Mercer

Likestillingsrapport: Gode intensjoner er ikke nok

Del
En rapport fra Mercer viser at skandinaviske selskaper er opptatt av likestilling, men mangler verktøy til å få til langsiktig endring. Bare 61 prosent sier kvinner har samme karrieremuligheter som menn.
Mercer: When Women Thrive
Mercer: When Women Thrive

På mandag slapp HR-konsulentselskapet Mercer rapporten When Women Thrive. Rapporten er basert på en undersøkelse om kvinnelig representasjon og likestillingstiltak i 31 av de største selskapene i Skandinavia, inkludert Equinor, Kongsberg Gruppen og Mowi.

Undersøkelsen peker på et gap mellom hva organisasjoner sier og hva de gjør. 94 prosent sier de jobber med å forbedre likestilling på arbeidsplassen, og 74 prosent sier toppledelsen aktivt involverer seg i likestillingsarbeid.

Men bare 55 prosent svarte at de har en dokumentert, mangeårig strategi for å øke kvinnerepresentasjonen, mens 68 prosent satte konkrete, tallfestede mål. 39 prosent sa de hadde egne ansatte med ansvar for likestillingsarbeid.

– Det viser at skandinaviske ledere har gode intensjoner for likestilling. Men gode intensjoner er ikke nok. Du må vite hvor skoen trykker før du kan iverksette gode tiltak, sier Aleksandra Moksnes, konsulent hos Mercer og medforfatter av rapporten.

Les rapporten her: When Women Thrive 2020

Datadreven likestilling

Aleksandra Moksnes mener det området hvor selskaper har størst forbedringspotensial er i å bruke data for å øke kvinnerepresentasjonen.

– Selskaper kommer ofte til oss og ber om hjelp til å rekruttere flere kvinner. Men det kan hende at problemet ikke er manglende rekruttering, men for eksempel at kvinner forlater organisasjonen fordi de ikke blir forfremmet, sier hun.

I undersøkelsen svarte 74 prosent av selskapene at de måler kvinnerepresentasjon for hvert selskapsnivå, og 77 prosent at de måler nyansettelser, forfremmelser og oppsigelser etter kjønn. 70 prosent bruker statistiske metoder for å analysere lønnsforskjeller mellom kjønnene.

De siste skrittene er vanskeligst

Undersøkelsen er en del av en større global undersøkelse av 1.000 selskaper i 54 land. En sentral del av undersøkelsen har vært å kartlegge kvinneandelen i hvert av selskapene, på hvert karrieretrinn. For europeiske selskaper var den samlede kvinneandelen 42 prosent. Men kvinner utgjorde bare 27 prosent av toppledelsen.

Konsulentselskapet har også målt strømmen av nyansettelser, forfremmelser og oppsigelser i hvert selskap, og laget fremskrivninger for hvordan kvinnerepresentasjonen kommer til å utvikle seg. Ifølge rapporten forventer selskapet at kvinneandelen i europeiske selskaper kommer til å øke med 5 prosent de neste ti årene.

– Det er fortsatt langt færre kvinner på toppen enn menn. Selv om likestillingen har kommet langt, ser vi at det er de siste skrittene som er de vanskeligste, og at de ikke går raskt nok, sier Aleksandra Moksnes.

Av de skandinaviske selskapene svarte kun 61 prosent at kvinner har samme mulighet til å nå toppstillinger som menn.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, vennligst kontakt:


Aleksandra Moksnses, konsulent i Mercer Norge
+47 980 40 524
aleksandra.moksnes@mercer.com


Andrew Davy, markedssjef i Mercer Norge
+47 413 70 043
andrew.davy@mercer.com

Bilder

Mercer: When Women Thrive
Mercer: When Women Thrive
Last ned bilde
Aleksandra Moksnes
Aleksandra Moksnes
Last ned bilde

