Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende

Del

Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.

Ulf Flink, Utviklingsfondets generalsekretær, i Addis Abeba, Etiopia.
Ulf Flink, Utviklingsfondets generalsekretær, i Addis Abeba, Etiopia. Utviklingsfondet

Forslaget til nasjonalbudsjett 2025 legger fram et bistandsbudsjett som utgjør 0,9 % av BNI.

– Det er skuffende å se at regjeringen bryter sitt eget løfte om at 1 % av BNI skal gå til bistand, sier Utviklingsfondets generalsekretær Ulf Flink.

Klimatilpasning og matsikkerhet: ikke tilstrekkelig

Regjeringen foreslår en økning på 230 millioner kroner til matsikkerhet og 99,4 millioner til klimatilpasningstiltak, rettet mot småbønder i Afrika. Likevel er dette langt fra tilstrekkelig til å møte behovene for dem som rammes hardest av klimaendringene.

– Det er positivt med en økning, men den kommer for sent og er ikke stor nok til å møte Norges internasjonale forpliktelser. Vi trenger langsiktig og mer forutsigbar støtte til matsikkerhet og klimatilpasning, for å styrke småbøndene som er mest sårbare for økende ekstremvær og klimakatastrofer, sier Ulf Flink.

Sivilt samfunn reduseres

Mens støtten til matsikkerhet og klimatilpasning økes, reduseres midlene til sivilt samfunn med 100 millioner kroner. Denne reduksjonen kommer i en tid hvor behovet for støtte til lokalsamfunn, rettighetsarbeid og demokratibygging aldri har vært større.

– Ved å redusere bistand til sivilsamfunn setter regjeringen viktige tiltak for menneskerettigheter, demokrati og likestilling i fare. Dette signaliserer en alvorlig nedprioritering av norsk innsats for global rettferdighet, avslutter Flink.

Kontakter

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye