Leading Web Solutions

Lag en god nedbetalingsplan

Del

Dersom du planlegger å ta opp et lån er det viktig å sette opp en god nedbetalingsplan. Her viser vi deg både hva det er, og hvordan du gjør det. Dette er viktig å gjøre før du tar opp et lån, slik at du kan være sikker på at du har råd til å betale det tilbake.

Hvis du planlegger å søke om et lån bør du også ta deg tid til å sette opp en god nedbetalingsplan.  Foto: Istockphoto.
Hvis du planlegger å søke om et lån bør du også ta deg tid til å sette opp en god nedbetalingsplan. Foto: Istockphoto.

Tilbakebetaling

Lånet du tar opp skal betales tilbake. Når du søker om et lån avtaler du også hvor lang tid du skal bruke på tilbakebetalingen. Når du oppgir hvor mange måneder eller år du ønsker å bruke på å betale tilbake vil banken regne ut hva du dermed skal betale hver måned.

Du bør imidlertid også selv vurdere nedbetalingsplanen din, fordi du er den som kjenner din privatøkonomi best. Dessuten er det i din interesse å få til at nedbetalingen blir så rimelig som mulig.

Betal så raskt du kan

Det billigste for deg er å betale raskest mulig. Det beregnes renter på lånebeløpet helt til det er ferdig nedbetalt. Dermed vil hver ekstra måned bety ekstra kostnader.

Du bør derfor skaffe deg god oversikt over alle utgifter og inntekter du har hver måned. Deretter setter du opp et budsjett, og regner ut hvor mye du vil ha til overs hver måned. Bruk mest mulig av det til å betale ned lånet.

Dette er det viktig å gjøre før du søker om lån.

Vær realistisk

Imidlertid er det også viktig å være realistisk. Ta deg derfor tid til å se nøye over både inntektene og utgiftene du vet du kommer til å ha i tiden framover. Når du vet at det vil lønne seg å betale raskest mulig kan det være en gulrot for være litt sparsom på andre kanter, og betale mest mulig.

Samtidig er det viktig å være realistisk, slik at du faktisk klarer å betale regningene når de kommer.

Det er også viktig å huske på at dersom du får ekstra inntekter, og ser at du kan klare å betale ned raskere enn planlagt, så har du anledning til å gjøre det. Da kan du enten endre nedbetalingsplanen, eller du kan velge å betale inn et ekstra terminbeløp kun en enkelt måned hvis du ser at du har bedre råd akkurat da. 

Slike ekstra avdrags-innbetalinger kan ikke banken kreve gebyr for.

Dyrt å forlenge nedbetalingstiden

Hvis du setter opp for stram nedbetalingstid, og ikke klarer å betale regningene, kan det bli unødvendig dyrt. Hos noen banker kan du søke om betalingsutsettelse, og du kan også søke om avdragsfrie måneder.

Det vil imidlertid ofte medføre ekstra gebyrer. Dessuten vil da det rentebærende beløpet bli stående tilsvarende lenge, og dermed blir totalkostnaden for lånet dyrere.

Bruk en lånekalkulator

For å regne ut hva et lån vil koste deg hver måned er det til stor nytte å bruke en lånekalkulator. På nettsiden BilligeForbrukslån.no/ kan du finne både det og andre nyttige tips om lån og nedbetalinger.

En lånekalkulator vil også vise deg hva lånet totalt vil koste deg. Da ser du hvor mye dyrere det blir jo lengre tid du velger å bruke på nedbetalingen.

Forbedre kredittscoren din

Når du betaler ned på lånet ditt i tide holder du orden på din egen privatøkonomi. I tillegg vil det på sikt gjøre at du får en bra kredittscore. Dersom du misligholder lånet, og ikke betaler i tide, vil det kunne slå negativt ut på din kredittscore.

Dette kan ha økonomisk betydning på lang sikt. Dersom du senere skal søke om et lån vil din kredittscore bli sjekket. Resultatet av den vil ha innvirkning på hvilken rente du blir tilbudt.

Derfor lønner det seg både på kort og lang sikt å være nøye med å sette opp en god nedbetalingsplan.

Bilder

Hvis du planlegger å søke om et lån bør du også ta deg tid til å sette opp en god nedbetalingsplan.  Foto: Istockphoto.
Hvis du planlegger å søke om et lån bør du også ta deg tid til å sette opp en god nedbetalingsplan. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg pressemeldinger fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom