Lerstang Kylling med 100% soyafritt fôr
Gårdsand i Vestfold, som produserer Lerstang Kylling for MENY, har i samarbeid med Vestfoldmøllene i flere år forsket på fôr-råvarer som kan erstatte importert soya. Målet har vært å finne en løsning basert på lokale råvarer. I tillegg har dyrevelferd og smaksopplevelse vært ufravikelige krav.
- Fra et bærekraftperspektiv har det vært avgjørende for oss å kutte ut importert soya. Vi ønsker ikke å bidra til avskoging i Brasil. For oss hjelper det ikke at soyaen er sertifisert. Det er mange gråsoner i næringen, noe som gjøre at vi ikke ønsker å være tilknyttet den på noen måte. Fraktveien er dessuten lang. Vi vil ha bærekraftig og mest mulig lokalprodusert fôr, sier May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand.
Blant første i Norge og Europa
MENY kjenner ikke til noen andre produsenter i Norge som går ut mot kunder og garanterer 100% soyafritt fôr på et helhetlig kyllingkonsept. Regnskogfondet kjenner heller ikke til eksempler på dette fra storskala kylling-produsenter i Europa.
- At Gårdsand har lykkes med å kutte ut soya i fôret i Lerstang Kylling er spennende utvikling. Det nye fôret er et tydelig tegn på at selskaper vurderer soya som uforenlig med å drive bærekraftig produksjon av kylling. Så lenge soyaindustrien i Brasil nekter å stanse den pågående avskogingen, synes vi Gårdsand gjør klokt i å velge råvarer og råvareleverandører uten avskogingsrisiko, sier seniorrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet. Hun understreker at hun er glad for at Gårdsand ikke ser på sertifisert soya som en tilstrekkelig garanti mot avskoging.
Forskning på soya-alternativer har foregått hos Gårdsand i mange år, med styrket intensitet fra høsten 2019. Testing har skjedd gradvis og skånsomt for å ivareta dyrevelferden, også fordi soya er spesielt gunstig i kyllingens første leveuker. Tett og godt samarbeid og geografisk nærhet til Vestfoldmøllene har vært avgjørende.
- MENY har også spilt en viktig rolle som pådriver og rådgiver, sier Varlid Aarvold.
Det nye fôret består av et bredt spekter av råvarer, som åkerbønner, fôrhvete, bygg og rapsfrø, og selve soyaen er erstattet med vegetabilske proteinkilder.
- Fôret er basert på lokale råvarer fra Vestfold. Grunnet kort vekstsesong i Norge for soya-erstatningene må vi dessverre importere noe av dette fra Europa. Nå som testing er over, kan vi planlegge bestilling og øke norskandelen også her. Vi ønsker å komme opp i en total norskandel på fôret på godt over 90 prosent, sier Varlid Aarvold.
Bærekraftige valg for forbrukerne
Med fokus på dyrevelferd og spisekvalitet, lanserte MENY i 2016 Lerstang Kylling sammen med Gårdsand og bonden Aadne Søyland. Lerstang Kylling er av rasen Ranger Gold, en saktevoksende rase som lever dobbelt så lenge som vanlig kylling. At kyllingen lever lenger gir også bedre smak og mer delikat kjøtt.
-I MENY er vi stolte over at vi med Lerstang Kylling går foran og kutter soya helt ut. Vi er opptatt av et bærekraftig landbruk og ønsker å gi våre kunder mulighet til å ta bærekraftige valg i våre butikker, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.
I dag har MENY 18 ulike Lerstang-produkter i butikk (lår, bryst, vinger, confit, sousvide, hel, stekt/skivet og flatbird).
For mer informasjon, vennligst kontakt:
May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand, tlf. 98442504, may@gaardsand.no
Ida Breckan Claudi, seniorrådgiver i Regnskogfondet, tlf. 474 17 174, idac@rainforest.no
Beate Menes Ditriksen, salgssjef kraftfôr i Vestfoldmøllene, tlf. 98455292, beate@vestfold.norgesfor.no
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY, tlf. 922 63 314, einar.gundersen@meny.no
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom