Lån til bolig: Ikke lyv om gjelden din
Norske reguleringer gjør det vanskelig for unge å skaffe lån til bolig. Flere forsøker å ta en snarvei ved hjelp av et lån uten sikkerhet. For de som unnlater å informere om dette i søknaden kan konsekvensene bli alvorlige.

Ifølge boliglånsforskriften må de som søker om boliglån stille med en egenandel på 15 prosent av kjøpesummen. Kravet gjør at en rekke unge boligkjøpere strever med å komme seg inn på markedet.
Lyver om gjeld
Blant de som søker om boliglån er det flere som lyver om hvor mye gjeld de allerede sitter med. BN Bank oppgir å ha funnet betydelige avvik mellom gjeldsregisterets opplysninger og de tallene som oppgis i noen søknader.
Ifølge personmarkedsdirektør Endre Jo Reite i BN Bank, tar disse individene en stor sjanse. I en kommentar til Dagens Næringsliv sier han at alle som forsøker å holde tilbake opplysninger om sin egen gjeld i verste fall kan stilles strafferettslig ansvarlig for handlingene sine.
Tidligere var det mulig å "pynte" på sannheten om sin egen gjeldssituasjon fordi bankene ikke kunne ettergå påstandene.
Undersøkelser gjort av banken tyder på at hver tiende unge lånesøker benytter forbrukslån til å dekke inn egenandelen, og noen unnlater å fortelle om dette når de søker.
Avdekker gjeld
De norske gjeldsregistrene er bankenes nyeste verktøy for å evaluere økonomien til alle som søker om finansiering.
Inntil nylig var det kun lån med sikkerhet som dukket opp i offentlige databaser, slik som løsøreregisteret (drevet av Brønnøysundregistrene) og grunnboken til Statens Kartverk.
Med innføringen av et nytt register for usikret gjeld i 2019 har dette blitt tilnærmet umulig å skjule, inklusive gjelden som stammer fra både forbrukslån og kredittkort.
Evry og Finans Norge er to av operatørene som har fått lisens av myndighetene til å føre oversikt over hvor mye usikret gjeld den enkelte låntaker sitter med. Registrene omfatter alle usikrede kreditter, altså gjeld som ikke er beskyttet av pant i eiendom eller personlige eiendeler.
Bankenes tilgang til registrene har allerede fått følger for mange lånesøkere. Enkelte banker forteller om en dobling i antallet avslag på lånesøknader.
Dyr løsning
Boliglånsrenten har ligget lavt i flere år, men det samme kan ikke sies om rentene på forbrukslån.
De høye rentene er en viktig årsak til at mange eksperter advarer mot å benytte finansieringsformen som en inngangsbillett til boligmarkedet.
Skal man kjøpe en bolig til 2 millioner kroner trenger man 300.000 kroner i egenkapital. Velger man å finansiere beløpet med et forbrukslån kan det månedlige terminbeløpet fort overstige 7.000 kroner. Dette kommer på toppen av renter og avdrag man skal betale på boliglånet.
Sparing eller kausjon
Mange unge boligkjøpere opplever dette kravet som nærmest uoverkommelig. Prisstigningen spiser opp fordelene med å spare penger, til tross for insentivordninger som BSU og Husbankens tilbud om startlån.
Noen ender opp med å søke økonomisk hjelp av foreldre eller øvrig familie i form av kausjon.
Blant de som mangler økonomisk ressurssterke familiemedlemmer kan derimot et lån uten sikkerhet fremstå som en fristende løsning.
Fakta om lån uten sikkerhet i Norge |
Består av gjeld fra forbrukslån, kredittkort og andre finansieringsformer. Kunden behøver ikke å stille med sikkerhet. |
Har en effektiv rente som varierer mellom ca. 8% og 40% hos de største aktørene. Det finnes unntak hvor noen mikrolån og smslån har en rente på opp mot 1.000%. Kilde: Billigeforbrukslån.no. |
Norske myndigheter har unnlatt å innføre prisregulering i form av et rentetak, til tross for lignende tiltak i andre land (inkl. Finland). |
Nøkkelord
Bilder

Om Leading Web Solutions
Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.
Følg saker fra Leading Web Solutions
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Leading Web Solutions
Leiebil i København gir deg unike opplevelser26.2.2021 11:00:00 CET | Aktuelt
Det er fortsatt usikkert hvordan korona-reglene vil slå ut for sommerferien i år. Likevel er det stor sjanse for at vi kan dra på besøk til nordiske naboland som Danmark. Leier du en bil i København står opplevelsene i kø. Da når du de mest kjente attraksjonene, og de unike naturopplevelsene.
Gode tips til valg av kredittkort26.2.2021 11:00:00 CET | Aktuelt
Det å ha et kredittkort gir deg mange fordeler. Før du velger hvilket som passer deg best bør du lese disse rådene. Hvis du ikke er vant til å ha kreditt, bør du først og fremst tenke over hvor god du er til å holde kontroll over privatøkonomien din.
Avdragsfrihet under korona-krisen26.2.2021 11:00:00 CET | Aktuelt
Rekordmange nordmenn har søkt om avdragsfrihet på sine lån under korona-krisen. Det kan være en god hjelp i en kortsiktig vanskelig situasjon. Vi ser her på hva avdragsfrihet vil si, og hva det vil koste deg. Vi forklarer også når du bør vurdere å søke om utsettelse på betaling av avdrag på lånet ditt.
Les om hvorfor du bør skaffe deg kredittkort12.2.2021 11:31:14 CET | Aktuelt
Dersom du ikke allerede har kredittkort forklarer vi her hvorfor du bør skaffe deg det. Hvis du allerede har et, bør du vurdere å få flere. Vi viser deg hvordan du kan handle rimeligere, raskere og tryggere ved hjelp av kredittkort.
Finn det beste Kreta har å by på med leiebil12.2.2021 11:15:03 CET | Aktuelt
Kreta er et yndet feriemål for nordmenn. Mange velger å dra dit på charterferie, og nyte de fristende strendene på øya. Men skal du virkelig få med deg alt Kreta har å by på bør du velge leiebil. Her viser vi deg litt av det du kan oppleve på en rundtur på øya.
BankID på mobil gir deg mange fordeler12.2.2021 10:54:48 CET | Aktuelt
Nå benytter mer enn en million nordmenn BankID på mobil, og det er det mange gode grunner til. Likevel er ikke alle klar over hvor mange bruksområder en slik identifisering har. Her viser vi deg fordelene BankID på mobilen gir deg. Det grunnleggende med både BankID på mobil og med kodebrikke er at det er en sikker, digital identifisering.
Hvor mye kan jeg låne etter de nye forskriftene i 202129.1.2021 12:56:53 CET | Pressemelding
En ny versjon av utlånsforskriften trådte i kraft i januar i år. Vi ser på hvilke konsekvenser det har for privatpersoners mulighet til å ta opp lån, og hvilke vurderinger du generelt bør gjøre når du skal bestemme deg for hvor mye du kan låne. Siden forbruksgjelden gikk litt ned i fjor har er det ikke blitt innført betydelige innstramminger.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom