MENY

Lerstang Kylling med 100% soyafritt fôr

Del

Som første storskala-produsent i norsk dagligvare, har Gårdsand nå et helhetlig kyllingkonsept med fôr helt fritt for importert soya. Alle Lerstang-produktene i MENY er laget av kyllinger som får et mer lokalt og bærekraftig fôr. Regnskogfondet hyller initiativet og nybrottsarbeidet.

Gårdsand i Vestfold, som produserer Lerstang Kylling for MENY, har i samarbeid med Vestfoldmøllene i flere år forsket på fôr-råvarer som kan erstatte importert soya. Målet har vært å finne en løsning basert på lokale råvarer. I tillegg har dyrevelferd og smaksopplevelse vært ufravikelige krav.

- Fra et bærekraftperspektiv har det vært avgjørende for oss å kutte ut importert soya. Vi ønsker ikke å bidra til avskoging i Brasil. For oss hjelper det ikke at soyaen er sertifisert. Det er mange gråsoner i næringen, noe som gjøre at vi ikke ønsker å være tilknyttet den på noen måte. Fraktveien er dessuten lang. Vi vil ha bærekraftig og mest mulig lokalprodusert fôr, sier May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand.

Blant første i Norge og Europa
MENY kjenner ikke til noen andre produsenter i Norge som går ut mot kunder og garanterer 100% soyafritt fôr på et helhetlig kyllingkonsept. Regnskogfondet kjenner heller ikke til eksempler på dette fra storskala kylling-produsenter i Europa. 

- At Gårdsand har lykkes med å kutte ut soya i fôret i Lerstang Kylling er spennende utvikling. Det nye fôret er et tydelig tegn på at selskaper vurderer soya som uforenlig med å drive bærekraftig produksjon av kylling. Så lenge soyaindustrien i Brasil nekter å stanse den pågående avskogingen, synes vi Gårdsand gjør klokt i å velge råvarer og råvareleverandører uten avskogingsrisiko, sier seniorrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet. Hun understreker at hun er glad for at Gårdsand ikke ser på sertifisert soya som en tilstrekkelig garanti mot avskoging.

Forskning på soya-alternativer har foregått hos Gårdsand i mange år, med styrket intensitet fra høsten 2019. Testing har skjedd gradvis og skånsomt for å ivareta dyrevelferden, også fordi soya er spesielt gunstig i kyllingens første leveuker. Tett og godt samarbeid og geografisk nærhet til Vestfoldmøllene har vært avgjørende.
- MENY har også spilt en viktig rolle som pådriver og rådgiver, sier Varlid Aarvold.

Det nye fôret består av et bredt spekter av råvarer, som åkerbønner, fôrhvete, bygg og rapsfrø, og selve soyaen er erstattet med vegetabilske proteinkilder.

- Fôret er basert på lokale råvarer fra Vestfold. Grunnet kort vekstsesong i Norge for soya-erstatningene må vi dessverre importere noe av dette fra Europa. Nå som testing er over, kan vi planlegge bestilling og øke norskandelen også her. Vi ønsker å komme opp i en total norskandel på fôret på godt over 90 prosent, sier Varlid Aarvold.

Bærekraftige valg for forbrukerne
Med fokus på dyrevelferd og spisekvalitet, lanserte MENY i 2016 Lerstang Kylling sammen med Gårdsand og bonden Aadne Søyland. Lerstang Kylling er av rasen Ranger Gold, en saktevoksende rase som lever dobbelt så lenge som vanlig kylling. At kyllingen lever lenger gir også bedre smak og mer delikat kjøtt.

-I MENY er vi stolte over at vi med Lerstang Kylling går foran og kutter soya helt ut. Vi er opptatt av et bærekraftig landbruk og ønsker å gi våre kunder mulighet til å ta bærekraftige valg i våre butikker, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.

I dag har MENY 18 ulike Lerstang-produkter i butikk (lår, bryst, vinger, confit, sousvide, hel, stekt/skivet og flatbird).

 

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:
May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand, tlf. 98442504, may@gaardsand.no
Ida Breckan Claudi, seniorrådgiver i Regnskogfondet, tlf. 474 17 174, idac@rainforest.no
Beate Menes Ditriksen, salgssjef kraftfôr i Vestfoldmøllene, tlf. 98455292, beate@vestfold.norgesfor.no
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY, tlf. 922 63 314, einar.gundersen@meny.no

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand
May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand
Last ned bilde
Ida Breckan Claudi, seniorrådgiver i Regnskogfondet
Ida Breckan Claudi, seniorrådgiver i Regnskogfondet
Last ned bilde
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY
Last ned bilde
Alle produktene er merket med "100% soyafritt" og "ta vare på regnskogen".
Alle produktene er merket med "100% soyafritt" og "ta vare på regnskogen".
Last ned bilde

Om MENY

MENY
MENY
Karenslyst alle 12-14
0213 Oslo

21 61 20 00http://www.meny.no

MENY er Norges største supermarkedkjede med 184 butikker og en omsetning på 21,3 MRD i 2020. Hos MENY får kundene alt påhandlelisten, inkludert ferskvare. Vi skaper matglede og gir våre kunder den beste handleopplevelsen ved å ha stort utvalg, god kvalitet, matfaglige medarbeidere, høy personlig service – samt muligheter for gode kjøp gjennom hundrevis av billige varer. MENY - som også tilbyr det samme utvalget til de samme prisene levert hjem på døra (meny.no) - er en del av NorgesGruppen.

Følg pressemeldinger fra MENY

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MENY

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom