Opplysningskontoret for brød og korn

La det bli brød

Del

Verdens brøddag ble opprettet for å markere en av verdens viktigste basismatvarer. La oss bruke årets brøddag til å spise bygg- eller havrebrød. Bygg og havre er bærekraftig, gir positive helseeffekter og er blant det beste vi kan produsere i Norge.

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å bruke årets brøddag til å spise bygg- og havrebrød.
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å bruke årets brøddag til å spise bygg- og havrebrød.

Brød står sterkt i Norge, og de fleste av oss spiser brød til frokost, lunsj og kvelds. Og det er bra. Brød er bærekraftig mat, og grove brød og andre grove kornprodukter blir sterkt anbefalt i de offentlige kostrådene på grunn av de positive ernæringsmessige egenskapene.

Bruk mer bygg og havre

Norges geografiske plassering, klima og topografi, gjør det utfordrende å produsere mat. Det til tross produserer vi mye hvete, både til mat og som dyrefor. Men vi har svært gode forutsetninger for å produsere bygg og havre, som også kan brukes i brød.

Per i dag spiser vi kun 3000 tonn bygg i året her i Norge, men vi produserer hele 500 000 tonn. Det er med andre ord et stort potensial for å øke nordmenns inntak av bygg. Ja, vi burde faktisk lett kunne tidoble bruken av bygg som råvare i det norske kostholdet.

Bygg kan brukes i brød, men kan også lett brukes som alternativ til langreiste importvarer som ris og pasta. Dersom vi mener alvor med det grønne skiftet i både økonomien og matproduksjonen, bør vi starte med å spise mer av det vi produserer, og som både er sunt, kortreist og et bærekraftig alternativ på tallerkenen.

Bygg har mange positive helseeffekter. Kostfiberet betaglukaner hjelper til med å stabilisere blodsukkeret og forebygge flere livsstilsykdommer. I tillegg har bygg den høyeste fiberandelen av alle kornartene. Det bidrar til å holde deg mett lenger, senke kolesterolet, forbedre tarmfunksjonen og gi en mulig forebygging mot enkelte krefttyper.

Ser vi på havre er det bokstavelig talt sunn hjertemat fordi havre har høyt innhold av flerumettet fett som kroppen ikke kan produsere selv, og bidrar derfor til å redusere kolesterolnivået. Havre er også godt for magen fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora og fremmer de sunne bakteriene i mage- og tarmsystemet. På grunn av havrens regulerende effekt på blodsukkeret har kornet også en gunstig effekt ved diabetes.

Korn er blant mattypene med lavest karbonavtrykk, og økt andel bygg og havre vil kunne bidra positivt i klimaregnskapet. Spiser du ett kilo brød i uken, tilsvarer dette CO2-avtrykk på 0,9 kg, noe som ligger godt under både de fleste grønnsaker, fisk og kjøtt. Til sammenligning medfører din daglige ti minutters dusj ni ganger mer CO2-utslipp enn ukens brødinntak.

Brød for alle

Den internasjonale brøddagen handler ikke bare om å markere brødet selv. Den handler om å tenke på hva vi kan gjøre for de over 800 millionene som er rammet av sult i verden. Brøddagen er lagt til samme dato som FNs organisasjon for mat og landbruk, FAO ble etablert. FAO ble stiftet 16. oktober 1945 med formål å bekjempe sult under mottoet «Fiat panis», som betyr «La det bli brød».

75 år etter er det fortsatt et godt stykke igjen før FAOs mål å bekjempe sult, blir fullført. Her i Norge er det å redusere matsvinnet en av de enkleste måtene å være solidarisk med alle de som ikke får den maten de trenger. Det er også en av de mest effektive måtene vi kan jobbe med bærekraft på.

Verdens brøddag handler om bevissthet om at alle ikke har tilgang til godt brød, og bidrag til hvordan vi kan hjelpe til. Den handler om klimaavtrykk og hvordan vi kan bidra positivt til å gjøre det mindre for matproduksjonen. Og det handler om å ta vare på vår egen helse. En slik dag er det verdt å markere.

Brød er bærekraftig mat

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å bruke årets brøddag til å spise bygg- og havrebrød.
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å bruke årets brøddag til å spise bygg- og havrebrød.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Norske skolebarn lever på brød og vann19.8.2020 08:05:35 CESTPressemelding

De aller fleste norske skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, viser en ny undersøkelse utført at Norstat på vegne av Opplysningskontorene i landbruket. Hele 70 prosent av skolebarna har med seg brødmat som skolemat hver dag. Tar man med de som har brødmat 3-4 dager i uken i tillegg, har 88 prosent av alle skolebarn med seg brødmat. Når det gjelder drikke er det vann de aller fleste drikker, mens melk kommer på en god andreplass.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom