frykter matmangel i det sørlige Afrika som å bli smittet av Covid 19, viser at koronakrisa allerede er i ferd med å bli en matkrise. Når 80 % av nesten 5000 i 12 land i en GeoPoll-undersøkelse sier de frykter at krisa fører til at de vil mangle mat, må det å trygge matsikkerheten bli like viktig for myndighetene som å hindre videre spredning av viruset, understreker Odegard.

Forslaget om å betale ut penger til de fattigste er en respons til aktivistene som for to uker siden protesterte mot myndighetenes foreslåtte lockdown med portforbud. Lockdown ble aldri effektuert på grunn av protestene som igjen førte til at det ble stoppet i retten.

Mener tiltakene er utilstrekkelige

Victor Katchika-Jere ved Utviklingsfondets landkontor i Malawi forteller at folk flest er misfornøyde med den foreslåtte utbetalingen fra regjeringen, og sier summen de tilbyr ikke vil være nok til å brødfø en familie på fem i 21 dager. Da måtte summen vært på minimum 50 000 MVK.

Den generelle stemningen blant befolkningen er at lockdown ikke er veien å gå, men heller at regjeringene får økt testfrekvensen slik at alle blir testet og at de som tester positivt blir satt i karantene av myndighetene på et egnet sted. På denne måten ville det ikke være behov for lockdown, forteller Katchika-Jere videre.

Presidenten uttalte at de ville begynne med registreringen av de som hadde krav på utbetalinger neste måneder. Foreløpig er det ikke uttalt når utbetalingene starter, eller når markedene i de store byene forventes å stenge.

Presidenten har også omstrukturert det regjeringsutnevnte utvalget som jobber med korona. Nå heter det “Presidential Taskforce on Corona Virus” og er satt sammen av et bredt utvalg representanter fra akademia, medisin, politikerer fra både posisjon og opposisjon, sivilt samfunn og flere andre. Dette skjer etter kritikk av den opprinnelige gruppen som ble satt ned.

Korona-monitor rapporterer fra felt

Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En markedsplass på vei ut av hovedstaden Lilongwe. Foto: Tine Poppe for Utviklingsfondet
En markedsplass på vei ut av hovedstaden Lilongwe. Foto: Tine Poppe for Utviklingsfondet
Last ned bilde
Victor Katchika-Jere ved Utviklingsfondets landkontor i Malawi. Foto: Utviklingsfondet
Victor Katchika-Jere ved Utviklingsfondets landkontor i Malawi. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde
Smittevernstiltak utenfor en av markedene i Lilongwe, Malawi. Foto: Utviklingsfondet.
Smittevernstiltak utenfor en av markedene i Lilongwe, Malawi. Foto: Utviklingsfondet.
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi støtter fattige bønder i deres egen kamp for en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom