Mercer

Island har det beste pensjonssystemet i verden mens Norge faller til 7. plass

Del
  • Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) sammenligner 44 pensjonsinntektssystemer, som dekker 65 prosent av verdens befolkning
  • Island topper listen og 5 nordiske land er i topp 10 med Danmark på 3. plass, Finland på 6. plass, Norge på 7. plass og Sverige på 9. plass

(Oslo) – Islands pensjonssystem har toppet den 14. årlige Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) for andre gang, mens Norge har falt til 7. plass. Nederland og Danmark har beholdt henholdsvis andre- og tredjeplasser, med Finland (6.) og Sverige (9.) også på topp 10. MCGPI er en omfattende studie av 44 globale pensjonssystemer, som står for 65 prosent av verdens befolkning og sammenligner systemene mot hverandre.

Til tross for at Norge har fått andreplass globalt for integritet, er vårt nåværende pensjonssystem fortsatt ikke bærekraftig nok sammenlignet med andre land på toppen av listen. Norge rangerer nå på 15. plass globalt for bærekraft, hvilket viser kun en liten forbedring fra 16. plass i 2021.

Nylige reformer av den norske folketrygden har forsøkt å bedre dette. Imidlertid leverte den norske pensjonskommisjonen som ble opprettet i 2020 en rapport i juni 2022 som fastslo at dagens pensjonsregler ikke er bærekraftige. Mens den store pensjonsreformen fra 2011 for eksempel hadde som mål å gjøre pensjonsreglene mer fleksible og gjøre det mulig å jobbe lenger, er det behov for flere endringer for å forbedre pensjonssystemets sosiale bærekraft. Med Norges raskt aldrende befolkning fremmet kommisjonen tre forslag – økning av folkepensjonsalderen; at minsteytelser følger den generelle velstandsutviklingen, og at uføre er sikret en rimelig alderspensjon. Men noen av disse endringene vil medføre betydelige ekstrakostnader i årene fremover.

I tillegg har overgangen fra ytelsespensjon (DB)-ordninger til innskuddspensjon (DC)-ordninger i arbeidsgiverordninger i Norge ført til at enkeltpersoner har et stadig større økonomisk ansvar for å sikre seg en trygg pensjonisttilværelse.

"Etter reformen av Egen Pensjonskonto i 2021, som innebærer at all sparing i pensjonsordninger fra nåværende og tidligere arbeidsgivere er samlet på én konto, har ansatte nå mer ansvar og kontroll enn noen gang før," sa Tor Olsen, kunderådgiver i Mercer Marsh Benefits.

"Dette kombinert med utfordringer i folketrygden, økende inflasjon og levekostnader vil bety at det er et økende press på den enkelte for å opparbeide tilstrekkelig sparing ved pensjonsalder," sa Olsen.

Presidenten i CFA Society Norway, Erlend Fredriksen, samstemte. «Det var allerede nødvendig med et betydelig stykke arbeid for å forbedre pensjonsutfallet i Norge, men det siste året har gjort dette enda mer utfordrende. Globalt har vi gått fra et langvarig, lavt rentemiljø til høye inflasjonsrater og mangedobling av renten i enkelte markeder. Både CFA Institute og CFA Society Norway mener at de som arbeider i finans har mulighet til å bidra positivt til samfunnet gjennom å støtte mennesker gjennom denne komplekse perioden, og rapporten gir innsikt i hvordan Norge og andre systemer globalt må tilpasse seg,» sa Fredriksen.

Seniorpartner i Mercer og hovedforfatter av studien, Dr. David Knox, tilbød et globalt perspektiv og fremhevet viktigheten av sterke pensjonsordninger i lys av økende usikkerhet eksternt.

«Enkeltpersoner har tatt på seg mer ansvar for pensjonssparingene sine en god stund; midt i høye inflasjonsnivåer, stigende renter og større usikkerhet om økonomiske forhold, gjør de det i et stadig mer komplekst og volatilt miljø. Til tross for forskjeller i sosial, politisk, historisk eller økonomisk påvirkning på tvers av geografiske områder, er mange av disse utfordringene universelle. Og selv om de nødvendige reformene kan ta tid og krever nøye overveielse, må beslutningstakere gjøre alt de kan for å sikre at pensjonsordninger støttes, utvikles og er godt regulert,» sa Dr. Knox.

Skiftet til innskuddspensjon (DC) pensjonsordning øker usikkerheten for pensjonister

Ettersom arbeidsgivere fortsetter å gå bort fra den økonomiske sikkerheten som har blitt tilbudt i DB-planer, bærer enkeltpersoner risikoen og mulighetene både før og etter pensjonering. I motsetning til DB-planer hvor en person mottar vanlige inntektsbetalinger resten av livet ved pensjonering, gir DC-planer vanligvis enkeltpersoner et engangsbeløp når de pensjoneres. I tillegg vurderer mange regjeringer å redusere nivået av økonomisk støtte under pensjonering for å sikre landets økonomiske bærekraft på lengre sikt.

Resultatet er at mange enkeltpersoner ikke lenger vil være i stand til å stole på betydelig økonomisk støtte fra sine tidligere arbeidsgivere og/eller myndigheter i løpet av pensjonsårene sine. Derfor er det nødvendig at enkeltpersoner tar de beste økonomiske avgjørelsene ved pensjonering for å maksimere verdien av deres tilgjengelige DC-pensjonsmidler. På samme måte som diversifisering er en viktig del av enhver investeringsordning, kan enkeltpersoner også ha mål om å diversifisere pensjonssparingen sin mellom vanlig inntekt, god beskyttelse av og tilgang til kapital, samt ulike kilder til økonomisk støtte, inkludert statlige, private pensjoner og individuell sparing.

"Husholdninger må vurdere hva den rette balansen er mellom å motta en stabil inntekt, tilgang til litt kapital og beskyttelse mot fremtidige risikoer, med tanke på de mange usikkerhetene pensjonister står overfor," sa Dr. Knox.

"Det er avgjørende at vi forstår hvorvidt pensjonsinntektssystemene rundt omkring i verden vil være i stand til å møte behovene og forventningene til lokalsamfunnene deres i løpet av de neste tiårene," fortsatte han. "Det er ikke noe enkelt eller perfekt svar på dette – det beste systemet er det som hjelper enkeltpersoner å opprettholde sin tidligere livsstil som pensjonist. Regjeringer, arbeidsgivere, beslutningstakere og pensjonsindustrien bør bruke hele spekteret av produkter og retningslinjer som er tilgjengelige slik at enkeltpersoner kan pensjonere seg med verdighet, selvtillit og økonomisk sikkerhet.»

De viktige tallene

Island hadde den høyeste samlede indeksverdien (84,7), tett fulgt av Nederland (84,6) og Danmark (82,0). Thailand hadde den laveste indeksverdien (41,7).

Indeksen bruker det vektede gjennomsnittet av delindeksene for tilstrekkelighet, bærekraft og integritet. For hver delindeks var systemene med de høyeste verdiene Island for tilstrekkelighet (85,8) og bærekraft (83,8), og Finland for integritet (93,3). Systemene med lavest verdier på tvers av delindeksene var India for tilstrekkelighet (37,6), Østerrike for bærekraft (22,7) og Filippinene for integritet (30,0).

Sammenlignet med 2021 viste Mexico størst forbedring som følge av pensjonsreform, hvilket forbedret resultatene for enkeltpersoner og pensjonsregulering. 

Om Mercer CFA Institute Global Pension Index 
Global Pension Index sammenligner pensjonsinntektssystemer rundt om i verden, fremhever mangler i systemene og foreslår mulige reformområder som vil gi mer tilstrekkelige og bærekraftige pensjonsytelser. 

Global Pension Index er et samarbeidsforskningsprosjekt sponset av CFA Institute, en global foreningen av investeringsfagfolk, i samarbeid med Monash Centre for Financial Studies (MCFS), en del av Monash Business School ved Monash University, og Mercer, en global leder innen omdefinering av arbeidslivet og om definering av pensjons- og investeringsresultater. 

I år sammenligner Global Pension Index 44 pensjonsinntektssystemer over hele verden og dekker to tredjedeler (65 %) av verdens befolkning. Den globale pensjonsindeksen for 2022 inneholder et nytt system – Portugal.

Global Pension Index bruker det vektede gjennomsnittet av delindeksene for tilstrekkelighet, bærekraft og integritet til å måle hvert pensjonssystem mot mer enn 50 indikatorer. 

Hvis du vil ha mer informasjon om Mercer CFA Institute Global Pension Index,kan du klikke her. 

Klikk her for å lese våre viktige merknader.

Kontakter

Bilder

Om Mercer

Mercer
Mercer
Harbitzalléen 5
0275 Oslo

https://www.mercer.com/no-no/

Mercer tror på å bygge bedre fremtider ved å redefinere arbeidsverdenen, omforme pensjons- og investeringsresultater og åpne muligheter for god helse og velvære. Mercer har rundt 25 000 ansatte som er basert i 43 land og firmaet opererer i 130 land. Mercer er en del av Marsh McLennan (NYSE: MMC), verdens ledende profesjonelle servicefirma innen risiko, strategi og mennesker, med 85 000 kolleger og en årlig omsetning på rundt 20 milliarder dollar. Gjennom de marketledende bedriftene MarshGuy Carpenter og Oliver Wyman, hjelper Marsh McLennan klienter med å navigere et miljø som stadig blir mer dynamisk og komplekst. For mer informasjon, besøk www.mercer.no. Følg gjerne også Mercer Norge på LinkedIn.

Følg pressemeldinger fra Mercer

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mercer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mercer

Hong Kong rangerer igjen som den dyreste byen for internasjonale ansatte29.6.2022 09:58:06 CEST | Pressemelding

Hong Kong er igjen verdens dyreste by for internasjonale ansatte, etterfulgt av Zürich (2) og tre andre sveitsiske byer - Genève (3), Basel (4) og Bern (5) Oslo er blant de 10 dyreste byene i Europa for expater og klatrer til 27. plass globalt København er den dyreste byen i Norden for internasjonale ansatte, rangert på 11. plass globalt, mens Stockholm er den rimeligste byen og faller til 87. plass i 2022 Internasjonale oppdragsmønstre utvikler seg som følge av valutakurs- og inflasjonsvariasjoner samt økningen av fjernarbeid og fleksible arbeidsordninger Oslo, 29. juni 2022 I dag lanserte Mercer sin Levekostnadsundersøkelse (Cost of Living Survey) for 2022, som rangerer 227 av verdens dyreste byer for internasjonale ansatte. Mens Hong Kong forblir i topplasseringen, utgjør Zürich (2) og tre andre sveitsiske byer - Genève (3), Basel (4) og Bern (5) - de fem dyreste stedene i verden for expater. Oslo er rangert som den 9. dyreste byen i Europa, og klatret til 27. plass globalt (fra 32.

Norge klatrer til 5. plass på listen over verdens beste pensjonssystemer, men har et kjønnspensjonsgap på 27% ifølge Global Pension Index19.10.2021 15:03:37 CEST | Pressemelding

Mercer CFA Institute Global Pension Index plasserer nykommer Island på toppen av listen og Norge på 5.-plass. Men, Norge har et pensjonsgap mellom kvinner og menn på hele 27 prosent, noe som plasserer oss som på en 20. plass på indeksen når det gjelder forskjell i pensjon for kvinner og menn. Indeksen sammenligner 43 pensjonsinntektssystemer, som dekker to tredjedeler av verdens befolkning

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye