La det bli brød
Brød står sterkt i Norge, og de fleste av oss spiser brød til frokost, lunsj og kvelds. Og det er bra. Brød er bærekraftig mat, og grove brød og andre grove kornprodukter blir sterkt anbefalt i de offentlige kostrådene på grunn av de positive ernæringsmessige egenskapene.
Bruk mer bygg og havre
Norges geografiske plassering, klima og topografi, gjør det utfordrende å produsere mat. Det til tross produserer vi mye hvete, både til mat og som dyrefor. Men vi har svært gode forutsetninger for å produsere bygg og havre, som også kan brukes i brød.
Per i dag spiser vi kun 3000 tonn bygg i året her i Norge, men vi produserer hele 500 000 tonn. Det er med andre ord et stort potensial for å øke nordmenns inntak av bygg. Ja, vi burde faktisk lett kunne tidoble bruken av bygg som råvare i det norske kostholdet.
Bygg kan brukes i brød, men kan også lett brukes som alternativ til langreiste importvarer som ris og pasta. Dersom vi mener alvor med det grønne skiftet i både økonomien og matproduksjonen, bør vi starte med å spise mer av det vi produserer, og som både er sunt, kortreist og et bærekraftig alternativ på tallerkenen.
Bygg har mange positive helseeffekter. Kostfiberet betaglukaner hjelper til med å stabilisere blodsukkeret og forebygge flere livsstilsykdommer. I tillegg har bygg den høyeste fiberandelen av alle kornartene. Det bidrar til å holde deg mett lenger, senke kolesterolet, forbedre tarmfunksjonen og gi en mulig forebygging mot enkelte krefttyper.
Ser vi på havre er det bokstavelig talt sunn hjertemat fordi havre har høyt innhold av flerumettet fett som kroppen ikke kan produsere selv, og bidrar derfor til å redusere kolesterolnivået. Havre er også godt for magen fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora og fremmer de sunne bakteriene i mage- og tarmsystemet. På grunn av havrens regulerende effekt på blodsukkeret har kornet også en gunstig effekt ved diabetes.
Korn er blant mattypene med lavest karbonavtrykk, og økt andel bygg og havre vil kunne bidra positivt i klimaregnskapet. Spiser du ett kilo brød i uken, tilsvarer dette CO2-avtrykk på 0,9 kg, noe som ligger godt under både de fleste grønnsaker, fisk og kjøtt. Til sammenligning medfører din daglige ti minutters dusj ni ganger mer CO2-utslipp enn ukens brødinntak.
Brød for alle
Den internasjonale brøddagen handler ikke bare om å markere brødet selv. Den handler om å tenke på hva vi kan gjøre for de over 800 millionene som er rammet av sult i verden. Brøddagen er lagt til samme dato som FNs organisasjon for mat og landbruk, FAO ble etablert. FAO ble stiftet 16. oktober 1945 med formål å bekjempe sult under mottoet «Fiat panis», som betyr «La det bli brød».
75 år etter er det fortsatt et godt stykke igjen før FAOs mål å bekjempe sult, blir fullført. Her i Norge er det å redusere matsvinnet en av de enkleste måtene å være solidarisk med alle de som ikke får den maten de trenger. Det er også en av de mest effektive måtene vi kan jobbe med bærekraft på.
Verdens brøddag handler om bevissthet om at alle ikke har tilgang til godt brød, og bidrag til hvordan vi kan hjelpe til. Den handler om klimaavtrykk og hvordan vi kan bidra positivt til å gjøre det mindre for matproduksjonen. Og det handler om å ta vare på vår egen helse. En slik dag er det verdt å markere.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Brød er bærekraftig mat
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom