
LHBT-personer opplever oftere trusler og hatytringer
Mer enn én av fem LHBT-personer sier at de er blitt utsatt for hatytringer det siste året, mens 15 prosent har blitt utsatt for konkrete trusler, viser en ny undersøkelse som publiseres i dag.

En ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning kartlegger erfaringer med og konsekvenser av hatefulle ytringer blant lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT-personer) spesielt og den øvrige befolkningen generelt.
– Dette er den mest omfattende kartleggingen av denne tematikken i Norge, og resultatene viser at LHBT-personer i klart større grad enn andre oppgir å ha mottatt nedsettende kommentarer, hatefulle ytringer eller konkrete trusler i løpet av det siste året, sier ISF-forskerne Audun Fladmoe og Marjan Nadim. De har skrevet rapporten på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Flere har opplevd trusler
Forskerne har gjennomført en spørreundersøkelse blant 409 LHBT-personer og 1315 personer fra den øvrige befolkningen. Deltakerne ble blant annet spurt om de i løpet av de siste tolv månedene har blitt utsatt for eller observert ytringer av ulik alvorlighetsgrad, og om hva konsekvensene av dette var for dem.
Så mye som 15 prosent av LHBT-personene oppga at de hadde blitt utsatt for konkrete trusler det siste året, mot 4 prosent i den øvrige befolkningen. Blant LHBT-personene svarte 23 prosent at de hadde blitt utsatt for hatefulle ytringer, mens 36 prosent sa at de hadde opplevd nedsettende kommentarer i løpet av det siste året. Blant den øvrige befolkningen var de tilsvarende tallene henholdsvis 10 og 18 prosent.
– Undersøkelsen måler erfaringer med det personene selv opplever som trusler eller hatytringer, og her vil det være subjektive forskjeller fra person til person. Det er imidlertid et gjennomgående trekk i undersøkelsen at en betydelig større andel av LHBT-personer forteller at de opplever ubehagelige eller truende ytringer både på nett og ansikt til ansikt, forteller Fladmoe og Nadim.
Skaper utrygghet
Internett er den arenaen hvor flest LHBT-personer opplever å ha mottatt det de opplever som hatefulle ytringer, etterfulgt av arbeidsplassen.
– LHBT-personer oppgir å bli utsatt for hatefulle ytringer oftere enn den øvrige befolkningen på alle arenaene det spørres om, inkludert sosiale medier, arbeidsplassen, offentlig transport og i nabolaget, utdyper Fladmoe og Nadim.
36 prosent av LHBT-personene sier at de har vært utsatt for seksualiserte ytringer som de opplevde som nedsettende i løpet av det siste året, mens det samme gjelder 8 prosent av den øvrige befolkningen. 16 prosent sier at de har vært utsatt for ytringer om at de «ikke burde vært født» eller «ikke har rett til å leve», mot 3 prosent i befolkningen for øvrig.
Blant dem som rapporterer at de er blitt utsatt for hatefulle ytringer, svarer LHBT-personer i større grad at dette har gjort at de de har følt seg utrygge.
– Dette samsvarer med funn i tidligere undersøkelser, og viser at hatytringer kan ha større konsekvenser for minoritetsgrupper, og at de i større grad enn andre avstår fra å delta i offentlige debatter i frykt for å hetses, sier Audun Fladmoe og Marjan Nadim.
Kontakter
Audun FladmoeForsker, Institutt for samfunnsforskning
Tel:924 82 023audun.fladmoe@samfunnsforskning.noMarjan NadimForsker, Institutt for samfunnsforskning
Tel:916 09 108marjan.nadim@samfunnsforskning.noHallvard KvaleKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 976 90 076hallvard.kvale@samfunnsforskning.noBilder
Om Institutt for samfunnsforskning
Institutt for samfunnsforskning er en uavhengig, ikke-kommersiell stiftelse i Oslo.
Siden opprettelsen i 1950 har instituttet spilt en avgjørende rolle for utviklingen av norsk samfunnsforskning.
Vi søker å skape et bredt fagmiljø uten skarpe grenser mellom grunnforskning og anvendt forskning. Målet er å frambringe kunnskap og forståelse på områder som er viktige for samfunnsutviklingen og arbeide i nær tilknytning til den internasjonale forskningsfronten.
Følg pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Institutt for samfunnsforskning på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning
Ny rapport: Hvorfor velger vi så ofte kjønnsdelte utdanninger og yrker?1.4.2019 08:35:51 CEST | Pressemelding
Ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning sammenfatter forskningen på kjønnsforskjeller i utdanning og arbeidsliv.
Hva tenker barn om delt bosted?17.1.2019 08:23:41 CET | Pressemelding
Ny rapport undersøker barns erfaringer med delt bosted, og samarbeidsforholdet mellom foreldre som velger denne samværsformen.
Økt fedrekvote ga ikke mer likestilling i arbeidslivet15.11.2018 07:23:10 CET | Pressemelding
Utvidelse av fedrekvoten fra 6 til 10 uker førte til at fedre var mer hjemme, men ga liten effekt på mødrenes lønn og karriere. Det viser en ny rapport fra Institutt fra samfunnsforskning, som publiseres i dag.
Ny rapport: Anbefaler nye krav til botiltak for unge28.9.2018 08:27:18 CEST | Pressemelding
Kun en femdel av barnevernslederne i ny undersøkelse sier seg helt enig i at unge som bor i kommunale botiltak får tilstrekkelig oppfølging. Forskerne kommer med klare anbefalinger for å bedre kvaliteten på tilbudet.
Ny rapport: Ildsjelene dominerer fortsatt norsk frivillighet14.8.2018 09:48:34 CEST | Pressemelding
En gruppe ildsjeler gjør hele 69 prosent av det frivillige arbeidet i Norge, viser ny forskningsrapport. Funnene presenteres under Arendalsuka i dag.