Lenker

Om Mercer

Mercer
Mercer
Harbitzalléen 5
0275 Oslo

https://www.mercer.com/no-no/

Mercer tror på å bygge lysere fremtid ved å omdefinere arbeidsverdenen, omforme pensjons- og investeringsresultater og låse opp ekte helse og velvære. Mercers mer enn 25 000 ansatte er basert i 44 land og firmaet opererer i over 130 land. Mercer er et datterselskap til Marsh & McLennan (NYSE: MMC), verdens ledende profesjonelle serviceselskap innen risiko, strategi og mennesker, med 76 000 kolleger og en årlig omsetning på 17 milliarder dollar. Gjennom sine markedsledende virksomheter, inkludert Marsh, Guy Carpenter og Oliver Wyman, hjelper Marsh & McLennan kunder med å navigere i et stadig mer dynamisk og komplekst miljø. For mer informasjon, besøk www.mercer.no. Følg Mercer Norge på LinkedIn.

Følg pressemeldinger fra Mercer

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mercer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mercer

Island har det beste pensjonssystemet i verden mens Norge faller til 7. plass11.10.2022 06:01:00 CEST | Pressemelding

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) sammenligner 44 pensjonsinntektssystemer, som dekker 65 prosent av verdens befolkning Island topper listen og 5 nordiske land er i topp 10 med Danmark på 3. plass, Finland på 6. plass, Norge på 7. plass og Sverige på 9. plass (Oslo) – Islands pensjonssystem har toppet den 14. årlige Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) for andre gang, mens Norge har falt til 7. plass. Nederland og Danmark har beholdt henholdsvis andre- og tredjeplasser, med Finland (6.) og Sverige (9.) også på topp 10. MCGPI er en omfattende studie av 44 globale pensjonssystemer, som står for 65 prosent av verdens befolkning og sammenligner systemene mot hverandre. Til tross for at Norge har fått andreplass globalt for integritet, er vårt nåværende pensjonssystem fortsatt ikke bærekraftig nok sammenlignet med andre land på toppen av listen. Norge rangerer nå på 15. plass globalt for bærekraft, hvilket viser kun en liten forbedring fra 16. plass i 2021. Nyli

Hong Kong rangerer igjen som den dyreste byen for internasjonale ansatte29.6.2022 09:58:06 CEST | Pressemelding

Hong Kong er igjen verdens dyreste by for internasjonale ansatte, etterfulgt av Zürich (2) og tre andre sveitsiske byer - Genève (3), Basel (4) og Bern (5) Oslo er blant de 10 dyreste byene i Europa for expater og klatrer til 27. plass globalt København er den dyreste byen i Norden for internasjonale ansatte, rangert på 11. plass globalt, mens Stockholm er den rimeligste byen og faller til 87. plass i 2022 Internasjonale oppdragsmønstre utvikler seg som følge av valutakurs- og inflasjonsvariasjoner samt økningen av fjernarbeid og fleksible arbeidsordninger Oslo, 29. juni 2022 I dag lanserte Mercer sin Levekostnadsundersøkelse (Cost of Living Survey) for 2022, som rangerer 227 av verdens dyreste byer for internasjonale ansatte. Mens Hong Kong forblir i topplasseringen, utgjør Zürich (2) og tre andre sveitsiske byer - Genève (3), Basel (4) og Bern (5) - de fem dyreste stedene i verden for expater. Oslo er rangert som den 9. dyreste byen i Europa, og klatret til 27. plass globalt (fra 32.

Norge klatrer til 5. plass på listen over verdens beste pensjonssystemer, men har et kjønnspensjonsgap på 27% ifølge Global Pension Index19.10.2021 15:03:37 CEST | Pressemelding

Mercer CFA Institute Global Pension Index plasserer nykommer Island på toppen av listen og Norge på 5.-plass. Men, Norge har et pensjonsgap mellom kvinner og menn på hele 27 prosent, noe som plasserer oss som på en 20. plass på indeksen når det gjelder forskjell i pensjon for kvinner og menn. Indeksen sammenligner 43 pensjonsinntektssystemer, som dekker to tredjedeler av verdens befolkning

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye