Like næringsrik som hjemmelaget
Med andre ord er det ingenting i veien for å erstatte et eller flere av ukas måltider med industriprodusert ferdigmat. Forskere ved Nofima har analysert lys lapskaus fra Fjordland, og sammenholdt funnene med den samme lapskausen laget hjemme på kjøkkenet.
På 17 av 18 analyseparametre skårer de to rettene nøyaktig likt, hvilket gjør at forskerne kan konkludere med at det ved bruk av varmebehandling med Sous vide og Shaka-autoklavering ikke er vesentlige forskjeller i næringsinnholdet om du kjøper lapskausen ferdig i skål, eller lager den selv.
Skånsom tilberedning
– Teknologien som i dag brukes under produksjon av denne type ferdigmat er skånsomme mot næringsstoffene i råvarene som brukes. Faktisk er det en risiko for at du hjemme på kjøkkenet overkoker grønnsaker, eller lar være å bruke det vitaminrike kokevannet underveis i matlagingen, og dermed mister viktige næringsstoffer, sier seniorforsker Jan Thomas Rosnes, som har utført forskningen sammen med seniorforsker Dagbjørn Skipnes og rådgiver Ida Synnøve Grini.
Når produktet blir emballert før varmebehandling blir vitamintapet i det endelige produktet lavere. Når det gjelder smak og kvalitet er det forsket mye på «sous vide»-teknikken. Ved siden av den relativt milde varmebehandlingen av råvarene, blir alle næringsstoffene bevart inne i selve kokeposen. Sous vide er etter hvert mye brukt ved storkjøkken, sykehus og sykehjem. Rent kulinarisk er metoden så anerkjent at gourmetkokker verden over bruker den i sine restaurantkjøkken. Slik øker de næringsinnholdet og bevarer smaker bedre enn det de klarer ved tradisjonell matlaging.
Reduserer innholdet av vitamin B og vitamin C
Spesielt vannløselige vitaminer som B- og C-vitamin kan gå tapt når råvarer varmes opp, og C-vitamin tåler minst varme. En tredel av C-vitamininnholdet forsvinner om grønnsakene kokes i vann i fem minutter. Fettløselige vitaminer, inkludert A, D, E og K påvirkes ikke av varme. Det betyr at grønnsaker som gulrøtter og produkter som vitaminberiket melk kan tilberedes med varme uten å miste vesentlig næringsverdi.
Noen av de mest lovende resultatene ble oppnådd med hjelp av Shaka-autoklavering, der det er mye raskere oppvarming. Nofima er det eneste forskningsinstituttet her i landet som har en slik autoklav, og i prosessen tar man blant annet også bedre vare på matens utseende og farge. En vanlig industriell autoklav har ikke de samme egenskapene.
Kjølelagring går greit
Det har tidligere vært mangel på analytisk dokumentasjon på hvordan industriproduserte ferdigretter bevarer næringsstoffene. Hovedmålet med Nofimas forskning har vært å dokumentere hvilken betydning varmebehandlingen og lagringen har på et eksempelprodukt i skålpakning fra Fjordland. Lapskaus ble valgt fordi den inneholder så mange ulike komponenter.
Forskningen som nå er gjort er delfinansiert mellom Fjordland AS og Fjordkjøkken AS, som har stått for 60 prosent, mens VRI Rogaland (Rogaland Fylkeskommune) har bidratt med resten av finansieringen.
Nofima har også undersøkt hvor vidt næringsinnholdet i pakningen påvirkes av kjølelagring i inntil fem uker, men finner at det er lite nedgang av næringsinnhold på produktene om de lagres kaldt.
Viktig er det likevel at maten tilberedes etter anvisning på pakken, slik at man ikke forringer næringsinnholdet når man varmer opp maten.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas RosnesSeniorforsker
Tel:+47 901 72 816thomas.rosnes@nofima.noLidunn Mosaker BogeKommunikasjonsleder Fiskeri, industri og marked
Tel:480 68 202lidunn.boge@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Lighting up marine organisms11.11.2024 10:31:37 CET | Press release
Animals that are experiencing physical damage or early signs of stress can be visually identified using excitation light that induces fluorescence, research at Nofima shows.
Usynlig lys som velferdsindikator11.11.2024 10:22:15 CET | Pressemelding
Dyr som lever med en fysisk skade eller har usynlige tegn på stress kan identifiseres visuelt ved hjelp av fluorescerende lys, viser forskning fra Nofima.
Forskere vil ha elever med i kampen for å redde tareskogen11.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Sammen med 4. klassinger skal Philip James og Oda Bjørnsborg jakte på den forsvunne tareskogen. De skal besøke barneskoler for å gjøre elever nysgjerrig på tang, tare, kråkeboller og den skjøre balansen i havets økosystem.
Rekordår for sjømatnæringen – Vestland og Nordland topper lista7.11.2024 14:00:00 CET | Pressemelding
Fjoråret ble et rekordår for norsk sjømatnæring. De totale verdiskapingene og ringvirkningene var på 139 milliarder kroner. Vestland og Nordland sto for totalt 49 av de milliardene, tett fulgt av Møre og Romsdal og Trøndelag.
Fiskevelferd i møte med ny teknologi: Invitasjon til dialogmøte4.11.2024 09:57:12 CET | Pressemelding
Er du opptatt av fiskevelferd og ny teknologi i oppdrettsnæringen? Da oppfordrer vi deg til å delta på dialogmøte 4. desember under Tekmar-konferansen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom